Myślę, że nie tylko u mnie ;)
Już doszedłem do tego jak wywołać ten efekt za każdym razem ;) wg mnie jest to bug w sofcie 3.2 (nie mam pojęcia czy występuje taka sama sytuacja w sofcie 2.0 - nie chciało mi się robić downgrade'u by sprawdzać).
Panowie żeby wywołać ów efekt trzeba zrobić w kolejności poniższe czynności na panelu RC (mając full zestaw ze słuchawkami, w słuchawkach idzie jedynie usłyszeć i zobaczyć ID - z samymi słuchawkami nie da się tego wykonać):
1. Włączamy panel
2. Ustawiamy pierwszy fabryczny program (może być inny ale żeby wszystko znormalizować niech każdy próbuje wg identycznych wytycznych)
3. Wchodzimy w tym programie w MENU > następnie CZĘSTOTLIWOŚĆ > EXPERT > i tu ustawiamy -01 (może być też +01 ale wg powyższych założeń próbujmy tak samo; nie można jedynie zostawić tej opcji po środku w pozycji 00 bo wtedy żadnych niespodzianek mieć nie będziemy)
4. Po ustawieniu w expercie częstotliwości na -01 cofamy się do głównego ekranu (2x strzałka; prawy przycisk ekranowy) i przełączamy program na kolejny drugi (2-GM POWER); (może być też zupełnie inny program, nie ma to większego znaczenia jedynie nie może być ten sam przy którym zmienialiśmy częstotliwość w expercie na -01)
5. W kolejnym programie wchodzimy w MENU > następnie CZĘSTOTLIWOŚĆ > i tu obniżamy częstotliwość do 11,5 kHz i od razu podwyższamy częstotliwość do 17,4 kHz
6. Teraz możemy sobie pomachać kolorkiem przed cewką (zaobserwujemy całkiem inne zachowanie wykrywacza na kolor, na niektóre kolorki całkiem przestanie się odzywać) ;) żeby wróciło wszystko do normalności trzeba jedynie wejść w opcję expert w częstotliwości nic tam nie zmieniając (ta czynność najprawdopodobniej odświeża ustawienie -01 w danym programie i w tedy wszystko wraca do normy).
Dla lepszego zobrazowania sytuacji polecam pomachać kolorkiem po każdej z powyższych czynności. Wszystkie czynności by uzyskać efekt błędu należy wykonywać w miarę żwawo (kiedy pisałem tą solucję wykonywałem te same czynności znaczniej wolniej i niestety efekt nie został osiągnięty ;))
Za kilka chwil wkleję link do filmiku który nakręciłem z powyższymi czynnościami. Ciekawy jestem czy u Was koledzy jest to samo na sofcie 3.2 (i może na sofcie 2.0?)
Pozdrawiam.
edit:
oto ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=KTT8_uh5Uao