Teraz jest sobota, 11 października 2025, 15:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 2 grudnia 2014, 22:31 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

ROBIŁEM jeszcze testy na denku od kany 98 cen czysty sygnał nie do minięcia, po wyżej już się łamie 115-120 już bym nie kopal NA SZCZĘŚCIE . BO koparkę by trzeba było dokupić :lol: :lol: ...co do sygnału na kapsla to 50 pf srebrne mają taki sam odczyt i jak korek głębiej to sygnał prawie nie do rozróżnienia wiec trzeba kopać 85- 87

Ostatnio edytowano wtorek, 2 grudnia 2014, 22:34 przez konar, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 grudnia 2014, 22:32 
Podporucznik
Podporucznik

Mi akurat słoń nadepnął na ucho i uczę się dźwięków dużo wolniej - dlatego pytam. Zawsze lepiej dopytać niż dochodzić do tego samemu.
Na sygnale polmosa wyszedł niedawno mi sygnet, teraz kopię wszystkie polmosy :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 grudnia 2014, 22:40 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

jasne że tak :) :) jeszcze przy odczytach na duży metal 96-98 ja kopię tylko te stabilne wtedy wiem że jest to coś kształtnego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2014, 01:34 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
fiszer5 napisał(a):
W deusie można to rozróżnić po wskazaniach podkowy.

Bzdura. Podkowa nie służy do tego. Ona wskazuje podział dyskryminacji na kolor i żelazo. Jak dam dyskryminacje na 0 to wszystko jest po prawej na podkowie co oznaczać ma kolor nawet jak masz gwóźdź. Podkowa ma błędy programowe i nic z tym nie zrobisz bo producent ma to w du... Mimo że soft wydać nie problem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2014, 01:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Za krótko masz ten sprzęt Opi i jeszcze musisz trochę z nim popracować by go poznać lepiej skoro tak piszesz. Podkowa to jeden z wyznaczników podziału kolor i żelazo. Jeżeli pomimo dobrych wskazań cyfrowych skacze ci z lewej na prawą to możesz w 80 procentach być pewien że albo masz skorodowane żelaztwo pod cewką albo kolorek leży w bardzo bliskim sąsiedztwie żelaztwa. Pozostałe dwadzieścia procent to wskazania dźwiękowe.

Oczywiście zdążają się sytuacje gdzie dobry cel leży na granicy zasięgu i sytuacja ma się podobnie co do wskazań na zardzewiałe żelaztwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2014, 15:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Podkowa na lewo pokaże tylko to co się zdyskryminuje - więc to normalne, że jeśli dyskryminację walniesz na 0 to z lewej strony na podkowie nie uświadczysz niczego.

Czy ktoś z użytkowników deusa może mi napisać do jakiego numerku ID jest identyfikowane żelazo? ..folia aluminiowa czy szrapnele? Poprosiłbym zakresy nie z instrukcji obsługi tylko z doświadczenia. Wiadomo żelazo od 0 do ??, a reszta?

To co mi przeszkadza i się nie podoba to to, że w trybie multi tone (full tone) nie da się pogłośnić żelaza. Jest na to jakiś sposób w tym trybie?

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2014, 19:19 
Podporucznik
Podporucznik

Identyfikacja (cyferki) w deusie jest inna dla każdej częstotliwości. Najgorzej moim zdaniem jest przy 18kHz wszystko idzie w górę skali i nic nie można rozróżnić bo większość rzeczy pokazywane jest w przedziale 80-99. Po prostu zlewa się (to samo tyczy się opcji norm ID bo ona pokazuje też dla 18 kHz). Osobiście najlepiej pasuje mi identyfikacja dla 8kHz i 12 kHz, norm ID nie używam. Żelazo od 0 do hmmm ciężko powiedzieć ale od 6 już potrafię kopać bo mogą wyjść dość fajne rzeczy. Folia aluminiowa przy 12kHz to ok 32-39 niżej potrafi być żółta drobna folia, koks -25-27, drobne elementy z cienkiej blaszki -ok 23, szelągi 42-48 (czasem skaczą wyżej), łuska od mauzera 73. Podane wartości dla 12 kHz. Żelazo wg instrukcji 0-10, musiał byś kopać przez pewien czas przedział dość rzadko spotykany 10-20 i zobaczyć co tam ciekawego wychodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2014, 19:25 
Sierżant
Sierżant

U mnie żelazo daje id w granicach 0-6. Nie pamiętam żeby mi pokazało powyżej 6. Duże lubmocno skorodowane żelazo daje 95-99.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2014, 19:28 
Podporucznik
Podporucznik

Kiedyś wydłubałem sygnał w granicy 13-15 nie pamiętam już dokładnie co to było ale było to żelazo skorodowane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2014, 20:05 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

06-24 militarne gadżety wiadomo zdarzają się wyższe wskazania( łuseczki ) . a ostatnio bagnecik sg42 wyszedł przy 16 :) :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2014, 22:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja u siebie zauważyłem pewną rzecz. Czasami podczas przełączania częstotliwości z 12 kHz na 18 kHz i na odwrót, coś się krzaczy i w pewnym momencie na 18 kHz deus zaczyna wykrywać przystawiony mu każdy kolor jako żelazo, jak wrócę w tym momencie do 12 kHz to jest ok jak przełączę z powrotem na 18 kHz to znowu każdy kolor traktuje jak żelazo (na ID wyświetla wtedy 1-2 i daje niski dźwięk) dopiero po wyłączeniu i włączeniu RC wraca do normy. Raz pomogła zmiana programów, obyło się bez wyłączania RC.
Przełączanie między częstotliwościami 18kHz a 12kHz i z powrotem (po kilkunastu razach) powoduje taki efekt, błąd cholera wie co (ale nie zawsze i ciężko to wywołać - mi się udało przypadkowo, chyba. Zdarzyło mi się to w sumie dopiero 2 razy podczas zabawy z ID na różnych częstotliwościach bez normalizacji - zabawa pokojowa na podłodze. Spotkał się ktoś z czymś takim?

Jeszcze mam dziwną sytuację podczas przełączania częstotliwości na zmodyfikowanym programie np. GM Power - mianowicie gdy przełączam częstotliwość za każdym razem przy zmianie słychać pierdzący dźwięk (zaraz po wciśnięciu + lub -). Na programie 2-GM Power bez modyfikacji tego efektu nie ma.

Mój GM Power mod to:
reaktywacja 1 > wyciszanie 1;
dyskryminacja 2 > 5 tonów > 0-2@100Hz, 3-25@125Hz, 26-75@502Hz, 76-97@800Hz, 98-99@125Hz;
Sygnał akustyczny 4 > przesterowanie 2;
Częstotliwość 12kHz;
Poziom żelaza 3;
notch 00-00;
Czułość 90-99 > TX Power 2-3 (w zależności od warunków)

Panowie jak dostać się do ukrytych funkcji? np. GND History...

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2014, 23:56 
Podporucznik
Podporucznik

Dziwne to wszystko u ciebie. Ja bym spróbował wgrać od nowa soft.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2014, 01:37 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Myślę, że nie tylko u mnie ;)
Już doszedłem do tego jak wywołać ten efekt za każdym razem ;) wg mnie jest to bug w sofcie 3.2 (nie mam pojęcia czy występuje taka sama sytuacja w sofcie 2.0 - nie chciało mi się robić downgrade'u by sprawdzać).

Panowie żeby wywołać ów efekt trzeba zrobić w kolejności poniższe czynności na panelu RC (mając full zestaw ze słuchawkami, w słuchawkach idzie jedynie usłyszeć i zobaczyć ID - z samymi słuchawkami nie da się tego wykonać):

1. Włączamy panel

2. Ustawiamy pierwszy fabryczny program (może być inny ale żeby wszystko znormalizować niech każdy próbuje wg identycznych wytycznych)

3. Wchodzimy w tym programie w MENU > następnie CZĘSTOTLIWOŚĆ > EXPERT > i tu ustawiamy -01 (może być też +01 ale wg powyższych założeń próbujmy tak samo; nie można jedynie zostawić tej opcji po środku w pozycji 00 bo wtedy żadnych niespodzianek mieć nie będziemy)

4. Po ustawieniu w expercie częstotliwości na -01 cofamy się do głównego ekranu (2x strzałka; prawy przycisk ekranowy) i przełączamy program na kolejny drugi (2-GM POWER); (może być też zupełnie inny program, nie ma to większego znaczenia jedynie nie może być ten sam przy którym zmienialiśmy częstotliwość w expercie na -01)

5. W kolejnym programie wchodzimy w MENU > następnie CZĘSTOTLIWOŚĆ > i tu obniżamy częstotliwość do 11,5 kHz i od razu podwyższamy częstotliwość do 17,4 kHz

6. Teraz możemy sobie pomachać kolorkiem przed cewką (zaobserwujemy całkiem inne zachowanie wykrywacza na kolor, na niektóre kolorki całkiem przestanie się odzywać) ;) żeby wróciło wszystko do normalności trzeba jedynie wejść w opcję expert w częstotliwości nic tam nie zmieniając (ta czynność najprawdopodobniej odświeża ustawienie -01 w danym programie i w tedy wszystko wraca do normy).
Dla lepszego zobrazowania sytuacji polecam pomachać kolorkiem po każdej z powyższych czynności. Wszystkie czynności by uzyskać efekt błędu należy wykonywać w miarę żwawo (kiedy pisałem tą solucję wykonywałem te same czynności znaczniej wolniej i niestety efekt nie został osiągnięty ;))

Za kilka chwil wkleję link do filmiku który nakręciłem z powyższymi czynnościami. Ciekawy jestem czy u Was koledzy jest to samo na sofcie 3.2 (i może na sofcie 2.0?)

Pozdrawiam.

edit:
oto ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=KTT8_uh5Uao

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2014, 09:35 
Major
Major

Poślij ten film na maila do XP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2014, 09:45 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To już zrobiłem ;) mnie interesuje czy inni też tak samo mają, proszę o testowanie i wypowiedzi - bo do końca pewny być nie mogę testując to jedynie na swoim, jednym egzemplarzu.

Wcześniej nie napisałem wersji wykrywacza:
Fabrycznie DEUS-28-RC-WS4 v3.2

Nie wiem jak to napisać... ale...
Czasami żałuję, że jestem dociekliwy, że zanim wykrywacz (lub coś innego) coś "powie" to mój mózg analizuje i wnika w strukturę oprogramowania, budowy, jak to/co działa i funkcjonuje, czy prawidłowo czy może nie, jak dana funkcja działa i co zmienia w stosunku do pozostałych funkcji/parametrów... Myślę, że jeśli oprogramowanie Deusa posiada jeszcze jakieś błędy to ja je wyłapie co do jednego (mam wrażenie, że znam to oprogramowanie od podstaw, w sumie byłbym w stanie pracować na kodzie źródłowym w taki sposób aby go udoskonalić, pozbawić tego typu problemów) - dla mnie to zbędny, całkowicie niepożądany problem bardzo obciążający psychikę no bo w sumie taki sprzęt powinien być pozbawiony tego typu "usterek", a normalny użytkownik nie powinien myśleć jak jeden z inżynierów XP. No chyba, że powyższy problem to bolączka tylko mojego egzemplarza.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]