Teraz jest sobota, 11 października 2025, 16:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2014, 19:16 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam u mnie to samo wersja też 3.2 :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 grudnia 2014, 13:42 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Dostałem odpowiedź od XP.

Oryginalny tekst:
"You are right. Our technician has checked and this problem will be resolved on the next Deus version. Thanks."

Tłumaczenie:
"Masz rację. Nasz technik to sprawdził i ten problem zostanie rozwiązany w następnej wersji Deus. Dzięki."

Tylko czy miał na myśli oprogramowanie to ja nie wiem ;) biorąc dosłownie odpowiedź można się domyślać, że chodzi o soft - a jeśli chodzi o sprzęt? :D

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 grudnia 2014, 14:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

ciekawe :)

Jest jeszcze jeden pseudo-bug, który mnie czasem delikatnie denerwuje. Gdy Zmieniamy minimalnie częstotliwość +01 - 01 by sprzety się nie gryzły, funkcja TX power jest niedostępna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 grudnia 2014, 14:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dropek napisał(a):
Witam,
Dostałem odpowiedź od XP.

Oryginalny tekst:
"You are right. Our technician has checked and this problem will be resolved on the next Deus version. Thanks."

Tłumaczenie:
"Masz rację. Nasz technik to sprawdził i ten problem zostanie rozwiązany w następnej wersji Deus. Dzięki."

Tylko czy miał na myśli oprogramowanie to ja nie wiem ;) biorąc dosłownie odpowiedź można się domyślać, że chodzi o soft - a jeśli chodzi o sprzęt? :D

Pozdrawiam.

Odwaliłeś dobrą robotę :1 zobaczymy jak się do tego w praktyce ustosunkuje firma xp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 grudnia 2014, 15:39 
Podporucznik
Podporucznik

Z tą niedostępnością TX power po przesunięciu częstotliwości to gdzieś o tym czytałem nie wiem czy nie w instrukcji nawet. Ale z tego co pamiętam to cewki są strojone do środkowej częstotliwości i dostępność TXa po przesunięciach w częstotliwości powodowała by zakłócenia i niestabilna pracę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2014, 21:46 
Major
Major

No to użytkownicy Deusa w tym i ja mamy kaca po teście Dropka i wytknięciu błędu w oprogramowaniu, na 5 dni wątek zamilkł :? . A ja mam tym większą zagwozdkę bo oprócz tego że cewka nie chce się doładowywać do 100% to jeszcze ostatnio wykrywacz zaczął wariować. Po paru min od włączenia na podkręconych parametrach gada jak oszalały pokazuje cele tam gdzie ich nie ma, nawet podniesiony do góry cały czas pika, id się rozjechało i dupa. Jedynie da się chodzić jako tako stabilnie na częstotliwości 17 z przesunięciem na -. :evil: Przykro ale cewka jedzie na gwarancyjną naprawę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2014, 22:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Mi nasuwa się pytanie gdzie tak naprawdę ta trzecia wersia deusa jest produkowana? Coś za dużo niedoróbek wychodzi w niej :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2014, 22:15 
Major
Major

Coraz więcej użytkowników, trzeba przyspieszyć z produkcją i kontrola jakości siada. :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2014, 22:23 
Podporucznik
Podporucznik

Mi jak na razie wszystko działa, miałem ze 2 przypadki że na danym programie własnym mi się wzbudzał ale na innym chodził poprawnie. Na błąd Dropka nie zwracam uwagi bo jak często może się komuś zdarzyć taka sytuacja? Jeden dociekliwy na pół europy się dogrzebał błędu i dobrze bo takie rzeczy nie powinny mieć miejsca. Ale zdaje mi się że jest to sytuacja marginalna bo chyba nikt wcześniej na to nie wpadł, to i prawdopodobieństwo takiego zdarzenia na wykopkach jest znikome. Prędzej niech dodadzą regulację podświetlenia i dźwięku. Tak się czasem zastanawiam czy nie lepiej by było zrobić prostszy soft bez paru funkcji ale lepiej dopracowany np. z poprawioną funkcją przesteru i zatykania się deusa nad dużymi przedmiotami wspomnianym podświetleniem i dźwiękiem. Moim zdaniem przydała by się możliwośc podkręcenia jeszcze czułości podobnie jak to jest w Argo tak abym czułością mógł go bym sam doprowadzić do niestabilności. W zdecydowanej większości na moich terenach chodzę na czułości 99 i odnoszę wrażenie, że można by jeszcze było coś z niego wycisnąć a się nie da (chodzi mi o czułość).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2014, 22:45 
Major
Major

To wszystko racja prawdopodobieństwo jest znikome ale …. Wyobraź sobie sytuację że chodzisz z kumplem i się zakłócacie na częstotliwości 17 ,dajesz -1 dalej źle przeskakujesz na + 1 i znowu źle, przechodzisz na 12 no w końcu ekstra. A tu zonk pewne cele są sygnalizowane na żelazo a ty nieświadomy biegasz i się cieszysz. Oczywiście piszę hipotetycznie nigdy nie testowałem czy wykrywacz po takich zmianach działa ok ale parę razy tak skakałem po częstotliwościach. No znowu się ruszyło :P
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2014, 23:01 
Podporucznik
Podporucznik

Masz rację, taka sytuacja mi się na razie nie zdarzyła a dokupiłem sztycę synowi i chodzi ze mną czasem. On na małej cewce i słuchawkach a ja z panelem w kieszeni i słuchawkach na kablu. Jak na razie synowi ustawiałam zawsze 12 kHz a sobie 17 i problemu nie było. Choć myślałem już o przesuwaniu na -1 lub +1 częstotliwości. Dobrze o tym wiedzieć bo można się zdziwić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 01:00 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Skibens napisał(a):
No to użytkownicy Deusa w tym i ja mamy kaca po teście Dropka i wytknięciu błędu w oprogramowaniu, na 5 dni wątek zamilkł :? . A ja mam tym większą zagwozdkę bo oprócz tego że cewka nie chce się doładowywać do 100% to jeszcze ostatnio wykrywacz zaczął wariować. Po paru min od włączenia na podkręconych parametrach gada jak oszalały pokazuje cele tam gdzie ich nie ma, nawet podniesiony do góry cały czas pika, id się rozjechało i dupa. Jedynie da się chodzić jako tako stabilnie na częstotliwości 17 z przesunięciem na -. :evil: Przykro ale cewka jedzie na gwarancyjną naprawę.

Witam,
Proszę, proszę obgadują mnie ;)

1. Jeśli cewka nie chce się doładować do 100% może być to problem z ładowarką lub z kabelkiem. Osobiście polecam używanie innej ładowarki z prądem na wyjściu 2A (np. ładowarka od tabletu lub smartfona Samsung, ewentualnie jakiś dobry PowerBank o dużej pojemności i mocy; polecam Romoss 20800mAh lub 16000mAh - sprawdzone i uważam, że to dobry sprzęt)

2. Jeśli wzbudza się wykrywacz po paru minutach od włączenia najprawdopodobniej cewka ma problem ze szczelnością. Ja projektując taką cewkę na pewno nie popełniłbym tego błędu co XP, dając dekielek ze stykami wklejany na klej na gorąco lub silikon - dekielek ten od góry... tam najczęściej dochodzi do rozszczelnienia co w następstwie powoduje kondensację pary wodnej wewnątrz komory z elektroniką (i tu wcale nie chodzi o moczenie wykrywacza w wodzie!), a to niestety sprawia, że sprzęt przestaje być użyteczny... Da się tego uniknąć wypełniając przerwę między tym dekielkiem a obudową cewki czarnym, samochodowym do klejenia szyb silikonem - najlepiej zaraz po zakupie ;) - trzeba to zrobić dokładnie. Jeśli firma mądra to i takim zabiegiem nie straci się gwarancji. Oczywiście ja osobiście do tego nie namawiam - wszystko co robicie ze swoim sprzętem robicie na własne ryzyko ;)

3. To, że znalazłem buga (zapewniam, że nie ostatniego ;)) nie oznacza, że Deus jest kiepski. Pomimo wielu wad (bo niestety Deus nie jest wolny od wad) jest to naprawdę świetny wykrywacz NA DROBNICĘ! Dlaczego podkreślam, że na drobnice? otóż dlatego, że niestety ten sprzęt w tej wersji (najprawdopodobniej oprogramowania) w ogóle nie radzi sobie z obiektami większymi od małej patelni - zasięgi na duże przedmioty w ogóle nie powalają na kolana baaaaa wręcz rozczarowują ;) a sam sygnał od takich obiektów woła o pomstę do nieba. Jest z tego wyjście (pośrednie w sumie) - tryb statyczny - najlepiej zamiast standardowego pinpointera ustawić sobie na guziku "pinpointer" jeden z trybów statycznych (wg mnie najlepszy jest ten z identyfikacją kolor/żelazo) i tego trybu używać jako pinpointera - czasami przy dziwnych głębokich sygnałach (które nie piszczą zachwycająco i zachęcająco do kopania) warto takim trybem wybadać z czym się ma do czynienia.

Na naprawę gwarancyjną wysyłasz samą cewkę?

Jak mi się jeszcze coś przypomni to napiszę później ;)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 01:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wcześniej czy później zmienią soft i będzie gitara :1 Dropek jak masz jakieś jeszcze niedociągnięcia na oku to wysyłaj do xp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 11:11 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ale te nieszczelności cewek (ten lipnie wklejony plastik ze stykami) to jest jednym słowem żenada... Tego softem nie załatwią ;) ..obudowa cewki powinna być jednolita, jedynie od spodu to rozwiązanie co jest zastosowane mogłoby zostać. Styki do ładowania mogłyby być montowane podczas wtryskiwania plastiku do formy, a dioda mogłaby mieć swoją taką małą kontrolkę wklejaną podczas montażu albo na etapie produkcji obudowy cewki tak jak styki... Na pewno da się to inaczej, lepiej zrobić. Jeśli kiedykolwiek poprawią cewkę pod tym względem to pierwsze co zrobię kupię nową cewkę ;)

btw. ja wszystko zgłaszam do XP (mają ze mną przerąbane ale chciałbym by deus został pozbawiony wad i stał się ideałem ;)) jak mam jakieś zastrzeżenia, a do tej pory miałem ich sporo - między innymi są takie o których nawet nie pisałem ;) by doszczętnie nie przerazić użytkowników :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 11:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Muszę ci przyznać że ta ostatnia partia deusow po lifcie jest mocno niedopracowana. Tak jakby była produkowana gdzieś u chińczyka na prowincji.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]