Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 14:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2005, 21:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

fakt przejzalem pobieznie poprzednim razem :(
na jednym z nich jest wykrywka :)
pozdrawiam
gwene

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano piątek, 3 czerwca 2005, 21:54 przez gwene, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2005, 23:48 
Pułkownik
Pułkownik

Dobra pomalu, jako ze Proscan ma zal do moderatora odpowiadam na ponizsze spostrzezenia.
Propo wykrywacza - sprawa jasna widac go na zdjeciu. Choc niektorzy, w tym i ja go nie zauwazyli.
Propo obrazliwego przenaczenia nazwiska, pewnie Kretschmera ponioslo. Zmienilem na wlasciwe, szczerze mowiac mialem dylemat, czy ingerowac w ten tekst. Bo to brzydko pachnie cenzura.
Kristobal podal link do artykulu, w ktorym rzekomo Andralojc potwierdza zaginiecie eksponatow. Niestety link nie dziala, ale to nie znaczy, ze wytne ten watek. [Faktem jest, ze monety zgoinely, ale to miejscowi poszukiwacze je ukradli. Jednak Kristobal troche namieszal.]
Co do wyksztalcenia i poziomu wiedzy archeologow zgadzam sie z Proscanem. Nie ma co ukrywac Andralojc, takze taka wiedze posiada.
Ponadto Proscan nie wszedles na te forum pierwszy raz, i wiesz jakie jest stanowisko detektorystow w sprawie archeo. Oni traktuja nas jeszcze gorzej. Nie bede bronil ani jednej, ani drugiej strony.

Proscan jestes guru jesli chodzi o wykrywacze i niech tak zostanie (respect)., ale nie stawaj po drugiej stronie barykady i nie traktuj wszystkich poszukiwaczy po macoszemu tylko dlatego, ze Andralojc obiecal dalsza wspolprace.

Sadze, ze troche obiektywizmu i krytyki nie zaszkodzi.

Pozdrawiam
karas1979

Ostatnio edytowano sobota, 4 czerwca 2005, 11:56 przez karas1979, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 czerwca 2005, 11:15 
Kapral
Kapral

działający link: http://www.gp.pl/prasa/gp/dokpub/00-10- ... a/011.html

[Przeczytalem tekst. Andralojciowi chodzi o to, ze skarb zostal rozkradziony przez miejscowych a nie przez archeo. Oj Kristobal ;). Karas1979]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 01:54 
Generał Broni
Generał Broni

A tak apropossssss
to ja bywam na forum archeo i delikatnie węsze pod innym nickiem jestem tez pod swoim i powiem, że dyskutuję bardziej na privie ale bez pianki i mięska....
Jednak część z nich ma wyższe wykształcenie i nie do końca są jeszcze wyprani z mózgu....
szczególnie młodzi.
Nawet jedna panienkę porwałem na wykopki dałem potrzymać i pomachać (piszczałką of course) i było miło......
Dorota - sympatyczna archeolożka..........

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 11:59 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Przypominam że to nie jest wątek "archeo - kontra poszukiwacze". Linia podziałów kto głupi a kto mądry, kto złodziej, a kto dobroczyńca przebiega na wskroś obu grup.

Dlatego uwagę Karasia:

Cytuj:
Ponadto Proscan nie wszedles na te forum pierwszy raz, i wiesz jakie jest stanowisko detektorystow w sprawie archeo. Oni traktuja nas jeszcze gorzej.

traktuję jako zupełnie od rzeczy. Zwracam uwagę, że tutaj swoje wydzieliny kieruje się na konkretną osobę, a nie na jakąś bezimienną grupę. Zwykłe chamstwo i brak elementarnej kultury! Jeśli tego nie piętnuje Moderator, to po co w ogóle ta funkcja? Nikt Ci nie każe edytować parszywych postów i grzebać w g.... Zatyka się nos i g... się wyrzuca, a srającego nie wpuszcza na pokoje.

Cytuj:
Proscan jestes guru jesli chodzi o wykrywacze i niech tak zostanie (respect)., ale nie stawaj po drugiej stronie barykady i nie traktuj wszystkich poszukiwaczy po macoszemu

Wszystkich :que Poza tym ja nie widzę barykady. Nie każdy też kto wypowiada się na tym forum i/lub ma wykrywkę jest "poszukiwaczem" i podlega specjalnej ochronie ze strony właścicieli forum. Chyba że się mylę.

Cytuj:
tylko dlatego, ze Andralojc obiecal dalsza wspolprace.

Myślę że przeholowałeś. Oczekuję przeprosin.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 12:15 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Proscan - masz rację z tą w większości niepotrzebną wymianą ciosów ale może atmosfera nie byłaby tak podkręcona gdyby się ludziska dowiedziały z pierwszej ręki jak to naprawdę było.. W końcu Ty tam byłeś, miód i mleko etc..
A tak błądzą wszyscy w ciemnościach i czują nosem wielki spisek i niektórzy nawet sądzą że zostałeś kupiony ;)

Pozdrawiam

VW

PS. Kocio - fajne znalezisko :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 17:11 
Generał Broni
Generał Broni

zachowujecie sie jak gówniarze!
jedni oskarżają, za chwilę przepraszają, inni są obrażeni, za chwile są przyjaciólmi....
Mówcie coś do rzeczy....
Określcie swoją grupą, czy pan Proscan jest be czy cacy i trzymajcie sie tego.
Chyba że jesteście bandą oszołomów co łapia temat by cos popisać.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2005, 09:20 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

proscan napisał(a):
Odzywam się publicznie, bo właściciel tego forum olał moją PW, a moderatorowi nie przeszkadza, że obraża się tutaj publicznie osoby "niepubliczne".

Olał? Wysyłałeś coś do mnie? Nic do tej pory nie dostałem - ani na PW, ani na maila. Sam w jednym z pierwszych komentarzy do tego wątku chciałem Cię pociągnąć za język, nie odezwałeś się - a szkoda, bo wątek mógłby się rozwinąć inaczej, gdyby wypowiedział się ktoś ze źródła... :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2005, 10:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Przepraszam Robi, że podejrzewałem Cię o olanie mojego PW. Widocznie poszła gdzieś w niebo, co mi się już zdarzało ...

Napisałem w nim, że nie będę nikomu składał sprawozdania z badań, bo takie powstanie po zakończeniu całego programu za trzy lata i będzie opublikowane w formie książkowej. Ponadto wcale nie mam zamiaru informować co się dzieje wszystkich, którzy czytają to forum, bo niestety ludzie są różni i nie mam wpływu na to kto czyta i jaki zrobi z tego użytek. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe. Z Andrałojciem mam przyjemność współpracować od wielu lat i nigdy nikomu nie ujawniałem szczegółow z jego "kuchni" - i tak już pozostanie.

Niestety na forum dużo jest także buractwa, które nie jest stanowczo tępione - na co też żaliłem się w PW. Mam nadzieję, że moje mocne słowa wypowiedziane powyżej spowodują, że kilka osób się troszkę opamięta i zrozumie, że jest to forum publiczne i nie wszystkie brudy które ma się na języku można uzewnętrzniać. Ponadto - jak zawsze - przyda się trochę pokory i zrozumienia dla innych. Ale chamstwu STOP. Młody wiek czy emocje są pewnym usprawiedliwieniem, ale moderator powinien te niezdrowe emocje temperować, a młodszych (którzy są czasami w wieku naszych dzieci) powinniśmy wychowywać. Dla dobra nas wszystkich, naszego hobby i sensu istnienia tego forum.

Wszystkie fakty, które mogły być ujawnione na obecnym etapie badań zostały podane na stronach MA w Poznaniu. Pewne informacje podawane gdzieś indziej zostały przekręcone przez dziennikarzy, ale to już zupełnie inny problem.

Tyle na ten temat.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2005, 11:58 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Czyli są PW, które nie dochodzą... Przyjrze się znowu bazie (zobacz też, czy masz wiadomość w wysłanych, albo w "do wysłania").

Co do samego tematu: oczywiście nie ma sensu o szczegółach, bo wiemy, że są "tajne" i jesteś zobowiązany względem całego przedsięwzięcia. Ale to chyba nie oznacza, że nie możesz wypowiedzieć paru komentarzy nt. całej sprawy? To choćby po to, abyśmy całej historii nie budowali na przekazie dziennikarza, bo potem robi to co się zrobiło tu i teraz w tym wątku. Poza tym masz tu duży autorytet i buractwo z chamstwem pewnie by tak nie wychodziło.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2005, 13:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Hmmm,

Naprawdę nie wiem co mam napisać więcej niż wiadomo publicznie, nie zdradzać tajemnić nieswojej kuchni i by nie wywoływać "gorączki srebra".

Słowo "skarb" przez wiele osób rozumiane jest opatrznie - podczas gdy wartość materialna znalezionych kawałków jest niemal ZEROWA. Za to wartość naukową ma bezcenną. Być może uda się odnaleść dodatkowego puzzla w układance jak rodziła się polska państwowość.

Czy mam opisywać drogę przez mękę w zdobywaniu wszelkich pozwoleń na prowadzenie tego badań ? Droga dostępna i tak tylko dla zawodowych archeologów.

Jeśli napisze zaś, że używałem Explorera to może zostać poczytane za reklamę.

Nie mam zamiaru też opisywac jak należy go ustawić by coś takiego móc znaleźć.

Bo i po co.

Mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie do głowy szukać tego typu przedmiotów "na dziko".

Bo i po co.

Większość "skarbów" znajdowanych było przypadkowo poza stanowiskami archeogicznymi. Głupota, brak wyobrażni urzędasów i tych szkodników i zdrajców narodowych z ulicy wiejskiej powodują, że tego typu przypadkowe znaleziska nie są już zgłaszane.

Mogę jedynie poprosić by ludziska którzy biegając po polach lub lasach znaleźli przypadkiem kiedyś jakiś kawałek dirhema albo srebnej ozdoby skontaktowali się ze mną. Nie interesują mnie znane lokalizacje ani te ze stanowisk archeologicznych.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]