Z moich prawie 3 letnich obserwacji to jest tak :
1 generacja cewek - to cewki okrągłe - cewka 10.5 cala , cewka 20cm pełna
2 generacja cewek - to cewki " prostokątne" 26/23cm , 30/25cm , 38/30cm i tu bym dołożył snajperkę 17cm ( cewki miały chyba wypełnienie koloru czarnego - pierwsza generacja czerwonego które łatwiej się wyłupywało )
Dodatkowo w tym momencie Detech robił cewki SEF do GM - 30/25cm i 20/15cm - chyba potem układy pomiędzy firmami się zepsuły .
3 generacja cewki SPIDER - średnica 12.5cm , 23cm , 30cm - cewki są lżejsze i najlepiej dopracowane.
Miałem cewki 17cm , 2 generacji 30/25cm , spider 23cm i 30cm . Najbardziej mi podeszły cewki 23cm i 17cm - zdecydowanie bardziej stabilne i zdecydowanie lepsze na mikrokolory ( tak dużej różnicy w wykrywalności małych kolorków nie widziałem w żadnym z posiadanych wcześniej wykrywaczy ) . Z moich doświadczeń to jak dobrze działa wykrywacz Golden Mask zależy czy trafi się nam dobra cewka - trochę loteria - nie znam się na stronie teoretycznej wykrywaczy tzn. elektronice ale takie mam odczucie , trzeba sprawdzić cewkę czy dobrze dostraja do gruntu , czy nie jest wrażliwa na stukanie w nią na normalnie ustawionej czułości itd.
tu jest link do testów z Lovec pokladu - można użyć tłumacza ( może się komuś przyda )
http://www.lovecpokladu.cz/home/postreh ... 18khz-6232