Teraz jest sobota, 11 października 2025, 20:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 20:34 
Porucznik
Porucznik

Jacek napisał(a):
A jak mieliście ustawiony zakres dźwięków w ID w Deusie ?

Wypowiem się co do ustawień Deusa i Visty jako ich posiadacz :)

Deus - program własny
cewka 11"
12kHz
Fulltone
Disc - 0
React. - 2
Silencer - 0
Sens. - 95
GB - 85 (ze 2 poniżej wskazań śledzenia)

Vista Gold 25 kHz
cewka 15"
tryb 2-tonowy
Disc - na godz 10
Sens - 45
Boost on
Recovery - slow
GB na godz 13

Oczywiście Deusa można jeszcze bardziej wyśrubować np. React.0, SIlencer -1, Sens 99 i GB zjechać jeszcze poniżej wskazań ale wtedy wydajność/przerób drastycznie moim zdaniem spada.
Chodziło mi o wykrywalność przy najczęściej wykorzystywanych na co dzień ustawieniach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 20:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Z tego co widzę to deus miał jeszcze zapas głębokości w zanadrzu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 21:11 
Główny Administrator
Główny Administrator

Kryhu napisał(a):
Jacek napisał(a):
A jak mieliście ustawiony zakres dźwięków w ID w Deusie ?

Wypowiem się co do ustawień Deusa i Visty jako ich posiadacz :)

Deus - program własny
cewka 11"
12kHz
Fulltone
Disc - 0
React. - 2
Silencer - 0
Sens. - 95
GB - 85 (ze 2 poniżej wskazań śledzenia)

Vista Gold 25 kHz
cewka 15"
tryb 2-tonowy
Disc - na godz 10
Sens - 45
Boost on
Recovery - slow
GB na godz 13

Oczywiście Deusa można jeszcze bardziej wyśrubować np. React.0, SIlencer -1, Sens 99 i GB zjechać jeszcze poniżej wskazań ale wtedy wydajność/przerób drastycznie moim zdaniem spada.
Chodziło mi o wykrywalność przy najczęściej wykorzystywanych na co dzień ustawieniach.

Musisz wejść jeszcze głębiej i prześledzić zakres dźwięków w zalezności do ID przedmiotu. Jest to połączone z dyskryminacją i przypadkowe złe ustawienie dźwięku /lub programowe/ może spowodować wycięcie pewnego przedziału sygnałów.
Zrozumiałeś ? :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 21:27 
Porucznik
Porucznik

Jacek napisał(a):
Musisz wejść jeszcze głębiej i prześledzić zakres dźwięków w zalezności do ID przedmiotu. Jest to połączone z dyskryminacją i przypadkowe złe ustawienie dźwięku /lub programowe/ może spowodować wycięcie pewnego przedziału sygnałów.
Zrozumiałeś ? :666

No chyba nie do koca jednak zrozumiałem :)

Skoro zrobiłem własny program nie bazując na żadnym fabrycznym, bez żadnych przedziałów ID i działam w trybie Multitone z dyskryminacją na 0, to co niby sobie mogę z dźwiękami i dyskryminacją poustawiać?
Dodatkowo pracuję przy obu wykrywkach z dobrymi słuchawkami.

Nie twierdzę że "pojadłem" wszystkie rozumy, wręcz przeciwnie i chętnie dowiem się jak wydusić jeszcze więcej z Deusa.

A Vistę trzymam właśnie na takie "dożywanie" pola. Tak jak dziś po kilku kolegach na małym poletku przełażonym wzdłuż i wszerz - sreberko i jakieś drobiazgi jeszcze powyciągałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 21:29 
Porucznik
Porucznik

fiszer5 napisał(a):
Z tego co widzę to deus miał jeszcze zapas głębokości w zanadrzu :D

To poradź co jeszcze można wyśrubować przy założeniu że nie chcemy "drobić jak gejsza", a w tym czasie koledzy "opędzlują" całe pole? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 22:01 
Główny Administrator
Główny Administrator

W instrukcji obsługi jest to dość dobrze opisane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 22:23 
Porucznik
Porucznik

Jacek napisał(a):
W instrukcji obsługi Proscana jest to dość dobrze opisane.

Czy to jest któraś z książeczek dodawanych do Deusa kupowanego w PL?
Jeśli tak, to po weekendzie muszę się w nią zagłębić, bo pudło i papiery zostały w biurze.

Napisz proszę choć jedną linijkę - wybieram dyskryminację na 0, w podmenu dźwięków - "pełne tony" i nie ma tam żadnego kolejnego podmenu expert, żadnych możliwości modyfikacji dźwięków, o których wspominasz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 22:27 
Porucznik
Porucznik

fiszer5 napisał(a):
Panowie mówi posiadacze Deusów. Czytać od początku wałek w wątku jest wszystko opisane. nie ma potrzeby żeby z powodu czyjegoś LENISTWA pisać o tym samym po raz któryś z rzędu bo robi się bałagan.

Jeśli to do mnie, to przeczytałem od początku ten wątek i moje w/w ustawienia nie odbiegają od ogólnie uznawanych za bdb.
Stąd w/w pytanie do Jacka, bo albo jestem ślepy albo nie ma możliwości modyfikacji dźwięków w zależności od ID dla trybu Multitone, mylę się? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 23:57 
Podporucznik
Podporucznik

Kryhu napisał(a):
fiszer5 napisał(a):
Panowie mówi posiadacze Deusów. Czytać od początku wałek w wątku jest wszystko opisane. nie ma potrzeby żeby z powodu czyjegoś LENISTWA pisać o tym samym po raz któryś z rzędu bo robi się bałagan.

Jeśli to do mnie, to przeczytałem od początku ten wątek i moje w/w ustawienia nie odbiegają od ogólnie uznawanych za bdb.
Stąd w/w pytanie do Jacka, bo albo jestem ślepy albo nie ma możliwości modyfikacji dźwięków w zależności od ID dla trybu Multitone, mylę się? :)

Odeslanie do poczatku to najprostsze rozwiazanie jak nie ma sie innego, w multi nic nie zrobisz ,magia polega na odpowoednim ustawieni progu dyskryminacji na dźwiękach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 11:14 
Porucznik
Porucznik

mundurek napisał(a):
Odeslanie do poczatku to najprostsze rozwiazanie jak nie ma sie innego, w multi nic nie zrobisz ,magia polega na odpowoednim ustawieni progu dyskryminacji na dźwiękach

Właśnie chodzi mi o multitone, bo ten tryb najbardziej przemawia mi do ucha :)

A to że w pozostałych trybach można sobie ustawiać dowolnie progi w zależności od ID i przypisywać do nich różne częstotliwości audio, to doskonale wiem.

W sumie nie pogniewałbym się gdyby producent w kolejnej wersji softu w trybie multitone dodał jednak na możliwość różnicowania modulacji. Aktualnie przy dobrych słuchawkach rozpiętość skali dźwięków mogłaby być większa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 14:48 
Podporucznik
Podporucznik

Multi-ton sprawdza się ok i w nim nie trzeba niczego zmieniać , dlatego producent nie udostępnił funkcji expert w tym trybie . Ustawienia indywidualne dźwięków o których wspominałem to nic innego jak dyskryminacja żelaza przez dzwięk , a nie przez NOTCH .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 20:25 
Porucznik
Porucznik

mundurek napisał(a):
Multi-ton sprawdza się ok i w nim nie trzeba niczego zmieniać , dlatego producent nie udostępnił funkcji expert w tym trybie . Ustawienia indywidualne dźwięków o których wspominałem to nic innego jak dyskryminacja żelaza przez dzwięk , a nie przez NOTCH .

Jak na mój gust to przydałby się właśnie większa rozpiętość tonów w trybie multitone.
Wysokie tony są już wyśrubowane ale niskie mogłyby być jeszcze niżej.
Do tego gdyby dało się dla trybu multitone wprowadzić np. możliwość zmniejszenia głośności dla ID powiedzmy do ID30 to byłby chyba wszystko czego mi brakuje :)
Ech, pomarzyć, a z drugiej strony taka Vista Gold ma np. dwa pokrętła głośności, jedno główne i drugie pomocnicze pozwalające obniżyć głośność dla niskich tonów żelaza.
Jest to bardzo użyteczne na zaśmieconych miejscówkach pozwalając na w miarę szybkie przemiatanie i wyodrębnianie nie tylko tonem ale i siłą dźwięku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 14:45 
Porucznik
Porucznik

Koledzy podpowiedzcie mi proszę jak to jest faktycznie z tym notch'em, bo informacje są dość rozbieżne.
Tutaj w wątku wyczytałem że notch to nic innego jak kolejny filtr podobny do dyskryminacji i że ma on podobnie jak dyskryminacja wpływ na głębokość pracy.
Z kolei na XP-owner forum (niestety chyba tylko dla zalogowanych):

http://www.xp-ownersforum.com/index.php/topic,12216.msg85691.html#msg85691

Piszą, że na jakiejś konferencji był cały wykład o tym jak to notch wcale nie działa jak dyskryminacja i nie ma wpływu na głębokość Deusa, odcinając jedynie sygnał audio docierający do użyszkodnika, a maszyna pracuje w pełnym zakresie.

Co o tym sądzicie?

Po wczorajszych wykopkach na naszych niestety zaśmieconych polach i natężeniu różnych niekoniecznie pożądanych sygnałów chciałbym coś na to poradzić, nie tracąc zasięgów.
Lubię tryb multitone, lubię wiedzieć co się dzieje ale czasami ilość żelaza zaczyna mnie męczyć.

W w/w wątku jest wypowiedź sugerująca wycięcie notchem zakresu 0-30 i 97-99, muszę chyba tego następnym razem spróbować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 14:57 
Pułkownik
Pułkownik

ja bym notch używał tylko do bardzo niskiego zakresu powiedzmy od 0 do 6 albo max do 10., unikał bym wycinania górnego zakresu (w wielu wykrywaczach tam lądują sygnały od bardzo dużych celów, depozytów)

teoretycznie notch działa tak, że wycisza sygnały już odebrane, które mają konkretne rozpoznane ID, nie testowałem czy notch wpływa na sygnały, które nie pokazują ID na wyświetlaczu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 18:42 
Generał Broni
Generał Broni

Od początku,przygody z deusem,nie stosuję żadnego notcha a do wniosku takiego,doszedłem przy pierwszym ace250 i każdy następny wykrywacz,nie doświadczył notcha w moich rękach-notcha,mam w głowie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]