Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 18:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak to ze Słowianami na Islandii było...
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2005, 15:28 
Poczciwy Otto

Przed chwilą przeczytałem kawałek (Całego nie dali) artykułu, który mówi że na Islandii w wikińskich osadach znajduje się także Słowiańskie półziemianki, co dowodzi że Słowianie pływali tam razem z wikingami. Powiem więcej: Pisało że testy genetyczne udowodniły że Islandczycy wywodzą się (Co może zniszczyć ich świadomość narodową, bo uważają się za potomków wikingów) nie od wikingów, ale właśnie od Słowian. Wiecie coś o tym, bo chętnie dowiem się czegoś więcej?
Jak tak dalej pójdzie to okaże się że Słowianie dopłynęli do Vinlandu razem z wikingami :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2005, 15:42 
Kapitan
Kapitan

No ciekawe, a gdzie to wyczytałeś?
W National Geographic?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2005, 15:42 
Generał Broni
Generał Broni

witam

w IX-X wieku na od Szczecina do ujscia Wisly
az "roilo" sie od osad wikinskich,
co nie znaczy, ze wywodzimy sie od wikingow;
w okresie tym mialo miejsce specyficze polaczenie
roznych grup etnicznych na gruncie handlowym,
efektem tego bylo zakladanie osad handlowych
przez wikingow na polskim wybrzezu,
kilkanascie dziesiecioleci wzajemnych, bliskich
kontaktow sila rzeczy doprowadzilo
do migracji takze w druga strone,
tyle ze miala one zapewne inny charakter,
a nosnikiem penych zachowan nie musieli byc sami
Slowianie, a sami Wikingowie, ktorzy zapozyczyli pewne
zwyczaje, modele postepowania;
badz np. zona Wikinga - Slowianka,
lub jakas ekspedycja kupiecka,
mozliwosci jest wiele;

wnioski na temat zrodel genetycznych itd.
nalezy raczej traktowac jako /zbyt/ daleko posuniete :)

pozdrawiam
marti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2005, 15:43 
Poczciwy Otto

Na stronie Mówią Wieki a o słowiańskich Irlandczykach już nie pamiętam - trochę w googlach grzebałem.
A co do osad wikińskich w Polsce; zna ktoś może stronę ze zdjęciami Truso (Obecnie, nie rekonstrukcje)?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2005, 16:20 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Marti napisał(a):
badz np. zona Wikinga - Slowianka,

Polki najpiękniejsze na świecie są! :1

Marti napisał(a):
mozliwosci jest wiele;

Tak. Za 1000 lat będą dowodzić, że Brytyjczycy wywodzą się od Polaków - tylu nas teraz na wyspy wyjeżdża... :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 08:56 
Porucznik
Porucznik

Robi ma rację:)
czytałem, że w Skandynawii podczas badań archeologicznych wychodzi stosunkowo dużo słowiańskiej ceramiki. Tłumaczone to jest zwykle na dwa sposoby: 1. wymiana handlowa - i tu znów dwie możliwości - Słowianie eksportowali miód w naczyniach - stąd ceramika lub też naczynia, czyli samą ceramikę; 2. wojna - rozumiana jako napaści wikingów na tereny słowiańskie i branie do niewoli Słowian. W tym wypadku ceramika miałaby być lokalnym produktem - tzn. miałaby być wytworzona gdzieś w Skandynawii przez Słowian, którzych zabrano z jakiejś wyprawy (jako niewolników lub żony:)
to info jest za książką Janusza Roszko pt. Kolebka Ziemowita - autor podaje ww. hipotezy nie jako swoje, ale powołuje się na "autorytety" (nie pomnę w tej chwili nazwisk tych profesorów).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 13:49 
Poczciwy Otto

Tylko czemu to Słowianie mieliby być niewolnikami? Podobno znaleziono osady Słowiańskie w Skandynawii. Poza tym kto zniszczył Birkę? Kto 2 razy spalił Rosklide? Myślę że Słowianie byli wystarczająco dobrymi żeglarzami żeby osiedlić się w Skandynawii czy na Islandii lub spalić trochę osad wikingów (Chodzi mi o X-XI w.)...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 15:02 
Kapitan Petersen

Kretschmer napisał(a):
Tylko czemu to Słowianie mieliby być niewolnikami?

No jak to? Nie zawsze byliśmy najlepsi, bohaterscy i zwycięscy. Niewolnikami Słowanie bywali jako ofiary napaści militarnej, wzięte do niewoli i wywiezione na tereny agresorów, w charakterze siły roboczej i materiału genetycznego oraz dla podniesienia wskaźnika demograficznego napastników.

Tak jak w setkach tysięcy byliśmy (my Polacy, ale nie tylko) niewolnikami Tatarów, a w czasie ostatniej wojny - Niemców, choć ci ostatni akurat docenili w nas jedynie siłę roboczą, gardząc materiałem genetycznym (poza przypadkami baorów i baorek wchodzących w kontakty intymne z polskimi robotnicami i robotnikami przymusowymi, mimo b. surowych kar).

:pa

Test

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 18:32 
Poczciwy Otto

Chodziło mi o to że napisałeś tu tylko o tej mniej chlubnej możliwości pojawiania się słowiańskich chat na Islandii:) A ja jestem zdania że technicznie możliwe jest osiedlanie się Słowian na Islandii, tak samo jak możliwe byłoby ich dopłynięcie do Ameryki (Nasze łodzie chyba w niczym nie ustępowały wikińskim... no... może gorzej było u nas z nawigacją), co nistety się nie stało.
Dla tych których ciekawią vindaskipy (łodzie słowian) ta stronka:

http://www2.rgzm.de/scripts/dbWeb/dbwebc.dll/Wreck?linkxresults/obj/Wreck/col/Culture/dat/Slavonic%3B%20Medieval

Jakoś nie mogę przeboleć że najciekawsza łódź (18 metrowy wrak z zatoki puckiej) dalej spoczywa na dnie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 19:18 
Radkoff Pierwszy Wielki

Witam!

Trzeba również wspomnieć o sposobie "niewolenia" Słowian i innych ludów.
Wikingowie postępowali bardzo agresywnie podczas ataku na dany teren. Wynikało to może z faktu, że podpijali i podjadali podobno różne roślinki i grzybki.
Również miały na to wpływ wierzenia kulturowe i tradycje pirackie oraz zapewne znajomość psychologii walki. Jeńców brano, kupowano i traktowano ich najczęściej dobrze. Gdzieś czytałem nawet, że po jakimś czasie jeńcy pozyskiwali względną suwerenność a czasami zwyczajnie za jakąś szczególną pomoc - np. w obronie osady, darowano im wolność.
Ciekawostką jest, iż jeńców mężczyzn nie kastrowano i w dodatku zostawiano na całe tygodnie do pomocy rodzinie - żonom, córkom :666 .
I jak czytałem zarówno Słowianie jak i Skandynawowie i Duńczycy bardzo liberalnie podchodzili do seksu, dziewictwa i nieślubnych dzieci.

Może oto owa tajemnica osad na Islandii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 19:23 
Poczciwy Otto

Ano czytałem gdzieś tekst jakiegoś kupca który mówił że słowianin przed ślubem spędzał noc z wybranką i jeśli była dziewicą zostawiał ją bo nikomu wcześniej nie pasowała :jump
A co do niewolników to u słowian też się ich dobrze traktowało - po określonym czasie niewoli mieli do wyboru zostać w wiosce jako pełnoprawny mieszkaniec lub odejść do swoich

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 19:45 
Radkoff Pierwszy Wielki

Kretschmer napisał(a):
Ano czytałem gdzieś tekst jakiegoś kupca który mówił że słowianin przed ślubem spędzał noc z wybranką i jeśli była dziewicą zostawiał ją bo nikomu wcześniej nie pasowała :jump
A co do niewolników to u słowian też się ich dobrze traktowało - po określonym czasie niewoli mieli do wyboru zostać w wiosce jako pełnoprawny mieszkaniec lub odejść do swoich

No tak pisują, ale kiedyś również ojciec, ojczym lub opiekun obiecywali swoje dzieci ( przeważnie dziewczynki ) rodzicom "młodzieńca" ( albo i nie-młodzieńca)...
Taki właściciel np. 3 córek miał spory problem je wcisnąć komuś i nie stracić na majątku...
Zatem jak już obiecano, to nie było znaczenia czy się "wypróbowali" przed związkiem czy nie...

A może dziewictwo masowo traciły podczas jakichś obrzędów rytualnych - typu bieganie z nagim tyłkiem po lesie w jakąś wyjątkową noc z wiankiem na głowie i uciekanie napalonym chłopakom poukrywanym po krzakach - coś takiego chyba się w jakimś rejonie Grecji praktykowało (?)...

Pozdrawiam!
Radek

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]