Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 01:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 19:46 
Porucznik
Porucznik

Kombinowałem z notchem kilka razy na polu.
Dyskr na 0 notch 0-xx i ile razy próbowałem tyle razy odpuszczałem...
Jak dla mnie żelazo jak i folia musi być słyszalne.
Sygnał koloru przeplatany z żelazem czy folią jest do kopania a przy wyższej wartości notcha deus popierduje zrywając sygnał koloru.Zgodzę się że wszystko jest do ogarnięcia przy bardzo niskim ustawieniu, ale przy ustawienwiu dysk na 0 w przedziale id 0-5 nie trafiam na kosmiczne ilości sygnałów więc kombinowanie z tym parametrem odpuściłem i eksperymantuję z ustawieniami dżwięku.
Nie mam za sobą kilku lat pracy z deusem więc się mogę mylić :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 22:45 
Podporucznik
Podporucznik

Ja wyróżniam 3 rodzaje poszukiwań (tak na mój gust). Pierwsze to powolne szukanie głębokich celów i tu mam dźwięk żelaza tylko do 6 po wyżej dźwięk na kolor (sens 99, tx 3, reakt. 1, dyskr. 2). Drugie to ruiny gdzie śmiecia żelaznego pełno i tu mam dźwięk żelaza ustawiony wysoko (z pamięci to chyba do 22, sens 99, tx 2, reakt 2, silencer -1, dyskr. 4 ), możliwe że dużo za wysoko (chodzi o ton niskiego dźwięku) ale chodzi o wyciąganie szybkie koloru (nad tymi ustawieniami się zastanawiam czy nie zmieniać, czasem się przestawiam z reaktywnością na 3). I trzeci tryb to szybkie czesanie na pól gdzie nie chcę kopać głębokich sygnałów (po wyżej głębokości przeorania) bo w moich okolicach oznacza to kucie łopatą w betonie. Czyli ma czesać płytko i szybko łapać cele przy dość szybkim machaniu cewką. I tu najtrudniej mi znaleźć odpowiednie ustawienia.
Notcha nie używam, wolę słyszeć co jest pod cewką, moe lepiej żelazo ustawić na 0?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2015, 20:01 
Pułkownik
Pułkownik

Takie pytanie - czy mając panel mogę komuś na DEUS-sie mającym tylko słuchawki ustawić mój zdefiniowany program albo wyedytować parametry do których słuchawki nie mają dostępu tak, żeby potem na słuchawkach były te parametry zapamiętane (oczywiście bez możliwości edycji)?

Mam tylko panel, ktoś mnie prosił o pomoc w ustawieniu sprzętu ale on ma tylko słuchawki a nie wiem czy jest jakaś synchronizacja ustawień między panelem a słuchawkami?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2015, 20:02 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Kryhu napisał(a):
W w/w wątku jest wypowiedź sugerująca wycięcie notchem zakresu 0-30 i 97-99, muszę chyba tego następnym razem spróbować.

To ja sugerowałem. Z końcówki 97-99 zrezygnowałem, pozostawiając pierwszy zakres wycięty.
Notch właśnie jest tym wyjątkiem, że wycisza, a nie dyskryminuje.

Podobny efekt osiągnąć można w Spectrze ustawiając dla konkretnych ID dźwięk na 0, czyli wyciszasz jedynie sygnał akustyczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2015, 20:09 
Plutonowy
Plutonowy

jwaldek napisał(a):
Takie pytanie - czy mając panel mogę komuś na DEUS-sie mającym tylko słuchawki ustawić mój zdefiniowany program albo wyedytować parametry do których słuchawki nie mają dostępu tak, żeby potem na słuchawkach były te parametry zapamiętane (oczywiście bez możliwości edycji)?

Mam tylko panel, ktoś mnie prosił o pomoc w ustawieniu sprzętu ale on ma tylko słuchawki a nie wiem czy jest jakaś synchronizacja ustawień między panelem a słuchawkami?

Tak ,właśnie tak się to robi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2015, 21:37 
Chorąży
Chorąży

opi napisał(a):
Kryhu napisał(a):
W w/w wątku jest wypowiedź sugerująca wycięcie notchem zakresu 0-30 i 97-99, muszę chyba tego następnym razem spróbować.

To ja sugerowałem. Z końcówki 97-99 zrezygnowałem, pozostawiając pierwszy zakres wycięty.
Notch właśnie jest tym wyjątkiem, że wycisza, a nie dyskryminuje.

Podobny efekt osiągnąć można w Spectrze ustawiając dla konkretnych ID dźwięk na 0, czyli wyciszasz jedynie sygnał akustyczny.

Dobrze rozumiem? Że jak wytniemy zakres id jakikolwiek to nie będzie to miało wpływu na osiągi tak jak to się ma na dyskryminacji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2015, 21:45 
Porucznik
Porucznik

Tak przynajmniej twierdzili na tej konferencji prowadzonej przez kogoś znającego temat.
Do dyskusji na ten temat na forum XP Owners wrzuciłem link w poprzednich postach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2015, 21:46 
Pułkownik
Pułkownik

dexter648 napisał(a):
Dobrze rozumiem? Że jak wytniemy zakres id jakikolwiek to nie będzie to miało wpływu na osiągi tak jak to się ma na dyskryminacji?

Tak ale tylko dla sygnałów o rozpoznanym id. I jak ktoś tu wspominiał w niektórych przypadkach dźwięki będą takie poucinane - pewnie wynika to z tego , że ucięcie sygnału następuje gdy pojawia się jego id (a dźwięk słychać przecież także gdy id nie jest odczytane)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2015, 22:01 
Chorąży
Chorąży

jwaldek napisał(a):
dexter648 napisał(a):

Tak ale tylko dla sygnałów o rozpoznanym id. I jak ktoś tu wspominiał w niektórych przypadkach dźwięki będą takie poucinane - pewnie wynika to z tego , że ucięcie sygnału następuje gdy pojawia się jego id (a dźwięk słychać przecież także gdy id nie jest odczytane)

To na zaśmiecony teren to jest lepsze bo możemy wyciąć dolny pułap orion jak nam się podoba bez utraty osiągów a uciszymy wykrywacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2015, 19:36 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam użytkowników mam małe za pytanie czy jest jakaś opcja w ustawieniach by wy słuchać depozycik porcelanowy , dodam skrzynia drewniana lakowana ,zakopana około 60 cen pod, wymiary 60 \ 120 . teren poszukiwań 20 m2 sondowanie szpilom nie daje rezultatu 60 podłoże piaskowca , nasyp dawny ogród teren bardzo trudny. WIĘC czy są jakieś ustawki by usłyszeć porcelanę czy tylko próbować przy nagłych zmianach bg i czy jest to sens kopania przy każdym dość znacznym zmienieniu gruntu .pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2015, 19:40 
Moderator
Moderator

konar : Ty tak na powaznie pytasz ?? :ups:

jak Ty chcesz "uslyszec" porcelane ?? :h :luv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2015, 19:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Trzeba poczekać na trzęsienie ziemi i nasłuchiwać :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2015, 20:26 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

NA po ważnie chodzi mi głównie o statyka szukania anomalji (choć by szukania jakby w ścianach myślałem o tym) gdy bg jest w miare ustawione idealnie ja wiem że jest to dziwne pytanie i jak dla mnie absurdalne ale statyka nie znam i może jest opcja bo wnuk daje se łapy poucinać, a a mi się nie za bardzo chce się kopać ławę pod domek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2015, 20:45 
Porucznik
Porucznik

Moim zdaniem możesz liczyć tylko na ewentualne okucia skrzyni i gwoździe, jeżeli do porcelany nie dołączyły jakieś sztućce
Ustaw Deusa na max czułości bez dyskryminacji na min reaktywność i jeśli na 20m2, to kopać każdy sygnał.
Tak się jeszcze zastanawiam czy grunt jest jednolity, jeśli tak, to może GB ustawić na śledzenie i szukać zmiany odczytów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2015, 21:04 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

grunt 60 ziemia działkowa , niżej piaskowiec ( wiedzieli chamy jak zakopać ) na okucia i gwóstki z zbicia nie ma co liczyć przy 60 więc tylko z tego co wnioskujesz BG ale czy na statyku i śledzić zmiany. czy normalnie traking + dysk 0 rea 0 i śledzić zmiany a co do koloru tylko obrączki jego babci

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]