Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 10:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: BROTBOJTLE 2
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2005, 09:59 
Porucznik
Porucznik

Tutaj od lewej gmk, po prawej Luftwaffe - ale wykonany ze znacznie grubszego brezentu niż zwykle (takiego samego, jaki był używany na ładownice w tym kolorze) z nieczytelnym producentem 1942 rok, poniżej nieczytelny Luft od Kuligowa (ukłony) :piwo

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: BROTBOJTEL 44
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2005, 10:11 
Porucznik
Porucznik

Brotbojtel wz. 44 - z którego naprawdę jestem zadowolony. Fajna używka, bez uszkodzeń, bez napraw. No i oryginalny. Nie było ich wiele, bo wprowadzono ten typ dopiero w listopadzie 1944. Niestety, aż żal, ale fotki nie oddają jego piękna - za cienki sprzęcik foto.... No ale jak zobaczę wolną kasę, to moja choroba każe mi kupić następny element ekwipunku, aparat pozostawiając na szarym końcu :luv
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2005, 11:12 
Chorąży
Chorąży

Pogratulować 44 ja na takiego choruje ale nie mogę trafić.
Pozdro
:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2005, 09:32 
Specjalista
Specjalista

Marcin - piekne chlebaki !!!! zajefajne !!!!

szczególknie wczesny z brązową skóra.... oraz 44 - też mam 44.. ale ktoś usunął środkowego loopa... ech... - te chlebaki są strasznie rzadkie... w gruncie rzeczy.. jedyne o jakich wiem w polskich kolekcjach (niestety nie znam ich za dużo..) to mój i Twój :D

jak ktoś ma jeszcze M44 niech błąd ortograficzny!!! ma być "pokaże"! - bo to są strasznie fajne chlebaki :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: TRAGEGESTELL43
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 17:56 
Porucznik
Porucznik

Teraz Tragegestell 43 produkcji "htp" z 1944 roku. Wariant z taśmami plecionymi ze sznurka i gumowanego materiału używanego najwyraźniej do jednej z odmian pokrowców narzutek przeciwiperytowych. Gdzieś na WA ktoś pisał, że to skrawki materiału na plandeki kolejowe - być może takie nosidła były robione i z tego, ale tutaj widać wyraźnie, że jest on zbyt cienki na plandeki. Ciekawostką jest użycie w dwóch miejscach skóry typowej dla ekwipunku włoskiego - całość więc to typowa końcowa produkcja z użyciem resztek, materiałów zdobycznych oraz szeroko stosowanej w końcowej fazie wojny taśmy parcianej koloru niebieskiego. Stan ogólny najlepiej określić słowami: NOT TOUCHED. Bardzo cieszę się, że nie brakuje żadnej poziomej taśmy do mocowania sprzętu - powinny być 3 i są 3. Ponieważ można je łatwo zdejmować i zakładać w innych miejscach ramy, często brakuje nawet wszystkich. Najczęściej widziałem zachowane tylko dwie. Na dole fotka znana chyba każdemu ze świętej pamięci Archeologii Wojskowej - ale na niej częściej spotykana wersja parciana. Skrzynka na Handgranaty (nie do Flaka 3,7) - też końcówka, malowana już fabrycznie na niebiesko, już bez napisów eksploatacyjnych.

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2005, 00:32 
Specjalista
Specjalista

piekny ersatz :D !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a to zdjęcie z kolei od lat jest dla mnie obiektem rekonstrukcji :D już niewiele mi brakuje :D
super fanty Marcin !!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2005, 07:27 
Kapral
Kapral

taaa z tego co wiem rzeczywiscie ten fancik jest bardzo błąd ortograficzny! pisze się "rzadki"! gratuluje. podziwiam i zycze dalszego kompletowania coraz wiekszych fantow:-) ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: SAPERKA PROSTA.....
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2005, 10:43 
Porucznik
Porucznik

Teraz, choć częściowa, rehabilitacja po uchwycie do łopatki składanej - bardzo niedobra niemiecka ( w sensie nieprawidłowa ideologicznie) saperka prosta..... uchwyt "dla 43" + WaA w prostokącie..... + podpis właściciela ołówkiem "Schluth", łopatka "BOVO" z resztkami oryginalnej oksydy. Te dzioby z tyłu - tak zrobiła fabryka, to nie wżery po korozji. Stan: założyć i nosić. Zero napraw. Tym razem lekcje zostały odrobione dobrze - o wpadce nie ma mowy. Ale do pełnej rehabilitacji jeszcze trochę brakuje...
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2005, 10:58 
Kapral
Kapral

Ładna a nawet bardzo ładna !! Gratuluje !! Też mam taki pokrowiec ale bez łopatki :-(

Pozdrawiam Jarek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2005, 15:38 
Specjalista
Specjalista

Fajniutka !!!! gdzieś ja widziałem.. hmm.. na jakieś aukcji chyba..... EBAY ?? :d

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: eeeeee..... EEEbaaayyyy....
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2005, 16:35 
Porucznik
Porucznik

Tak, kupiona na tym chłamowatym Ebay..... Pomimo kitu i tandety zdarzają się tam dość często dobre rzeczy - sam wiesz. Ale to chyba nie pierwszy uchwyt z saperką jaki widzisz tutaj na forum, a wcześniej widziałeś go gdzieś indziej ;)
:luv Bo ja też patrząc na kilka fotek czuję Deja Vu... :luv W sumie gdzie indziej kupić teraz tego typu rzecz? Tylko u Wikingów, bo i tak prawie wszystko, jeżeli chodzi o łopatki piechoty, co jest na zachodzie na giełdach czy na stronach w necie też przyszło stamtąd.... Albo czekać cierpliwie ze 100 lat, aż zdarzy się cud i nagle któregoś dnia taki komplet pojawi się na giełdzie w Bytomiu.... albo we Wrocku... Lub zdarzy się jeszcze większy cud i przyniesie ci go pijak za połówkę, hehehehe..... (bo prędzej przyniesie parabellum albo kordzik, niż łopatkę WH - mowa rzecz jasna o stanach normalnych, nie śmieciach). Albo pojawi się na allegro (a jak się kiedyś pojawił, to był naprawiany, z jakąś mało przekonującą łopatką - i poszedł za niską cenę 6 stówek...). Choć cud się zdarzył i na zlocie w Darłówku widziałem aż trzy łopatki składane z uchwytami na jednym stoisku (!!!!!)... Oczywiście zostały przywiezione przez Niemców i oczywiście przyszły też pierwotnie od Nordyków z Północy.... Gdzieżby stąd.... Ewenement jak na polskie warunki rynkowe, więc zdjąłem czapkę....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: KLAPPSPATEN - EPILOG
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2005, 14:18 
Porucznik
Porucznik

Czas dorżnąć temat. Wczoraj dotarła rehabilitacja.... Wczesny model z klapą, na jakim mi najbardziej zależało, w komplecie z łopatką.... Bez napraw, sztukowań, bez przeróbki polegającej na zszyciu szlufki do pasa głównego na stałe. Bez kremu lub oleju!! Trochę was skatuję fotkami - bo duże, długo się otwierają i jest ich chyba z osiem...
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: KLAPPSPATEN EPILOG2
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2005, 14:25 
Porucznik
Porucznik

Dalej! :666

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2005, 23:56 
Specjalista
Specjalista

jesteś OFICJALNIE w pełnie ZREHABILITOWANY :D hahahah :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 11:22 
Weteran
Weteran

jak widze takei saperki to monitor dziwnie traci kontrast, to pewnie przez to, że moja twarz zaczyna siędo niego zbliżaći lizać kineskop ;) :hahaha

piekne saperki. temat dla mnie drażliwy, gdyż nieustannie poszukuje takich wlasnie zestawów :)

gratuluje! i szczerze zazdroszcze :cfa

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]