Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 18:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 49  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 4 pro WD - 18khz i 8khz
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 21:08 
Kapitan
Kapitan

Ja kupiłem w Mocnym Sygnale - osobiście polecam sprzedawcę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 21:09 
Generał Broni
Generał Broni

hmmm....ale w ofercie ich nie widzę :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 22:01 
Kapitan
Kapitan

Może warto do nich zadzwonić?
Centrum Elektroniki niby ma w ofercie ten wykrywacz - na portalu aukcyjnym niby tysiąc dostępnych sztuk...
Ja mieszkam rzut beretem od Tarnowskich Gór - jednak wolałem kupić w Mocnym Sygnale, bo Centrum Elektroniki w mojej ocenie jest niepowarznym sklepem. Jak już zadzwoniłem do T. Gór by uzgodnić warunki odbioru, możliwość negocjacji ceny, usłyszałem, że niby mają je w ofercie, ale tak naprawdę ich nie mają :-) Bo niby musieli odesłać do producenta, gadka szmatka, byle pozbyć się klienta. Brak możliwości modyfikacji zestawu - sztywna gra - to co w komplecie tylko i wyłącznie, brak możliwości zmiany cewki. Za osłony kazali sobie dodatkowo płacić.
Zostawiłem nr telefonu i prosiłem by zadzwonili jak będą dostępne, bo jestem zdecydowany na zakup - do dzisiaj cisza :-)
Ogólnie nie polecam i odradzam ten śląski sklep. To jest jedynie moja subiektywna opinia o tym sklepie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 22:04 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W opisie nie widzę aby Gm4WD miał pinpointa? Prymek robiłeś testy Optimą na swoim polu? Jak się mają te dwie wykrywki w zestawieniu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 22:13 
Kapitan
Kapitan

W tej wykrywce pinpoint jest całkowicie zbędny :-) Precyzyjnie namierzane są przednioty. Kilka dołków i wszystko wiadomo jak kopać. Problem może być tylko z ich głębokością :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 23:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

benekpe napisał(a):
W tej wykrywce pinpoint jest całkowicie zbędny :-) Precyzyjnie namierzane są przednioty. Kilka dołków i wszystko wiadomo jak kopać. Problem może być tylko z ich głębokością :-)

No tak ale ja używam pinpointa najrzadziej do namierzania, a tylko do określania wielkości przedmiotu celem oddzielenia fałszywych sygnałów od żelaza podobnie zresztą jak pracy jednoczesnej ze statykiem w wykrywaczu - to mają rutusy (jak dla mnie bardziej przydatna funkcja jak słuchawki bezprzewodowe) Jednak kuszą mnie w tym wykrywaczu dwie częstotliwości i jeśli 18 khz jest tak samo skuteczne, albo lepiej na cienkie sreberka typu półgrosze to biorę w ciemno kosztem kopania żelaza. Teraz właśnie pozostaje tylko pytanie jak z tym zasięgiem na tej częstotliwści bo ostatnio robiliśmy testy na optimie i ta zszokowała zasięgiem - była lepsza od pracującego na wielu częstotliwościach minelaba z dużą cewką!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 23:50 
Kapitan
Kapitan

vulpes napisał(a):
podobnie zresztą jak pracy jednoczesnej ze statykiem w wykrywaczu - to mają rutusy (jak dla mnie bardziej przydatna funkcja jak słuchawki bezprzewodowe)
Fakt. Tryb jednoczesny jest nie do przecenienia.
vulpes napisał(a):
ostatnio robiliśmy testy na optimie i ta zszokowała zasięgiem - była lepsza od pracującego na wielu częstotliwościach minelaba z dużą cewką!

Z jaką cewką Optima? 29DD?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 00:00 
Major
Major

Seku napisał(a):
Benekpe jak się dobrze osłuchasz ze sprzętem, to z cewką 9 będziesz wyciągał monetki, nad i pod żelaznym śmieciem.

Ale bzdury :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 00:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Seku troszeczkę Cie poniosło ale niedużo... już obok żelaznego śmiecia będzie wyciągał...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 00:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Abaqus napisał(a):
vulpes napisał(a):
podobnie zresztą jak pracy jednoczesnej ze statykiem w wykrywaczu - to mają rutusy (jak dla mnie bardziej przydatna funkcja jak słuchawki bezprzewodowe)
Fakt. Tryb jednoczesny jest nie do przecenienia.
vulpes napisał(a):
ostatnio robiliśmy testy na optimie i ta zszokowała zasięgiem - była lepsza od pracującego na wielu częstotliwościach minelaba z dużą cewką!

Z jaką cewką Optima? 29DD?

Tak to byłą dd29 a minelab to SV

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 00:51 
Generał Broni
Generał Broni

vulpes napisał(a):
Teraz właśnie pozostaje tylko pytanie jak z tym zasięgiem na tej częstotliwści bo ostatnio robiliśmy testy na optimie i ta zszokowała zasięgiem - była lepsza od pracującego na wielu częstotliwościach minelaba z dużą cewką!

To akurat wcale nie jest dziwne - i nie dlatego, że to Optima akurat jest jakaś "cudowna", a tak to już może być sprzętami wieloczęstotliwościowymi.

Czym wyższa częstotliwość tym generalnie mniejszy zasięg, ale czy, i o ile, to zależy też od wielkości celu i mineralizacji gruntu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 12:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

_cheetah_ napisał(a):
vulpes napisał(a):
Teraz właśnie pozostaje tylko pytanie jak z tym zasięgiem na tej częstotliwści bo ostatnio robiliśmy testy na optimie i ta zszokowała zasięgiem - była lepsza od pracującego na wielu częstotliwościach minelaba z dużą cewką!

To akurat wcale nie jest dziwne - i nie dlatego, że to Optima akurat jest jakaś "cudowna", a tak to już może być sprzętami wieloczęstotliwościowymi.

Czym wyższa częstotliwość tym generalnie mniejszy zasięg, ale czy, i o ile, to zależy też od wielkości celu i mineralizacji gruntu...

Żeby była jasność, test robiliśmy na małym srebrnym szelągu SIGIII - na dużej monecie minelab był lepszy - teraz tylko pytanie, kto co zbiera. Mnie interesuje srebro i średniowiecze i tutaj uważam że optima jest godna uwagi, natomiast Golden Mask 4 WD posiada zaletę innej częstotliwości (8khz) dzięki czemu w teorii można w przypadku niepewnego sygnału przełączyć i potwierdzić przedmiot lub przeszukać mały ciekawy teren bez zmiany cewki lub wykrywacza. I tutaj ważne będzie porównanie Optimy i tytułowego wykrywacza, ale jakoś nie widzę aby ktoś próbował porównać wysokie częstotliwości tych dwóch wykrywaczy na cienkie sreberko - np szeląg SIG a takie porównanie , najlepiej w jednej dziurze jak dla mnie będzie miarodajne, a nie opowiadanie że tamten jest lepszy a ten gorszy bo coś tam....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 12:11 
Generał Broni
Generał Broni

vulpes napisał(a):
I tutaj ważne będzie porównanie Optimy i tytułowego wykrywacza, ale jakoś nie widzę aby ktoś próbował porównać wysokie częstotliwości tych dwóch wykrywaczy na cienkie sreberko - np szeląg SIG a takie porównanie , najlepiej w jednej dziurze jak dla mnie będzie miarodajne,

Miarodajne to to by było tylko dla tej jednej dziury, tych dwu wykrywaczy i ich obsług... ale, to tylko takie tam sobie gadanie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 15:29 
Moderator
Moderator

Co do testów i miarodajności to mam przygotowane dwa filmy gmp vs gm4 ( pierwszy test głębokościowy a drugi maskowania małej srebrnej monetki 14/7mm zakopanej dwa lata temu na 14cm i starego gwoździa ) już na wstępie jest tam komentarz dotyczący miarodajności moich testów . Filmy będą dostępne jutro rano.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 22:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Czekamy na Twoj film.

Kol. Seku bedzie mogl dodac dwa slowa bo w koncu przesiadl sie z gm4 na gmp

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]