Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 10:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2015, 21:08 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Jak ustawienie bg (nie zaniżaj na początek) nic nie zmieni spróbuj przełączyć na 18 częstotliwość , mi to pomaga przy liniach lub gdy biegam w towarzystwie . Spróbował bym zmianę miejsca najlepiej na las i zobaczył jak w lesie . Bo może miejsce w którym biegasz jest mocno zanieczyszczone , na przykład przy starych zabudowaniach lub na łączkach w mieście to normalka , wiele fałszywych sygnałów .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2015, 21:37 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jeśli zmniejszenie czułości też nie pomaga... a ile tą czułość zmniejszasz?
Wiele osób rozpoczynających przygodę z Deusem przenosi na niego przyzwyczajenia z innym sprzętów i czułość na maxa i wzmocnienie na 3 a jak zjadą to na 97 a 95 to już rzadkość. Jeśli sporo małego śmiecia to silencer powinien przyjść z pomocą. Po za tym co pojawia się na ekranie jakie vdi i co na podkowie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2015, 21:41 
Major
Major

Ze swej strony dodam że bezpieczny balans gruntu to 87, czułość 95 powinien być jeszcze cichy i przy dyskryminacji 5-6.8 to jest bardzo komfortowe bieganie z wykrywką ( program GMP). No chyba że mamy totalny śmietnik. U mnie dopiero nieźle zaczyna śpiewać na grunt 84 a wskazania 86-87 i czułość ustawiona od 97-99 :8)+ inne bajery.
Koledzy a jakie macie ustawienia na totalnie zażelazione miejscówki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2015, 21:46 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Na złomowiska to przede wszystkim jak najmniejsza cewka :)
Ja lubię jak sprzęt gada do mnie to wiem, że działa :D
Dobrze się pobawić tonami i ustawieniami częstotliwości dźwięków dla poszczególnym progów są jeszcze notche itd
Z Deusa można zrobić cichą trusię nawet na śmietnisku :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2015, 22:14 
Major
Major

Właśnie notch muszę przetestować, wyciąć na śmietniku wszystko powyżej 96. Ostatnio nawet Deus szybki i piszczało na kolor wskazania 96,98, jedno przemiecenie cewki i kilkadziesiąt sygnałów masakra, dopiero czułość na 80 dała jako taki komfort ( cewka 9), a sreberka się pokazały. Często tu piszemy o najgłębszych ustawieniach a ciekawe miejsca to właśnie takie mocno zanieczyszczone miejscówki.
Jakie są wasze spostrzeżenia?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 16:41 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ja najczęściej biegam w takich miejscach i też przepinam na 9 . Nie przekraczam czułości 90 , reaktywność podbijam do 3 tłumik 0 , dyskr nie niżej niż 5 a do 7 max , wycinam notchem 0 do 20 by uniknąć ciągłego trzasku od śmiecia choć i tak dość często jakiś falsik się wcina . BG jak zawsze zaniżam i to sporo , to w takich terenach mam ustawioną tak 2 punkty wyżej + z przyzwyczajenia notem gruntu 85 do 90 , a i czasem jeszcze z 5 tonów zjeżdżam na 3 . Mi to przynosi zamierzony efekt , choć lubię jeszcze przelecieć na ustawieniach głębokich w bardzo hałaśliwym klimacie , ale potrafi zaskoczyć .... Małe pytanko do Spidiego jak se radzisz gdy masz na kilku programach ustawione inne tony do przewodności ? Bo ja po 8 miechach wgrałem soft od nowa nie zapisując ustawień i musiałem uczyć się wykrywacza od nowa bo nie wiedziałem co kopie i czego mogę się spodziewać . I NAWET teraz po 4 miechach brakuję mi tamtych ustawień a miałem je ustawione ot tak w 5 tonach i nie potrafię ich odtworzyć . Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 17:25 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Przepraszam za za błąd notcha 5 do 20 i sygnał na żelazo na 0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 20:25 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja ustawiam 5 tonów, z czego pierwsze dwa uciekają na żelazo, np. przy dyskr. ustawionej na 4,5 pierwszy ton przypada właśnie na 4,5 i drugi ustawiam na np. 30 oba pierwsze tony ustawiam na 100Hz, pozostałe już według uznania, lubię jak żelazo ma niski dźwięk, zresztą te wyższe przedziały i tak muszę jeszcze przekombinować z częstotliwością dźwięku aby wybrać najlepszy dla ucha ale nigdy nie ma czasu by się pobawić. Stwierdzam bynajmniej, że dźwięków powyżej 600Hz z groszami już nie trawię..

Nawiąże jeszcze do problemów Kolegi z nerwowym deusem; warto wyłączać telefon komórkowy, często zdarza się tak, że nie da się chodzić na 18kHz przy włączonej komórce. Być może w miejscach o słabym zasięgu GSM, telefon łączy się z nadajnikiem dużo wyższą mocą i zakłóca pracę sondy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 20:50 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dzięki spróbuje jutro twe ustawienia , przerobie relikta i ustawie jak ty napisałeś na 89 str .. Bo jeszcze w 5 tonówce nie ustawiałem 2 na tym samym poziomie .A wydaje mi się to sensowne .Pozdrawiam . :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 21:10 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mam pytanko. Kupiłem słuchawki WS 5, chodzi mi o to czy po włączeniu deusa wystarczy je tylko włączyć, aby cewka brała ustawienia z panelu, czy coś tam jeszcze trzeba poustawiać. Zgubiłem gdzieś instrukcje i za bardzo nie wiem. Trochę zagmatwałem, ale mam nadzieję, że wiecie o co chodzi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 22:09 
Moderator
Moderator

Skiera : wybierz w sluchawkach nr sondy , przez ok 5s naciskaj przycisk + , aby wprowadzic nr cewki , za pomoca przyciskow + i - wprowadzasz cyfry numeru seryjnego , a zatwierdzasz je przyciskiem menu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 22:35 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ok. Dzięki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2015, 00:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
konar napisał(a):
Przepraszam za za błąd notcha 5 do 20 i sygnał na żelazo na 0

Hmm, ciekawe ustawienie. Notch 5-20 przy Dyskryminacji 0, da sygnały od żelaza ale tylko tego dużego.
Masz jakieś doświadczenia czemu chcesz słyszeć akurat to żelazo? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2015, 19:06 
Chorąży
Chorąży

Dobra Panowie, teraz konkretne pytanie... :D

Chodzę głównie na GM Power (czasem tylko podwyższam reaktywność, częstotliwość na 12 kHz) Szukam przede wszystkim na terenach po starym osadnictwie.
I dajmy na to, że w pewnym miejscu, praktycznie na granicy zasięgu, wychodzą drobne sreberka. WIEM, że one tam są... :h
Jak podkręcić Deusika, żeby zwiekszyć skuteczność w takim miejscu?

Ps. Jak by co, to przeczytałem wszystkie 90 kilka stron tego wątku! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2015, 21:56 
Major
Major

Przeczytaj jeszcze raz :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]