Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 03:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: tajemnice białego jaru
PostNapisane: środa, 4 marca 2015, 14:28 
Generał Broni
Generał Broni

Ryjec napisał(a):
Żeby wpadło w łapki Grupy Sudety :666 :h

Jasnowidz :lol: :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 marca 2015, 14:40 
Podporucznik
Podporucznik

Zawsze gdy gdzieś coś ukrywano, to po robocie "likwidowano" tragarzy, robotników, żołnierzy, i innych akurat w tym miejscu mających nieszczęście przebywać.
I tu nasuwa mi się pytanie: Co z oprawcami , którzy likwidowali wyżej wymienionych, tudzież wysyłali na front , do obrony Berlina etc.? Oni też musieli wiedzieć gdzie i co ukrywano nadzorując to przedsięwzięcie , bo przecież musieli w nim uczestniczyć, a jak zakładam w łeb sobie nie strzelili po dokonaniu egzekucji.
Przypomniały mi się właśnie w tym momencie trupy niemieckich bodajże oficerów leżące cy też może siedzące w mercedesach stojących w "szczelinie jeleniogórskiej" w otoczeniu zaginionych dzieł sztuki i bajecznych skarbów.
Ktoś musiał ich zamordować prawda?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 marca 2015, 14:45 
Generał Broni
Generał Broni

Możliwe że to złoto zostało wywiezione po drugiej połowie lat 80 gdy nastąpiła tzw odwilż w stosunkach niemiecko-polskich masa Niemców w podeszłym wieku jak i ich dzieci wracali na dolny śląsk po swoje dobra,z tego co wiem nie było problemu z przewozem tego przez granice,many many robiło swoje.Były nawet przypadki że w trumnach dobra wracały pod przykrywką ekshumacji przodków z tych ziem :)A kilka przykładów z nam nawet z okolicy gdzie potężne skrzynie wracały do RFN.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 marca 2015, 14:54 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

fiszer5 masz najzupełniej rację . Było wytypowanych kilka rejonów gdzie zostały stworzone skrytki na wrocławski depozyt. Jest zasadą aby nie ukrywać wszystkiego w jednym miejscu. Jestem pewien, że Klose znał większość tych skrytek i część z nich "sprzedał" naszemu UB bo inaczej nie ocalił by własnej głowy i nie wyszedł na wolność. O tej skrytce przy trasie Dziki Wodospad a Biały Jar i Samotnia wiedział ale z przyczyn już opisanych nie umiał jej dokładnie wskazać . Z tego co jest mi wiadomo to UB robiło z udziałem Klosego nawet wizję lokalną w której wskazywał drogę konwoju i miejsce upadku z konia. Klose przekazał UB też informację że w stronę Białego Jaru i Samotni powieziono tylko złoto w sztabkach i monetach.Banknoty, precjoza jubilerskie i papiery wartościowe były ukrywane w innych miejscach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 marca 2015, 17:23 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Trebor - myślę że oprawców było tylko 2 i nie dożyli końca wojny. Większość osób z tatuażem SS na ramieniu przy pierwszym kontakcie z sowieckimi żołnierzami nie przeżywało dłużej jak kilka minut.
Pamiętajmy , że złoto ukryto na terenie KPN (objęta rygorami strefa przygraniczna i park narodowy)
Złoto do dzisiaj jest jednak przez służby poszukiwane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 marca 2015, 17:28 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Pozdrawiam kolege Tura.
:) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2015, 00:01 
Moderator
Moderator

trebor napisał(a):
Przypomniały mi się właśnie w tym momencie trupy niemieckich bodajże oficerów leżące cy też może siedzące w mercedesach stojących w "szczelinie jeleniogórskiej" w otoczeniu zaginionych dzieł sztuki i bajecznych skarbów. Ktoś musiał ich zamordować prawda?

W książkach ,czasopismach, internecie dużo jest o Złocie Wrocławia i Szczelinie Jeleniogórskiej.
Chyba w Obliczach Historii był artykuł. Powiązania śmierci Jaroszewiczów ze szczeliną i jajkaim Faberge tam znalezionymi. Tylko czy można w to wierzyć? I ciągle mnie nurtujące pytanie: Myślicie, że odkrywca, który znalazł taka szczelinę, mercedesa czy też ciężarówkę z trupami niemieckich żołnierzy nie zrobił zdjęcia? A może zrobił ,tylko ja go nie widziałem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2015, 15:15 
Podporucznik
Podporucznik

Jak na moje widzimisię zbyt dużo szczegółów w tej historii. To czyni ją w mojej ocenie mało wiarygodną, niczym opis szczeliny jeleniogórskiej.
Ale oczywiście to tylko moje odczucie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2015, 22:01 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Tak. Zbyt dużo szczegółów ale można je potrzymać w ręce."fizycznie"
Jeżeli chodzi o szczelinę to tam nie ma ich w ogóle. Co to ta szczelina i dlaczego. Kryptonim sprawy. Czy są jakieś materiały .Czy ktoś coś widział lub zeznawał. Czy są jakiekolwiek dokumenty.Dlaczego szczelina a nie inaczej. Jeżeli chodzi o szczelinę to znam tylko plotkę i mam skojarzenia. Myślę że to zasłona dymna. Mnie szczelina kojarzy się ze schronem przeciw-lotniczym bo tak takie schrony nazywano w nomenklaturze wojskowej. Plotka mówi, że taką szczelinę (schron) odnaleziono przez przypadek (z ograniczoną możliwością oficjalnego dostępu)przy dworku na górze Pfafenberg i ma to związek z jajkami faberge itd. oraz śmiercią Jaroszewicza kilku innych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2015, 22:25 
Podporucznik
Podporucznik

Co oznacza sformułowanie: " z ograniczoną możliwością oficjalnego dostępu" ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 10:22 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Przy okazji drobnej naprawy czy remontu dworku Pfafenberg odkryto przewód wentylacyjny niewiadomego przeznaczenia. Przewód miał przekrój umożliwiający przemieszczanie się nim człowieka. Tą drogą dotarto do zamaskowanego schronu i też tą drogą dokonywano póżniej eksploracji oczywiście przedmiotów mieszczących się w tym przewodzie. Będąc już w środku można było bez trudu wskazać i odsłonić główne wejście lub wjazd do tego pomieszczenia ale wówczas wydało by się że skrytka od dawna była eksplorowana.
Osoba zgłaszająca odkrycie skrytki miała by wówczas bardzo poważne problemy a , że była to osoba społecznie znacząca to niczego nie zgłosiła (zabrała tajemnicę do grobu) ?.
Tak po w skrócie to wszystko na temat plotki w sprawie szczeliny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2015, 20:44 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.
A ja - jako że mieszkam w Ząbkowicach Śl. - chciałbym zwrócić uwagę na fakt ,że wrocławskie skarby ponoć trafiły również i w moje okolice - tj. do Kamieńca Ząbkowickiego i Henrykowa.
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.d ... /329150627

I cytat z powyższego:

Już w połowie 1942 roku Niemcy rozpoczęli akcję chowania zrabowanych w różnych zakątkach Europy dzieł sztuki. Nie myśleli o zbliżającej się klęsce, ale chcieli zabezpieczyć cenne przedmioty przed bombardowaniami. Profesor Guenter Grundman, konserwator zabytków prowincji dolnośląskiej, otrzymał z Berlina polecenie wyszukania na swoim terenie działania miejsc nadających się na składnice dzieł sztuki, archiwaliów i muzealiów pochodzących ze wschodnich i północnych Niemiec. Nawiasem mówiąc naukowiec ten zajmował się także wyszukiwanie złomu metali kolorowych dla niemieckich hut - dzwonów, naczyń liturgicznych, pomników...

Najpierw przygotowano wykaz rzeczy, które trzeba ukryć, później do właścicieli obiektów skierowano pisma – Grundman postawił na pałace i zamki. Na składnice wybierano sale na parterze, czasem piwnice i lochy – o ile były suche. Rzadziej starannie zakopywano lub zamurowywano w specjalnych skrytkach.
Jak wynika z dokumentów firm przewozowych, pierwsze partie skarbów trafiały do składnic już 1942 roku. Na początku do Henrykowa i Kamieńca Ząbkowickiego. Do czerwca 1944 roku zorganizowano składnice w 79 miejscowościach. Z samych tylko zbiorów muzealnych Wrocławia wywieziono i ukryto 34 ołtarze, 992 obiekty przedhistoryczne, 25 tys. tomów ksiąg, 11 epitafiów, 1.500 sztuk szkła artystycznego, 7 tys. grafik, 195 miniatur, 3.180 monet, 746 sztuk zbroi i broni...
Traf sprawił, że lista skrytek Grundmana trafiła w ręce polskich historyków - wydobyto je spod gruzów urzędu konserwatorskiego. Zaszyfrowane zapiski udało się odczytać i historycy ruszyli ich śladem... Znaleziono niewiele - jedne obiekty zostały zniszczone, inne rozszabrowane.

Już na pierwszej liście Grundmana znalazły się lubuskie miejscowości. Carolath (Siedlisko), Sprottau (Szprotawa), Hartau (Borowina pod Szprotawą). Poszukiwacze mówią także o lochach średniowiecznych pod Starym Miastem w Głogowie i Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym. W styczniu 1946 polscy historycy sztuki spenetrowali Żagań, Kożuchów, Bytom Odrzański i Nową Sól. W marcu 1946 r. zabezpieczono wspaniałą, XVIII-wieczną bibliotekę z Siedliska.
Sam Grundman nigdy na Dolny Śląsk nie przyjechał, nie odpowiadał także na listy polskich naukowców.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 marca 2015, 09:57 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Artis - częściowo masz rację ale ja uważam, że Grundman zajmował się tylko ukrywaniem przedmiotów zabytkowych, był historykiem i konserwatorem zabytków. Upieram się przy tym, że złoto, walutę, papiery wartościowe i niektóre archiwa ukrywały nazistowskie służby specjalne w tym głownie SS.Zgadzam się z tym, że w twoim regionie Grundman miał zorganizowane składnice - schowki dzieł sztuki. Odzysk z tych schowków dokonał jednak specjalny oddział radziecki tzw. trofiejszczyków część wpadła w ręce zwykłych szabrowników a dopiero resztę przejęło Przedsiębiorstwo Poszukiwań Terenowych i Ministerstwo Kultury. Bóg tylko raczy wiedzieć ile zabytków przy tym odzysku (na skutek niewiedzy) uległo całkowitemu zniszczeniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 marca 2015, 11:39 
Szeregowy
Szeregowy

Tak, na pewno masz rację. Wątek Kamieńca podałem tylko jako ciekawostkę, gdyż mieszkam w pobliżu. Gdzieś czytałem relację naocznego świadka ile to wagonów ruskie wywiozły do siebie ze stacji w Kamieńcu - chyba kilkanaście. Zbroje rycerskie, obrazy, ceramika itp.... Z drugiej strony znam też historię gdzie jakiś bardziej wrażliwy ruski - chyba pułkownik- zabrał podwładnym sołdatom obraz, z którego zrobili sobie wycieraczkę do butów. Podobno obraz dzięki temu ocalał. Takich przypowieści jest jadnak dużo i nie wiadomo ile w tym prawdy. To tak na marginesie, odbiegając od tematu. A w temacie to ... jestem w szoku jaką wiedza dysponujesz! Ileż to trzeba było szukać aby TO wiedzieć...! Ile czasu.... ! Po prostu GRATULACJE ! Z drugiej strony ciekawi mnie dlaczego to upubliczniasz.... tyle pracy. Nie chcesz SAM poszukać? ;) A nie boisz się... śpiochów Wehrwolfu? ;) ;) A raczej ich...wnuków? ;) Im nie na rękę upublicznianie takich rzeczy.. ;) Niemcow niedawno też miał coś upublicznić, nie zdążył... :/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 marca 2015, 18:40 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Artis - wiedza przyszła póżno . W tej chwili bliżej mi do wózka niż biegania po górach. Poza tym odległość.Coś tam szukam i morze w swoim życiu kilka wypadów jeszcze zaliczę.
Teren pomiędzy Dzikim Wodospadem a Białym Jarem i Samotnią jest przytłaczająco duży i mogą go przeszukać tylko pasjonaci wyposażeni w dobry sprzęt. Takich pasjonatów i fachowców na tym forum nie brakuje a szczególnie z Grupy Sudety . Jeżeli chodzi o strach to mam to w d---e. Dom postawiłem , drzewko posadziłem , synów spłodziłem. Myślę, że nadmiar tajemniczości i pazerność jest bardziej zabójczy niż publiczna rozmowa.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]