Teraz jest wtorek, 7 października 2025, 09:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak to zarabialiśmy na zlomingu.
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 10:50 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Akurat tak się złożyło że to ja miałem aparat w telefonie, dlatego właśnie mi przypadła zaszczytna rola złomingowego fotoreportera. Na początku działalności tych zdjęć nie robiłem za wiele, ale gdy zaczęły się dłuższe wyprawy prawie nie było mostu, który nie zostałby utrwalone na fotografii. Później jednak gdy wycieczki były coraz dłuższe, a dni krótsze brakowało już czasu na robienie zdjęć. Jeden poganiał drugiego, żeby obskoczyć jak najwięcej miejsc przed zachodem słońca (chociaż częściej to ja byłem tym poganianym). Dodatkowo telefon po wielu przygodach w trudnym terenie szybko zaczął się niszczyć (porysowany wyświetlacz, podrapana obudowa, czasem tez wieszał się, albo przestawały działać niektóre przyciski), dlatego też tych zdjęć potem było już zdecydowanie mniej. Co do zdjęć brutusa to znalazłem 3 szt.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 18:05 
Generał Broni
Generał Broni

Gratuluję poczucia humoru i za wynalezienie,nowej marki wykrywacza,proponuję przyznać,nagrodę specjalną,naszego forum.Pozdrawiam wynalazców-rufa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2014, 15:17 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam! A mógłbyś podać wymiary swojego magnesu albo wrzucić zdjęcie swojego magnesu jak jest zbudowany?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 11:21 
Specjalista - recykling podwodny

kuba1 napisał(a):
Witam! A mógłbyś podać wymiary swojego magnesu albo wrzucić zdjęcie swojego magnesu jak jest zbudowany?

Do pierwszego urwania działałem na magnesie 70x30. Potem kupiłem 100x30 i to było optimum. Zabudowa najprostsza - samodzielnie wykonana podwójna obudowa z blachy + oczko linki holowniczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 18:19 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Cześć Wszystkim.Cały wątek czyta sie jak książkę a teraz przez myśl przeszl ,że jest to gotowy scenariusz na film pt np."Wystarczy chcieć"
Wrzucam tu swoje 3gr nie po to by zabłysnąć spostrzegawczością ale by przedstawić moją przygode pt złoming z rzek i nie tylko. Moim pierwszym wykrywaczem był sprzęt z dalekiego wschodu zasilany 2x9v co wystarczyło na 2 wyjścia po 2godz i ok 36zł wyjezdzało z kieszeni na baterie.
Zaletą wykrywacza była jego wodoszczelność którą pierwszy raz sprawdzałem właśnie pod mostem kolejowym i ku mojemu zdziwieniu....
Było tego naprawde dużo myśle że pod każdym jakim byłem to minimum 200kg,a nie rzadko dużo ponad 500kg.
Mój sposób to włażenie do wody z użyciem wykrywacza i opisuje tu swoje przygody by nawiązać do mapy którą napisał właściciel wątku :) Z własnego doświadczenia wiem że w miejscach gdzie użyłem raz magnesu zamiast wykrywacza niekoniecznie takowe miejsce można bylo uznać za wyczyszczone.Myśle tak bo niemal pod każdym z mostów robiony był narzut kamieni kóre przez lata prąd rzeczny mógł przenosic i przede wszystkim powodowało to zamulanie ,zasypywanie złomu.Po użyciu magnesu wchodziłem do wody i wiele razy poprawiałem wykrywaczem.Był czas że przynosiło to niemały dochód,ale wszystko co dobre kiedyś sie kończy.
Moje poszukiwania skończyły sie z dniem kiedy panowie z :cop wpadli na skup i zabezpieczyli towar przywożony przeze mnie.Stwierdzili że widać iż jest to wykopane,ale nie wolno i miały wszcząć sie dalsze procedury.Nie ukrywam że jakiś strach miałem bo włoczenie się po ....nikomu raczej miłe nie jest.Bylem zdziwiony cała sytuacją będąc przekonany że niczego wbrew prawu nie robie,przecież tego raczej i tak nikt już do niczego by nie użył jeśli wcześniej by znalazł.
Zadzwoniłem do dyrekcji straży koleji przedstawiając sytuacje (zdawkowo-powiedziałem że mam pole wzdłuż torów i złomstwa się wala i sprzęt niszcze siejąc).Powiedziano mi że jeśli leży to ma leżeć i gnić tak jak z drzewem w lesie a z pola jeśli moge udowodnic że moje to moge zebrac i na skup.
Pieniądz był niemały kłopotów uniknąlem bo sprawą nikt nie zajął ale chęć poczyszczenia została.Jak wg Kolegów wyglada sprawa od strony prawnej? Pozwoliłem napisac bo wg powyższych tekstów można za cichym przyzwoleniem temat ciągnąc zachowując odpowiednia ostrożnośc ,nie afiszując się z tematem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 18:43 

Potwierdzam to iż czesząc wykrywaczem można jeszcze bardzo dużo wyciągnąć. Nawet tym Brutusem XS wychodziło a co dopiero czymś lepszym. Jednak w porównaniu z magiem jest to dużo bardziej czasochłonne i zarobek również mniejszy.
Co do strony prawnej, to podobnie jak z wykrywką na polu - niby nie można wcale. Wszystko zależy na kogo się trafi - ja miałem farta i trafiłem na myślących SOKistów. Można nie mieć szczęścia i trafić na jakiegoś służbiste - sprawa w sądzie. Z tym że sprawa raczej do umorzenia.
Jeżeli nie ruszasz czynnej (czy nawet nie czynnej) trakcji a tylko wyciągasz z rzeki to musieliby Ci udowodnić że to kradzione. Nie mogą się powołać na to że most jest częścią linii kolejowej, bo jest ustawa o swobodnym dostępie do wód śródlądowych i każdy ma prawo chodzić w odległości 1,5 od brzegu zaspokajając swoje potrzeby rekreacyjne (ja takimi uznaję złoming).
Druga rzecz wiąże się z tym że to niby złom PKP - no i tu problem bo ja na pace miałem też złom zaborców + innych właścicieli ziemskich z okresu zaborów i międzywojennego przy niektórych prywatnych liniach wąskotorowych.

Poza tym wydaje mi się iż łażenie z wykrywką jest bardziej niebezpieczne pod względem prawnym. A nie afiszowanie i "tupet jak taran" przy rozmowach ze wszelkimi służbami to podstawa w tym zawodzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 22:28 
Generał Broni
Generał Broni

Ci co mówią, że pieniądze leżą na ulicy tylko trzeba je podnieść mają rację. Tylko trzeba znaleźć sposób.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 marca 2015, 20:01 
Chorąży
Chorąży

Ufok, tak dla samej ciekawości podaj proszę kwotę z excela = suma zysku na czysto i dopisz z jakiego czaso-okresu ten zysk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 marca 2015, 20:08 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A Ty na poważnie czy ze skarbówki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 12:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zaraz mu się dobiorą do czterech liter. Ten kraj jest chory. Jak by leżało dalej to wsio ok, ale jak się ktoś znalazł co myśli i ma pomysł to już się może kilku osobom nie podobać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 12:42 
Generał Broni
Generał Broni

marcoon napisał(a):
Zaraz mu się dobiorą do czterech liter.

Przecież cała opowieść została wymyślona na potrzeby Forum. Twórczość literacka ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 marca 2015, 18:32 
Chorąży
Chorąży

Pytam czy sie opłaca, w jakim czasie sie zwraca np zakup dostawczaka, a niektóre wasze posty są jak z tych czterech liter i nie na temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 marca 2015, 21:02 
Specjalista
Specjalista

Wystarczyło wysłać wiadomość przez PW - i zapytać " czy się opłaca,w jakim czasie sie zwraca np zakup dostawczaka " Wszyscy byli pod wrażeniem tej historii i zdolności reporterskich kolegi ufoka, ale nikt - taktownie - nie zapytał ile zarobił kasy. A dlaczego ?- bo to jego prywatna sprawa i pytać o takie rzeczy, na forum, nie wypada

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2015, 11:58 

Nie bez powodu nie pokazałem całej tabelki z podsumowaniem ;) A dostawczaka kupiłem wcześniej do innego "małego" biznesu, więc ceny jego zakupu nie wliczałem do "złomingu", a tylko koszty eksploatacyjne. Poza tym kupiłem go w cenie nowego AT PRO, sam go "serwisowałem" i po skończonej akcji sprzedałem za taką samą cenę i kupiłem właśnie AT PRO. Dokładnych danych nie podaję nawet przez PW bo i po co to komu - to co napisałem na początku jest zupełnie wystarczające. Poza tym w czasie kiedy odbywał się "złoming" robiłem masę innych rzeczy i cała ta działalność odbywała się jakby w wolnej chwili - dlatego rozstrzał czasowy jest tu nieistotny a jedynie stawka godzinowa daje jakieś pojęcie o opłacalności.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 19:48 
Generał Broni
Generał Broni

Może nie jest to typowy złoming jak opisany w poście, ale się pochwalę. Po roku zbierania do torby wszystkich drucików, blaszek i innych dupereli wczoraj zrobiłem porządki w wiadrze i część (kapsle itp.) wyrzuciłem, a resztę posegregowałem. Wyszło 2 kg aluminium, 0,3 kg ołowiu, 0,6 kg miedzi i 1,6 kg mosiądzu. Ceny słabe, bo koniec roku, ale 29 zł 60 groszy wpadło. Właśnie czekamy z żonką na pizzę z masą dodatków :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]