Tarok napisał(a):
Witam,
Potrzebuję mapy lotniczej z okolic Radojewic woj. kujawsko-pomorskie. Gdzie można coś takiego znaleźć?, w sieci dokopałem się do jakiegoś archiwum Luftwaffe, ale słabo u mnie z niemieckim. Może ktoś pomoże w tym temacie
niestety Bundesarchiv sprzedaje (tylko?) skany w rozdzielczosci 300 dpi, a przy bildplanach to troche przymalo. Poza tym, przynajmniej kilka lat temu, byli bardzo... sluzbisci, wymagali _uzasadnienia_ zakupu, tzn. do jakiego konkretnie celu naukowego / badawczego. A nie daj Boze sugerowac, ze to w zwiazku z pisaniem artykulu. Mojego kolege molestowali o ten artykul przez wieksza czesc roku...
pewna liczbe tych fotomap maja tez w Herder Institut, cena ok. 15 EUR (rozdzielczosc, bodajze tez tylko 300 dpi). Opcja o tyle wygodna, ze jesli ktos nie chce, lub nie umie pisac po niemiecku, w Herder I. pracuje kilka osob, ktore polskim posluguja sie swietnie.
na wiekszy zbior skanow w wysokiej rozdzielczosci przyjdzie jeszcze poczekac, i to co najmniej rok. No, chyba ze ktos chce zasponsorowac mi dwutygodniowa wycieczke (w obie strony! ) do Waszyngtonu :)
n.