Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 23:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 685 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szelągi Zygmunta III Wazy
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2015, 15:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Żeby podnieść trochę poziom stanu zachowania prezentowanych w naszym wątku monet, dziś szeląg lenny pruski z roku 1625. Jest to moneta popularna i łatwo dostępna jednak stan zachowania widocznego poniżej szeląga - zachwycający.

Opis:
Szeląg lenny pruski Jerzy Wilhelm, Królewiec 1625
A: Orzeł pruski z monogramem „S” (Sigismundus) króla Zygmunta Wazy na piersi. Napis w otoku: GEORG WILH MAR BR S R I EL (Jerzy Wilhelm, margrabia brandenburski, elektor świętego rzymskiego imperium). U góry serce z krzyżem – znak Ernesta Pfahlera, wardajna (probierza) mennicy w Królewcu w latach 1619-1640.
R: Monogram książęcy GW (Jerzy Wilhelm). Napis w otoku: SOLIDVS PRVSSIAE 1625 (SZELĄG PRUSKI 1625). Słowo „PRVSSIAE” rozdzielone szachownicą – herbem rodowym Hohenzollernów.
Moneta srebrna; średnica ok. 16 mm; waga 0,67 g; mennica Królewiec
Kop. 3880

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 marca 2015, 09:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dziś moneta najrzadsza z prezentowanych dotychczas w tym wątku - unikat. Jest to jeden z moich ostatnich nabytków wylicytowany w WCN. Stan zachowania kiepski, w okolicach czwórki no ale przy monecie znanej dotychczas w tylko w jednym egzemplarzu nie można za bardzo wybrzydzać.

Moneta została błędnie opisana przez WCN jako szeląg koronny z roku 1616, mennica Bydgoszcz. Po pierwsze, moneta pochodzi raczej z roku 1600 (skrót daty taki jak na szelągach z Poznania lub ze Wschowy). Po drugie, nie wiadomo gdzie została wybita. Bydgoszcz jest tylko jedną z możliwości. W grę wchodzą jeszcze Poznań albo Wschowa. Edycja z dnia 07.01.2016r.
Autor postu porosił o zmianę opisu tej pozycji na - „prawdopodobnie naśladownictwo z epoki”
Moderator

W nowym katalogu Kopickiego jest to pozycja 135. Moneta znana była dotychczas jedynie ze zbioru słynnego numizmatyka przełomu XIX i XX wieku - Henryka Mańkowskiego, któremu udało się zgromadzić jedną z największych kolekcji numizmatycznych w Polsce: około dziesięciu tysięcy monet i medali. Niestety po śmierci Mańkowskiego jego kolekcja uległa rozproszeniu.

Opis:
Szeląg koronny Zygmunt Waza 1600
A: Dwie tarcze z herbami Polski i Litwy, nad nimi korona, pod nimi Snopek – herb rodowy Wazów. Napis w otoku: SIG III D G REX POLONI (Zygmunt III z Bożej łaski król Polski).
R: Ukoronowany monogram królewski „S”(igismundus), na nim Snopek Wazów. Po bokach skrót daty 16(00). Napis w otoku: SOLIDVS REGN POLONI (szeląg Królestwa Polskiego).
Moneta srebrna; średnica 16 mm; waga 0,40 g; mennica nieznana
Kop. 2007 – 135; unikat

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 marca 2015, 17:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Do opisu wkradł się mały błąd. Napis w otoku na rewersie to: SOLIDVS REGNI POLONI, a nie SOLIDVS REGN POLONI.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 marca 2015, 17:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Co do WCN, to nie tyle się pomylili, co przepisali info ze skorowidzu Kopickiego.
Natomiast sam w sobie szeląg jest dla mnie podwójnie ciekawy. Po pierwsze, na zdjęciach (nie wiem jak realnie) litera po słowie REGN to D a nie I, po drugie wyraźnie przebija nam miedź - ważył Pan ją może?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 00:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cytuj:
Co do WCN, to nie tyle się pomylili, co przepisali info ze skorowidzu Kopickiego.

No nie do końca. W skorowidzu (poz. 705X) informacja dotycząca mennicy wygląda następująco: /byd.? pozn.? wsch.?/.

Cytuj:
na zdjęciach (nie wiem jak realnie) litera po słowie REGN to D a nie I

Napis otokowy na rewersie jest bardzo niewyraźny, litery są jakby rozmyte, niektórych trzeba się domyślać, niekiedy w przestrzeniach pomiędzy poszczególnymi literami pojawiają się jakieś znaczki, których nie powinno tam być, tak jakby na starej literze wybito nową. Co do ostatniej litery słowa REGNI, to wydaje się jakby litera „I” została wybita na literze „D”, a na brzuszku (łuku) litery „D” jest umieszczona kropka – przerywnik między słowami REGNI i POLONI.

Cytuj:
wyraźnie przebija nam miedź

Sądzę, że brązowawe plamy o różnej intensywności to nie przebijająca miedź, lecz pozostałości po nalocie czy rdzy, która została usunięta z monety. Szeląg jak widać jest dość solidnie przeczyszczony. Poza tym na wyszczerbionych krawędziach monety przy dużym powiększeniu nie widać miedzi tylko rozwarstwienia charakterystyczne dla drobnych monet srebrnych niskiej próby.

Cytuj:
ważył Pan ją może?

Waga podana jest w opisie monety – 0,40 g. Jest to trochę za mało jak na szeląga z tego okresu. Nie wykluczone więc, że może to być fałszerstwo z epoki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 00:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego, ze szczerego serca gratuluję tak świetnej kolekcji :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 09:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja obstawiam że to fałszerstwo. Ale raczej niekoniecznie na szkodę emitenta. Tzn. Waga sugeruje, że z oficjalnej mennicy to wyjść nie mogło. Szelągi wschowskie i poznańskie z tego roku mają wagę około 1g. Z drugiej strony falsy z tego okresu przeważnie są dość zabawne i nędznie wykonane, a tu Pan twierdzi dodatkowo, że to niekoniecznie miedź. Dlatego według mnie to może być wytwór XIX woeczny. Jak wiadomo fałszowano wówczas, a czasem nawet tworzono nieistniejące monety na szkodę dla kolekcjonerów. Według mnie tak właśnie jest tym razem. Moneta nie odpowiada żadnym standardom tego rocznika - brak herbu podskarbiego, brak oznaczenia mennicy, napis otokowy jak w emisji z lat wcześniejszych, wagi też nie trzyma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 16:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Waga szelągów z czasów Zygmunta Wazy jest bardzo zróżnicowana. Na ogół jest to rzeczywiście ok. 1 grama, ale są też duże różnice np. szeląg bydgoski 1599 – 0,78 g (strona 3. wątku), albo jeszcze lżejszy bydgoski z 1613 – zaledwie 0,5 g (strona 4. wątku), a więc cięższy zaledwie o 0,1 grama. Na pierwszej stronie wątku można zobaczyć szeląga z roku 1616 z mennicy warszawskiej (niewykluczone, że jest to produkt fałszerskiej mennicy z Suczawy). Jego waga to 0,44 grama.

Brak herbu podskarbiego i oznaczenia mennicy to nic niezwykłego. Weźmy np. szelągi bydgoskie z naszego wątku, lub szelągi malborskie z lat 1613, 1614 (Kop. 2007, poz. 166 i 167).

Co do napisu otokowego – jest duże podobieństwo np. do emisji malborskich z lat 1613-1614. Poza tym znana jest odmiana – dużo mniej rzadka – bliźniaczo podobna do rozpatrywanego szeląga z odwrotnie umieszczonymi napisami otokowymi, tzn. SIG III po stronie monogramu, SOLIDVS po stronie herbów – poz. 705 (bez x) – R4.

Jeżeli jest to fałszerstwo, czego mimo wszystko nie wykluczam, choć wydaje mi się to mało prawdopodobne, to raczej fałszerstwo z epoki niż z XIX wieku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 16:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Co do wagi - właśnie te daty są istotne - deprecjacja pieniądza polegała w dużej mierze na obniżaniu jego masy i zmniejszaniu próby, stąd też wydaj mi się to nierealne dla produktu menniczego z 1600 roku. za duże odchylenie.

co do herbu podskarbiego - owszem, ale są to emisje o kilka ładnych lat późniejsze, stąd byłoby dość dziwnym, gdyby w tej nagle ktoś tak wymyślił.

napis - znów daty. Ja nie przeczę, że jest podobieństwo rysunku, ale wariant napisowy powinien się przewijać na kilku odmianach, a tym czasem to druga (lub właśnie pierwsza) znana taka moneta.

Co do fałszerstwa z epoki - musiałoby być suczawskie, wtedy byłoby zapewne bardziej powszechne. Zwykłe falsy z epoki są przeważnie niedbałe i wyglądają po prostu zabawnie - podobnie jak falsy boratynek. Poza tym nie były pokrywane srebrem tak dobrze.

Oczywiście mój wywód to luźne domysły - aby je potwierdzić lub obalić trzeba by zrobić kwerendę w muzeach, bowiem jeśli to falsyfikat z epoki, to w muzeach powinny leżeć podobne lub takie same ze znalezisk (lub u kolekcjonerów, ale chyba nikt dotychczas się nie chwalił posiadaniem tej sztuki). Z kolei jeśli ich nie ma, to wydaje mi się prawdopodobnym (zwłaszcza biorąc pod uwagę jakość wykonania i to, że jest to srebro według Pana), że jest to wyrób XIX wieczny.

Co do tego, że to nie jest oryginał nie mam większych wątpliwości, gdyż a) monety Zygmunta z tego okresu są mimo wszystko w miarę popularne, a ta jest znana w jednym egzemplarzu b) wszystkie z tego rocznika trzymają wagę w okolicy 1 g, c) wygląda to na pomieszanie stempli z różnych okresów a nawet mennic, co sugeruje, że oficjalnie wyjść taka moneta nie mogła, bo po prostu nie mieści się we wzorcu.

Za tym, że jest to fals z epoki przemawiałoby jedynie srebrzenie, niska waga i podobieństwo rysunkowe do egzemplarza 705 ze skorowidzu, tylko, że fałszerz pomylił strony jeśli chodzi o napis, natomiast litery nie wyglądają na "rżnięte" a wykonane puncami, więc musiałby to robić mincerz w porządnym, dobrze wyposażonym zakładzie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 18:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cytuj:
Co do wagi - właśnie te daty są istotne - deprecjacja pieniądza polegała w dużej mierze na obniżaniu jego masy i zmniejszaniu próby, stąd też wydaj mi się to nierealne dla produktu menniczego z 1600 roku. za duże odchylenie.

No właśnie konkretne daty są istotne. Deprecjacja pieniądza nie brała się znikąd. Miała podstawy prawne. Były nimi ordynacja mennicze. Za czasów Zygmunta Wazy podstawy prawne to trzy ordynacje mennicze. Najpierw Stefana Batorego z roku 1580, która przewidywała, że szeląg będzie zawierał 0,22 gramy czystego srebra. W 1604 uchwalona przez sejm warszawski ordynacja mennicza nieznacznie obniżała próbę szelągów. Miały one zawierać 0,20 grama czystego srebra. Duża zmiana zaszła w roku 1623, kiedy to ordynacja z 13 marca zmniejszała znacząco zawartość czystego srebra w szelągu do 0,08 g. Wszystkie przykłady, które podałem w poprzednim poście dotyczą szelągów sprzed 1623 roku.
Cytuj:
co do herbu podskarbiego - owszem, ale są to emisje o kilka ładnych lat późniejsze, stąd byłoby dość dziwnym, gdyby w tej nagle ktoś tak wymyślił.

Po pierwsze, skoro mógł wymyślić później to dlaczego nie mógł wymyślić wcześniej. Po drugie (i chyba ważniejsze), nie musi tutaj od razu chodzić o wymyślenie nowego wzorca szelągów ale np. o zwykłą pomyłkę przy wykonywaniu stempla. To nawet tłumaczyłoby dlaczego monety tego typu są takie rzadkie. Weźmy takiego szeląga bez imienia królewskiego (SOLIDVS-SOLIDVS) z mennicy olkuskiej z roku 1591. Nie jest to przecież żaden wymysł tylko to oczywista pomyłka mincerza wykonującego stempel. Monety takie były natychmiast ściągane z rynku i przetapiane. Stąd ich duża rzadkość.
Cytuj:
napis - znów daty. Ja nie przeczę, że jest podobieństwo rysunku, ale wariant napisowy powinien się przewijać na kilku odmianach, a tym czasem to druga (lub właśnie pierwsza) znana taka moneta.

A cóż takiego niezwykłego jest w tym wariancie napisowym? Jak rozumiem chodzi o to, że po SIG III D G REX POLONI nie pojawiają się dalsze tytułu Zygmunta III: MDL albo DP. Tu oczywiście i wcześniej i później były precedensy. Np. Olkusz 1593, Poznań 1595, Malbork b.d. (bity w 1601) i wiele odmian bydgoskich.
Cytuj:
Co do fałszerstwa z epoki - musiałoby być suczawskie, wtedy byłoby zapewne bardziej powszechne. Zwykłe falsy z epoki są przeważnie niedbałe i wyglądają po prostu zabawnie - podobnie jak falsy boratynek. Poza tym nie były pokrywane srebrem tak dobrze.

Ja się nie upieram przy fałszerstwie z epoki. Jestem przekonany, że jest to moneta oryginalna, bita w jednej z legalnie działających mennic koronnych. Fałszerstwo z epoki dopuszczam jako możliwość o dość niewielkim prawdopodobieństwie.
Cytuj:
Oczywiście mój wywód to luźne domysły - aby je potwierdzić lub obalić trzeba by zrobić kwerendę w muzeach, bowiem jeśli to falsyfikat z epoki, to w muzeach powinny leżeć podobne lub takie same ze znalezisk (lub u kolekcjonerów, ale chyba nikt dotychczas się nie chwalił posiadaniem tej sztuki). Z kolei jeśli ich nie ma, to wydaje mi się prawdopodobnym (zwłaszcza biorąc pod uwagę jakość wykonania i to, że jest to srebro według Pana), że jest to wyrób XIX wieczny.

Brak podobnych egzemplarzy w muzeach i w kolekcjach osób prywatnych w żadnym razie nie dowodzi, że jest to falsyfikat. No przecież nie możemy uznać, że wszystkie monety znane w jednym, dwu lub trzech egzemplarzach to wyroby XIX-wieczne.
Cytuj:
Co do tego, że to nie jest oryginał nie mam większych wątpliwości, gdyż a) monety Zygmunta z tego okresu są mimo wszystko w miarę popularne, a ta jest znana w jednym egzemplarzu

Co to znaczy „monety Zygmunta z tego okresu”? Przecież w tym samym okresie bito monety popularne i bardzo rzadkie. To chyba oczywiste. W tym samym roku 1600 wybito w mennicy wschowskiej dość popularnego szeląga z oznaczeniem daty 1-6, rzadkość R1. W tym samym roku wybito we Wschowie szeląga z błędnym skrótem 1-9 i literą F nad Lewartem. Rzadkość R7. Czy to dowodzi, że ta druga moneta jest dziewiętnastowiecznym fałszerstwem bo „w tym okresie monety Zygmunta były popularne”? No raczej nie.
Cytuj:
b) wszystkie z tego rocznika trzymają wagę w okolicy 1 g,

Nie wszystkie, choć trzeba przyznać, że waga jest tu rzeczywiście mocno zaniżona. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być jednak różne. Nie trzeba od razu widzieć w tym XIX-wiecznego fałszerstwa. Z mennic Zygmunta III wychodziło sporo wybrakowanych monet. Zdarza się to przecież nawet dziś. Wybrakowane monety – destrukty – wychodzą współcześnie ze znacznie bardziej nowoczesnych mennic niż XVI/XVII-wieczne.
Cytuj:
c) wygląda to na pomieszanie stempli z różnych okresów a nawet mennic, co sugeruje, że oficjalnie wyjść taka moneta nie mogła, bo po prostu nie mieści się we wzorcu.

Monogram, po bokach data 1-6 na jednej stronie, orzeł, Pogoń i Snopek na drugiej – jest to dość standardowe rozwiązanie, znane z kilku mennic w roku 1600. Napis w otoku też ma precedensy.
W przypadku monet rzadkich tak już jest, że nie mieszczą się w popularnych wzorcach. No bo jakie znajdziemy wzorce dla florena Łokietka, a nie jest to chyba XIX-wieczne fałszerstwo.
Cytuj:
Za tym, że jest to fals z epoki przemawiałoby jedynie srebrzenie, niska waga i podobieństwo rysunkowe do egzemplarza 705 ze skorowidzu, tylko, że fałszerz pomylił strony jeśli chodzi o napis, natomiast litery nie wyglądają na "rżnięte" a wykonane puncami, więc musiałby to robić mincerz w porządnym, dobrze wyposażonym zakładzie

Również nie jestem zwolennikiem hipotezy falsa z epoki. Jedynie zakładam taką ewentualność z niskim stopniem prawdopodobieństwa. Uważam jednak w przeciwieństwie do Pana, że jest to moneta bita w mennicy państwowej. Być może jakaś lewizna robiona na boku przez pracowników mennicy.
Nie pasują mi do tej monety XIX-wieczni fałszerze. Byli to artyści tworzący piękne „XVI-wieczne” nieistniejące wcześniej talary i jakoś nie pasują mi oni do małego zapyziałego szeląga.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 19:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Na początek może wyjaśnię nieścisłości i nieporozumienia. Mówiąc wariant napisowy miałem na myśli zamianę napisu z awersu na rewers i odwrotnie. Co do rzadkości - R7 to jednak nie RR... Natomiast oczywiście nie można stwierdzać, że wszystko to są kopie, ale jednak waga chociażby jest mocnym ewenementem i musi Pan to przyznać. Wybrakowane monety to jedno, ale moneta o ubytku wagi rzędu 60% to jednak dość istotne uchybienie biorąc pod uwagę inne egzemplarze z tego roku.

Natomiast kto zna pochodzenie tego szeląga... w katalogach naturalnie go Pan znajdzie, jednak wszystko to są reprodukcje i przepisywanie od poprzedników. Moneta ta mogła się dostać do XIX wiecznego numizmatyka z różnych źródeł. Nie upieram się, że koniecznie musi to być fals z tego okresu. Natomiast nie mogę jakoś uwierzyć, by moneta taka mogła wyjść oficjalnie z mennicy.

Dalej - gdyby był to błąd mincerza, to musiałby być istotny jeśli mieliby przetapiać dotychczas wybite monety, a przecież znamy stosunkowo popularne odmiany szelągów z Poznania i Wschowy z taką zamianą napisu. Tyle, że od 1599 obie te mennice wykonywały już stemple z "właściwym" umiejscowieniem napisu. Ergo - musiałyby powstać dwa nowe stemple do wybicia raptem kilku sztuk monet, co byłoby nonsensem z ekonomicznego punktu widzenia.

Dlatego w moim przekonaniu jest to fals. Być może z epoki nawet (zresztą za tym przemawia ta miedź i tak na początku sądziłem - czy to na pewno rdza Pana zdaniem?), na pewno wykonany z pełnym znawstwem i precyzją, ale poza mennicą.

Oczywiście, moje argumenty łatwo zbić stwierdzeniem - to srebro, odchylenie wagi o niczym nie świadczy, kto fałszowałby tak dokładnie tak nisko-wartościową monetę. Natomiast myślę, że skoro już mamy do czynienia z monetą znaną w jednym egzemplarzu o nieustalonym pochodzeniu, to warto by było dokładnie ją zbadać. Choćby pod kątem rysunku, liter i porównania z innymi szelągami o podobnych cechach rysunkowych. Wtedy tylko będzie można stwierdzić co to faktycznie za kwiatek. Ma Pan dużo materiału porównawczego - może więc Pan udowodnić, że to oryginał tak jak Pan twierdzi i ustalić w jakimś stopniu jego pochodzenie.

ps: jeśli dobrze widzę - litery są rozmyte, bo przebijają te z drugiej strony wraz z rysunkiem - krążek był za cienki widać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 20:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cóż, pozostaniemy przy swoich opiniach na temat oryginalności tego szeląga. Za kilka dni znacznie mniej kontrowersyjna moneta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 20:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Moneta znacznie mniej kontrowersyjna, to nie znaczy, że całkiem nie kontrowersyjna.
Nie będzie tu chyba zastrzeżeń co do oryginalności. Moneta została wybita w mennicy bydgoskiej. Trzyma właściwą wagę jak dla tego typu szeląga – 0,64 g. Stan zachowania może nie jest olśniewający (przeciętna trójka), ale moneta jest w pełni czytelna.
No i najważniejsze – po bokach monogramu nie ma daty. Jest to odmiana nieopisana w literaturze. Nie ma jej ani u Kopickiego, ani w katalogu Kamińskiego, Kurpiewskiego, nie wspomina też o niej Gumowski w swojej monografii mennicy bydgoskiej. Nie znalazłem takiej odmiany ani w archiwum WCN, ani w archiwum Niemczyka. Nie dostrzegłem też na Allegro, a obserwuję pojawiające się tam monety pod kątem szelągów Zygmunta III dość pilnie.
Czyli coś jakby znów … unikat.
No ale w tym przypadku łatwo będzie obalić moją opinię. Wystarczy wskazać inny egzemplarz bez daty po bokach monogramu.

Opis:
Szeląg koronny Zygmunt Waza, Bydgoszcz b.d.
A: Pięciopolowa tarcza polsko-litewska ze Snopkiem Wazów pośrodku. Napis w otoku: SIGIS III D G REX POLONIAE (Zygmunt III z Bożej łaski król Polski, ostatnie dwie litery pisane ligaturą). U góry krzyż.
R: Ukoronowany monogram królewski „S”(igismundus), na nim Snopek Wazów. Napis w otoku: SOLIDVS REGNI POLO (szeląg Królestwa Polskiego).
Moneta srebrna; średnica 16,5-17 mm; waga 0,64 g; mennica Bydgoszcz
Moneta nieopisana w literaturze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 18:18 
Generał Broni
Generał Broni

Darusz.m mam jeszcze kilka Livoni, Krystyny i ze 2-3 falsy jak cie interesują to wstawi zdjęcia, jeszcze ich nie rozpoznałem może opiszesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 18:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Szelągi Krystyny też mnie interesują. Z przyjemnością się im przyjrzę. Ale wstaw może do działu "Identyfikacja monet" - jest to okres późniejszy niż czasy Zygmunta III Wazy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 685 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]