Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 08:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: MakroRacer / Rutus Opima / Teknetis Omega / White's mx5
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 05:19 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam, zmieniam wykrywacz z euroace na jakiś lepszy:) Co polecicie? Może coś z tematu. Albo który odradzicie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MakroRacer / Rutus Opima / Teknetis Omega / White's mx5
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 07:15 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Omega tylko z 13" detecha
Chociaż cena odstrasza (ten pierdzielony dolar)
Może Delta z 13" detecha tańsza opcja, widzę że jest sztuka na allezło (też całkiem fajna kosiarka)
Jeśli chcesz analoga to Cibola, Tejon lub ostatnio polecany GM 4.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 08:00 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Powiem szczerze ze kroci mnie rutus ceną i opiniami. I chyba przy nim zostanę. Nie wydaje mi sie żeby pozostałe wykrywacze miały aż tak dużo lepsze osiągi i parametry żeby dopłacić 600zł. Chyba ze ktoś mi odradzi i uzasadni wymianę euroace na rutusa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 11:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego ja wymieniłem garreta 350 na rutusa optime i szczerze powiem ze naprawdę jestem zadowolony i polecam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 11:16 
Podporucznik
Podporucznik

Omega jest plytsza od Argo, Optima byc moze ma podobne osiagi co Omega z 11 lub 13, ale Omega pracuje na nizszej czestotliwosci, nie ma podswietlania ekranu, wiec Optima ma przewaga...tylko wazne zeby kupic z DD29...duzy minus Rutusow to waga.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 11:23 
Generał Broni
Generał Broni

Z tych wymienionych wykrywaczy chyba wybrałbym optime głównym atutem jest podejście firmy do klienta i bezproblemowy serwis :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 11:57 
Generał Broni
Generał Broni

Miałem Euroace i byłem bardzo zadowolony. Jak kupiłem Optimę to stwierdziłem, że Garrett to zabawka jednak jest. Z tych wykrywaczy dwa to amerykańce i są drogie, bo drogi jest dolar. A tak naprawdę warte pewnie z połowę tego. MakroRacer to turek. Optima ma polski serwis i kosztuje tyle, co powinna bo płacisz w tej walucie, co zarabiasz. Masz cały temat o Optimie. Jeden minus to waga. Tak mnie wciągnęło bieganie z Opti, że staw barkowy zaczął szwankować. Poradziłem z tym sobie poprzez wymianę dolnej i środkowej sztycy na kawałek wędki. I nie mam zamiaru zmieniać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 05:13 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dziękuję za pomoc. Optima zamówiona w piątek będzie do odbioru. Podobno własnie dla mnie ją produkują:P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 07:57 
Kapral
Kapral

Może i ja dorzucę coś od siebie. Miałem Omegę z cewką 11DD, wykrywacz był szybki i niesamowicie dobrze wyważony, machało mi się lepiej niż cibolą, która jest bardzo leciutka. Namierzanie też nie sprawiało mi większego problemu. Ogólnie wykrywacz ok, do wad jak dla mnie można zaliczyć zasilanie 9V gdzie omega na akumulatorku była bardzo prądożerna, na jeden wypad czasami 2 sztuki aku to za mało (i chodziłem, na słuchawkach). Dla mnie minusem były też "cyfrowe" dźwięki, ja wole takie bardziej "analogowe". Teraz jak patrzę na cenę omegi to jestem w szoku, 2800 za ten wykrywacz ... max 2100 za nówkę można dać.

MakroRacer to nowość ja bym się wstrzymał i poczekał na komentarze o wykrywaczu, serwisie itp.

Whites mx5 nie miałem, nie widziałem, nie wypowiadam się.

Rutus Optima posiadam obecnie, ale też się nie wypowiem żeby nie być posądzony o naganianie, zresztą jest wątek o optimie na forum i to wyczerpujący. Wspomnę tylko o wadzę. Z 2 lata temu miałem proximę i sprzedałem ją tylko z racji wagi (2 godziny machania i ręka puchła i z przyjemności robiła się walka z samym, koniec przyjemności). Po niej miałem cibolę a później wspomnianą na początku omegę, czyli lekkie i dobrze wyważone wykrywacze. Teraz mam optimę z cewką 29DD i już przed zakupem myślałem o jakiś szelkach, ale byłem na kilku wypadach 4 godzinnych i takich przed którymi miałem zmorzony wysiłek fizyczny (nie jestem pracownikiem fizycznym) więc myślałem że będzie lipa, a tu miłe zaskoczenie bo nie było tak źle. Może jest to przez tą cewkę 29DD i nią mniej się macha z racji terenu pokrycia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 15:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Trzeba jeszcze dodać, że te lekkie sprzęty słabo wypadają konstrukcyjnie i masowo na łąkach i w miejscach gdzie cewka napotyka na przeszkody.... ja mam opti z 29 i ona w taki terenie idzie ostro, nie trzeba dużego wysiłku na nadanie pędu żeby pokonać przeszkodę. Kolega z vaqero omijał takie tematy, bo było ciężko machać i faktycznie raz pochodziłem trochę i ręka bolała od pchania wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 19:59 
Plutonowy
Plutonowy

A ja zrobiłem odwrotnie po 2 latach wymieniłem rutusa na omegę z 11 dd.Ciężar rutusa mnie dobijał.Pamiętajcie koledzy,że dolegliwości związane z machaniem wykrywką dopadną nas wszystkich to kwestia czasu.Z omegą ganiam prawie 3 lata i jest spoko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 21:47 
Generał Broni
Generał Broni

I to jest właśnie to :1 każdemu pasuje coś innego. Zasięgi, programy ... psu na budę jak źle się chodzi. Sprzęt ma drugorzędne znaczenie. Zaczynam zauważać że ludziska zaczynają przedkładać szukanie sprzętu nad szukanie miejsc. Sorry za mały off top

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 22:35 
Major
Major

Czytam ciągle te powtarzające się narzekania na wagę Optimy i dochodzę do wniosku że coś cienko z kondycją Kolegów poszukiwaczy ;)
Optima z cewką 29 DD jest dla mnie super wyważona (w porównaniu do Proximy z która latałem kilka lat)
Co więcej - moja kobieta (170cm/60 kg) żadna tam strong woman która lata z kanarkiem powiedziała że się chyba ze mną zamieni :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 22:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam 180 cm wzrostu i ostatnio skróciłem sztycę maksymalnie i jest o wiele lepiej z ciężarem, przy cewce 29 DD. Dodatkowo takie ustawienie wymusza dreptanie bardzo wolne, co tylko pozytywnie wpływa na jakość poszukiwań. Cały czas myślę o wywierceniu pośredniego położenia pomiędzy pierwszą a drugą dziurką w sztycy. Obawiam się jedynie o jej trwałość. Ktoś to robił?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 23:34 
Generał Broni
Generał Broni

Było w wątku o Optimie zdjęcie kolegi, który maksymalnie zagęścił dziurki i nie narzekał :)

Bellator jak chodzisz po polu i machasz jak kosą to ok, ale weź poganiaj po pagórkowatym lesie z okopami i trochę popracuj w pionie z podkurczoną ręką i zmienisz zdanie. Kilka godzin najlepiej. A jak już zacznie boleć to nawet na polu się odzywa.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]