Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 10:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2005, 15:48 
Felix Hobus Drugi

dago napisał(a):
Chyba na tym forum spotkałem się z postem +fotka, "znalazłem takie coś, ile to może być warte?" Nawet nie zapytał co to jest.

Witam
Chyba nie raz Dago.......
W sumie dla niektórych to sposób na życie... :cry:
Ciekawe teksty przytaczają niektórzy (gonic tych z wykrywką)
W tej chwili dziękuję za to,że ludzie w moich stronach nie czytają takich bzdur.
W większości przypadków wystarczy zwykła rozmowa (nieraz na forum było).
W wiekszosci przypadków nie mamy zielonego pojęcia,że akurat w tym miejscu jest
stanowisko archeo i własnie w tym momencie stajemy sie przestępcami.
Brak informacji oraz dosyc hermetyczne srodowisko archeologiczne.....
Wyjśc może na to w końcu,że będziemy mieć uszy i oczy szeroko otwarte-
wróg może czaic za każdym drzewem....
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2005, 14:18 
Podporucznik
Podporucznik

witam
Ja rowniez uwazam ze wszystkie tereny pokryte mapami Arheo powinne byc udostepnione,
z przyczyny prostej (nie wiem gdzie jestem i co mam pod butem a zato mam byc ukarany??????)
Hmm czyn lamiacy prawo, popelniony nieswiadomie nie jest lamaniem prawa-nadaje sie jedynie na uswiadomienie
danej osoby .
Art. 6.
Rzeczpospolita Polska stwarza warunki upowszechniania i równego dostępu do dóbr kultury, będącej źródłem tożsamości narodu polskiego, jego trwania i rozwoju.

Zatajanie -desinformacja oraz ukrywanie oficjalnych terenow wykopalisk archeologicznych jest lamaniem prawa Konstytucji

Art. 61.

1. Obywatel ma prawo do uzyskiwania informacji o dzialalnosci organow wladzy publicznej oraz osob pelniacych funkcje publiczne. Prawo to obejmuje rowniez uzyskiwanie informacji o dzialalnosci organow samorzadu gospodarczego i zawodowego a takze innych osob oraz jednostek organizacyjnych w zakresie, w jakim wykonuja one zadania wladzy publicznej i gospodaruja mieniem komunalnym lub majatkiem Skarbu Panstwa.

Ja osobiscie czcze takie miejsca jak cmentarze, kurhany, czy tereny wykopalisk ktore widze i wiem ze tu jest jedno z takich miejsce przedemna lub podemna.
Ci ktorzy ida na zarobek nie przychodza na forum a zapewne nic nie pisza o sobie

pozdrawiam
johnny40

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2005, 18:07 
Sierżant
Sierżant

Witam.
Skoro o legalu i nielegalu...
Czy ktoś załatwiał sobie pozwolenie na poszukiwania???
Konserwator z którym rozmawialiśmy razem z kolegą powiedział nam o możliwości wykupienia pozwolenia na "legalne" chodzenie z wykrywką.
Kosztuje to opłatę skarbową (80 zł) i wydawane jest na jakiś okres czasu (mówiła coś o około miesiącu lub nawet mniej) na jakiś obszar.
Oczywiście nie wydadzą wam pozwolenia na teren w którym jest stanowisko archeo lub inne zabytki .
Z tego co zrozumiałem we wniosku musisz napisać czego tam chcesz szukać i musisz się zobowiązać ,że jesli znajdziesz coś historysznego to masz to zwrócić do muzeum... (Szczerze nam jednak powiedziano ,że nie interesuje ich nic powyżej XV w.)
Oczywiście nie mówimy tu o hektarach ,tylko o ściśle określonej lokalizacji. Takie coś mozna wydać na kilka osób spośród których jedna jest odpowiedzialna za resztę...
Nie dopytywaliśmy się o szczególy ,bo aż nasz troche zaskoczyło ,że coś takiego istnieje

Ktoś już tego próbował :que
Jak długo się czeka na wydanie pozwolenia??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2005, 21:41 
Kapitan
Kapitan

Hehe, to Cię załatwił na 80 zł. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2005, 21:59 
Sierżant
Sierżant

Za nic na razie nie płaciłem ;)
Poinformowano nas na razie o takiej możliwości.
Archeolodzy dostają chyba identyczne zezwolenia...
"poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! jakbym mógł wykupić taki glejt na miesiąc w miejscu w którym naprawdę coś wychodzi i zrzucił się np. 3 z kumplami to wychodzi po 20 zł na głowę.
Nie wiem czy to tak dużo za spokój i komfort psychiczny przy szukaniu.
Przynajmniej nie musiałbym się chować za każdym razem jak widzę samochód itp... :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2005, 22:02 
Kapitan
Kapitan

Cała rzecz polega na tym że przecież szukanie nie na stanowiskach jest legalne, a jeśli to pozwolenie na szukanie na stanowiskch, to ten kto je wydaje jest oszustem więc tak czy inaczej pozwolenie taki jest nie ważne...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2005, 22:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Przeczytałem temat, i zgadzam się z Dago w stu procentach !!

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2005, 22:45 
Sierżant
Sierżant

tojatomek napisał(a):
Cała rzecz polega na tym że przecież szukanie nie na stanowiskach jest legalne, a jeśli to pozwolenie na szukanie na stanowiskch, to ten kto je wydaje jest oszustem więc tak czy inaczej pozwolenie taki jest nie ważne...

Nie wiem czy jesteś lepiej poinfomowany od konserwatora ,ale on miał bardzo odmienne zdanie na temat poszukiwania/kopania i tego czego nam nie wolno.
Nie wiem też czy taki papier obronił by mnie przed strażą lesna czy musiał bym też pytać się o kolejna zgodę lesniczego
Przekazuję tylko to co od niego usłyszeliśmy ;ot co
Chyba nie można wydać sobie od tak wymyślonego pozwolenia???
Nie wiem dlatego się was pytam...

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2005, 23:30 
Kapitan
Kapitan

Ratownicy po wycofaniu kart pływackich jeszcze przez kilka lat wydawali za pare złotych karty choć były nic nie warte i do niczego nie upoważniały. Może ten konserwator miał jakieś specjalne prawa, ale prawdopodobnie po prostu był Polakiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 00:21 
Kapitan Petersen

tojatomek napisał(a):
(...)a jeśli to pozwolenie na szukanie na stanowiskch, to ten kto je wydaje jest oszustem więc tak czy inaczej pozwolenie taki jest nie ważne(...)

No, Radwan wyraźnie napisał, że nie chodzi o stanowiska.

radwan napisał(a):
(...) Oczywiście nie wydadzą wam pozwolenia na teren w którym jest stanowisko archeo lub inne zabytki(...)

Wygląda na to, że takie pozwolenie na ściśle określony teren jest gwarancją konserwatora, że nie wdepnie się na stanowisko archeologiczne. Coś w rodzaju uzgodnienia, jakie czyni się przed rozpoczęciem budowy w energetyce, gazownictwie, a czasem w archeo.

Jeśli o mnie chodzi, to nie interesuje mnie wykładanie 80 zet przed każdym weekendem, bo zwykle zmieniam miejscówki co tydzień.

radwan napisał(a):
Przynajmniej nie musiałbym się chować za każdym razem jak widzę samochód itp... :wq

W zeszłym sezonie kopałem kilka metrów od drogi krajowej, doskonale widoczny dla kierowców. Czy taki lęk przed samochodami to jakaś nowa jednostka chorobowa? Nie popadajmy w przesadę. Odwagi.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 00:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

stanowiska archeo - a co to w sumie takiego jest? wiekszosc to trzy skorupy na krzyz zinwentaryzowane przez cwaniakow w latach 80 ktorym placono za kazde namierzone stanowisko. Tu sobie rzycili tam cos polozyli i pach mamy stanowisko i wylaczony obszar spod potencjalnej eksploracji. Wylaczone moim zdaniem powinny byc miejca w ktorych ewidentnie jest cos do zrobienia przez archeo bo bylo np mocna osada gdze warto pokopac niemetalowe rzeczy, lub cmentarzysko albo kurhan. A tak mamy hektary stanowisk po inwentaryzacj powierzchniowej gdzie jest to skatalogizowane jako stanowisko - nieliczne fragmenty ceramiki - czyli np. 10 ale w AZP juz stoi i dostepu nie ma. Tak wiec bez przesady. Po stanowiskach tez powinno sie moc chodzic. Szczegolnie takich gdzie np. akutalnie jest wyrownywana ziemia maszynami ktore wala w ziemie lancuchami rozbijajac zabronowane plola w pyl. Pyl zostaje takze z monetek i innych fantow lezacych do 40 cm w ziem. Tak wiec idzie to na zmarnowanie. Ee, nie chce mi sie nic pisac w tym temacie bo sami to czytamy, sami przytakujemy i nic z tego nie wynika. ble.
Ale w sumie.. sam nie wiem jakie zajmowac stanowisko. Jak widzie "brac" poszukiwaczy, czesto oszolomow ktorzy nie wiedza czego szukaja, co w ogole znajduja i ile napsuja i naniszcza nawet o tym nie wiedzac to wydaje mi sie ze status quo nie jest takie straszne w tej naszej dziwnej sytuacji prawnej.

pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 09:01 
Sierżant
Sierżant

Witam!

Widzę ,że Test trochę uważniej czytał moje posty :1
Co do samochodów to nie chodziło mi o zwykłe cywilne ,ale taki z kugutami :) :cop
Inaczej chyba na Ciebie patrzą jak masz coś takiego przy sobie w razie kontroli.
Powiedziano nam też ,że rozpoczyna się wzmożona akcja policji przecwko poszukiwaczom.
Rozsyłają jakieś faxy z infomacjami czy coś. Mam nadzieję ,że to tylko propaganda...
"poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! bardzo miło nam się rozmawiało z konserwatorem i zachecał nasz do "legalnego poszukiwania"
Tylko dziwi mnie ,że nikt o tym nie słyszał... :que

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 10:24 
Generał Broni
Generał Broni

Dla mnie to może by było to fajne rozwiazanie, tylko, czy da się to wdrożyć i czy za każdym razem trzeba będzie brać archeologa robić mapki i szkice znalezionych obiektów? I jak wygląda to oterenowanie, tzn. pewnie trzeba dokładnie uzgodnić obszar poszukiwań z właścicielami i z konserwatorem. Czy odszar taki robót, to np. może być obszar gminy?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 11:37 
Sierżant
Sierżant

Z tego co zrozumiałem to jest to ma to być duzo wąższe niż obszar gminu.
Węrcz mówiono o tym że najlepiej jakby wyszczególnić działki na jakich to się będzie odbywać.
Arecheologa nie musisz ze sobą brać.
Niedługo może dojdzie do skutku spotkanie poszukiwacze vs konserwator i archeolog to dopytamy o szczgóly.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 13:06 
Kapitan Petersen

radwan napisał(a):
Tylko dziwi mnie ,że nikt o tym nie słyszał... :que

Jak to nikt nie słyszał? Sporo mówiło się o pozwoleniach przy dyskutowaniu wchodzącej w życie ustawy. Także na naszym forum, jeśli się nie mylę w dziale "Prawo a poszukiwania". Tyle że było to dość dawno temu.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]