Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 10:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 13:44 
Sierżant
Sierżant

Ok Test ide więc poszukać...
Jestem tu troche za krótko żeby pamiętać posty sprzed 2-3 lat :)
Czy ktoś wogle (aut. słownik - korzystać przez rz!) z tego rodzaju pozwoleń???

pozdrawiam

--------------
Rzeczywiście sporo o tym było jakies 2 latka temu jednak jak czytam to nieliczni skorzystali
Moze taki papier nie daje wymiernych korzyści ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 14:05 
Generał Broni
Generał Broni

Tylko po co przeszukiwać teren 3 metry na 5?? :jump
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 15:45 
Sierżant
Sierżant

Jacek101 napisał(a):
Tylko po co przeszukiwać teren 3 metry na 5?? :jump
Pozdrawiam

Nie pisałem nic o takich wielkościach.
Mysle że pozwolenie na 1-2 h spokonie można by uzyskać.
"poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! jak kopiesz w większej ekipie to cena za glejt Ci się rozbija ...
A jakby Cię zatrzymali 200 m to i tak nikt się nie połapie... ;)

Rok temu Atylla pisał:
"Uzyskać zezwolenie jest bardzo trudno, ok. dwa lata temu czytałem poufne pismo do konserwatorów wojwódzkich od głównego konserwatora, który jasno dawał do zrozumienia, żeby odmawiać zgody, jeżeli tylko istnieje taka możliwość "

Konserwator mówił ,że mozna takie pozwolenie uzyskać bez problemu i nie czeka się długo tzn 2-4 tygodnie(pod warunkiem że nie chcemy kopać na "zakazanych terenach"). Może zmieniło się im nastawienie? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 17:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja odnoszę wrażenie że ten cały artykuł o gościu przeszukującym grodziska i stanowiska archeologiczne zawiera dużo fikcji literackiej. Jest raczej mocno ubarwiony przez autora, po to by spowodować większe cisnienie na czytelnikach. Mógł on też być napisany w nieświadomości popełnienia przestępstwa udzielającego wywiadu poszukiwacza, jak i samego reportera prasowego. Mógł on też powstać przed wprowadzeniem "ustawy o ochronie zabytków", a do druku pójść teraz i z tąd to całe zamieszanie. Tak czy siak facet będzie żałował że zrobił sobie reklamę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 19:50 
Kapitan
Kapitan

Sorry, rzeczywiście nie doczytałem...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2005, 22:28 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Wiecie co, legalnie nie legalnie, ale generalnie mamy przerąbane, za pare miedziaków już mamy problem.
Nie mogę się powstrzymać jednak w jednej sprawie. Pracuje w branży budowlanej, ( pal go licho jak czyta to jakiś inny budowlaniec odmiennego zdania, co by mnie ściął:)
Słuchajcie szlag mnie trafia z myślą jacy to My przestępcy jesteśmy z tymi naszymi piszczałkami, a tu:
1.Panowie kopią sobie w ziemi łopata czy koparką... nieważne... wykop pod ławę fundamentową.. i natrafiają na ..( to akurat na Mazurach) starą łódź bądź łódkę.. Przeszkadza im w dalszych pracach, więc zostawiają pomijają i następnego dnia zalewaja betonem ..i stoi teraz piękny duży sklep i niewielu wie że tam była bardzooo stara łódź.
2.Pewna miejscowość na Podlasiu. Tak stara jak świat, gdzie nie grzebniesz coś wykopiesz ( patrz roboty ziemne ) , panowie ponownie kopią wykop pod ławę fundamentową, no i na tej skarpie ziemi kości sie walają, oczywiście ludzki.Jak to dzisiaj kolega stwierdził czaszka może 3-4 letniego dziecka. I co przysypać ziemią i budować dalej. Wszystko ściśle -tajne przez poufne, aby sie nikt nie dowiedział.
Więc kto bardziej niszczy stanowiska ?? My ( patrz 3 boratynki:) czy firmy budowlane które robią wszystko by dana inwestycję zacząć, robić i skończyć w terminie???
I to mnie mocno boli.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2005, 23:35 
Generał Broni
Generał Broni

Dominss - nie wiem czy o tym wiesz ale inwestor jeśli coś znajdzie podczas budowy i to zgłosi, to jest następnie uszczęśliwiony kosztami badań archeologicznymi na tym terenie, a są to dosyć spore pieniądze, więc nie ma się co zbytnio dziwić. Niestety głupie prawo nie sprzyja stanowiskom archeologicznym :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 lipca 2005, 00:27 
Moderator
Moderator

To co panowie na to: powstaje sobie stacja benzynowa blisko centrum miasta za terenem starych koszar, robią wykop pod zbiorniki i trafiają na ułożone pod ziemią w kilku warstwach stare karabiny(prawdopodobnie wg opisu Lebel).Betonują, bo robota ma swój termin(podobno pare sztuk zabrano ale że były zardzewiałe reszta została) i po co mieć na głowie faceta który zatrzyma budowe?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 lipca 2005, 09:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja się nie dziwie Firmą ani osobą prywatnym - nikt im kasy za przestój nie odda

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2005, 00:13 
Kapitan Petersen

Marcin S napisał(a):
(...)i trafiają na ułożone pod ziemią w kilku warstwach stare karabiny(prawdopodobnie wg opisu Lebel).Betonują, bo robota ma swój termin

Dzięki mądrej ustawie stacja benzynowa zyskała za friko zabytkowe zbrojenie fundamentów.

Bywa też i tak: na pole wjeżdża spychacz i przez przypadek odsłania ślady osady, w międzyczasie wpadają tam ludzie w wykrywaczami i wyciągają kilka cennych monet. Dobrze, że zdążyli, bo za kilka dni rusza budowa, inwestor nawet nie myśli o wezwaniu archeologów, wszystko idzie pod beton.

Inna sprawa to ta, że strach kupić zabytkową nieruchomość. Podobno jeśli np. popadnie się w tarapaty finansowe i nie starczy człowiekowi kasy na odpacykowanie budynku, to konserwator jest w stanie ZMUSIĆ właściciela do sfinansowania renowacji pod groźbą sankcji karnych. Czy ja dobrze pojmuję?

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2005, 10:13 
Poczciwy Otto

Teoretycznie ma prawo zmusić ale znam jeden zabytkowy dwór gdzie właściciele, pijacy palą podłogami i wszystkim co mają tam drewniane w piecu. Budynek się wali ale z tego co wiem konserwatora na głowie nie mają.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]