Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 18:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 15:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Niestety coś kosztem czegoś. Jak wytniesz folie to wytniesz też drobne złoto. Można próbować na słuch rozróżnić bo sygnał na folię ma nieco inną modulacje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 15:47 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Rozumiem, że wycięcie żelaza notchem przy Full Tone nie wpływa na zasięg?

Co do folii to płaskie kawałki czasem idzie po dźwięku rozróżnić ale zbite kulki już nie potrafię a niestety masa tego w ziemi. Polmosy deusik generalnie mi prawie zawsze sygnalizuje na 85 ale i tak największym wyzwaniem są stare aluzatyczki po mleku czy śmietanie, taki zawsze obiecujący sygnał :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 16:32 
Moderator
Moderator

Może faktycznie notch zasięgów nie zmniejsza ale mimo to nie zamierzam go używać w żadnym trybie . Full tones działa najlepiej przy zero dyskryminacji i do tego trzeba dążyć i tego się trzymać . Oczywiście folia i koks dają charakterystyczne niskie dźwięki i przed wykopaniem można zgadywać że to właśnie one jednak pewności nigdy nie będzie . Co do użycia wyświetlacza to miejsce mojego panela jest w mojej kieszeni . Zawsze będę w uparty w twierdzeniu że wyświetlacz uczy jedynie lenistwa .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 18:22 
Sierżant
Sierżant

prymek, czyżbyś wrócił do deusa? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 18:25 
Moderator
Moderator

Tak - po trzech latach przerwy mam deusa .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 18:53 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
przetestowałem dziś program przedstawiony przez prymka - całkiem fajny (tylko nieco płytszy), pomimo że miałem obawy co do kakafonii dźwięków, okazało się, że kolor można wyłowić bez problemu :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 00:46 
Podporucznik
Podporucznik

Multiton nie nadaje się na mocno zaśmiecone miejscówki bo można oszaleć ....ale na w miarę czyste pola jest :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 07:38 
Moderator
Moderator

mundurek napisał(a):
Multiton nie nadaje się na mocno zaśmiecone miejscówki bo można oszaleć ....ale na w miarę czyste pola jest :1

Na takie bardzo duże zaśmiecenie to bym sobie ustawił :
czułość : poniżej 90 może nawet 80 ale to by trzeba zobaczyć na miejscówce
tx power 1
odpowiedź audio na 3
grunt ręcznie ale bez zaniżania
w miejscu bardzo zaśmieconym żelazem to działa bardzo dobrze - wczoraj sprawdzałem , problemem dla tego programu może być miejsce zaśmiecone mikrokolorkami w bardzo dużej ilości ( mikro blaszki , druciki , nadtopy itp ) w tym wypadku ktoś mógł by próbować wywalić to dyskryminacją czy notchem - ale ja nie lubię .
Napisz Marku jakie ustawienia być użył i jak sobie radzisz w miejscach bardzo zaśmieconych .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 08:08 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Na super zaśmiecone pola myślę, że dobre będą 4 tony w takiej oto konfiguracji: 0-2 @100Hz; 3-30 @ 100Hz; 31-50 @350Hz; 51-99 @800Hz. Wiadomo, że pierwszy ton to dyskryminacja (my chcemy jak najmniejszą dyskryminację w tym przypadku 2; ale możemy zjechać do 0 jak ktoś lubi lub nawet podciągnąć do 30 bez konieczności re-konfigurowania tonów od nowa), takim ustawieniem możemy troszeczkę ją oszukać ;) Do dyspozycji mamy w zasadzie 2 tony użytkowe: ten najniższy to żelazo, które olewamy dopiero od 31-50 można spodziewać się cieniutkich sreberek i drobnego złota w postaci kolczyków czy skromnych pierścionków i tu mamy niski ton, powyżej 50 to wiadomo... wszystkiego kolorowego w tonie wysokim. W super zaśmieconym terenie czym mniej dźwięków tym lepiej. Dalsze nastawy to czułość w zależności od możliwości terenowych 80-93 (do 99 dla pro;)), Reaktywacja myślę, że nie więcej niż 3 (do tego wolniejsze przemiatanie; od 3 traci się na głębokości), wyciszacz -1 do 1, TX power 1, Wzmocnienie audio 3, częstotliwość w zależności od warunków 12-18KHz (wilgotno to 12, sucho to 18), głośność żelaza 0-4 (w zależności od gustu) Grunt ręcznie 88-90 bez względu na wskazania wskaźnika gruntu (stabilność też, jest ważna ;)).

Pozdrawiam.

PS. Prymek dlaczego Deus z powrotem, co było przyczyną? Kupiłeś nówkę czy używkę? ..pytam, bo na wyświetlaczu masz oryginalną folię ale cewka w starszej obudowie.. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 09:31 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam,
mam pytanie odnośnie nadrzędności programów , czy mająć panel i słuchawki WS4 ma znaczenie kolejność ich włączenia? tzn jeśli włączę słuchawki pierwsze to programem na którym będę chodził jest ten ze słuchawek ? Czy może się teoretycznie okazać że któreś urządzenie działając w jednym momencie narzuciło swoje ustawienia niezależnie od kolejności włączenia ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 10:58 
Moderator
Moderator

Dropek napisał(a):
Witam,
Na super zaśmiecone pola myślę, że dobre będą 4 tony w takiej oto konfiguracji: 0-2 @100Hz; 3-30 @ 100Hz; 31-50 @350Hz; 51-99 @800Hz. Wiadomo, że pierwszy ton to dyskryminacja (my chcemy jak najmniejszą dyskryminację w tym przypadku 2; ale możemy zjechać do 0 jak ktoś lubi lub nawet podciągnąć do 30 bez konieczności re-konfigurowania tonów od nowa), takim ustawieniem możemy troszeczkę ją oszukać ;) Do dyspozycji mamy w zasadzie 2 tony użytkowe: ten najniższy to żelazo, które olewamy dopiero od 31-50 można spodziewać się cieniutkich sreberek i drobnego złota w postaci kolczyków czy skromnych pierścionków i tu mamy niski ton, powyżej 50 to wiadomo... wszystkiego kolorowego w tonie wysokim. W super zaśmieconym terenie czym mniej dźwięków tym lepiej. Dalsze nastawy to czułość w zależności od możliwości terenowych 80-93 (do 99 dla pro;)), Reaktywacja myślę, że nie więcej niż 3 (do tego wolniejsze przemiatanie; od 3 traci się na głębokości), wyciszacz -1 do 1, TX power 1, Wzmocnienie audio 3, częstotliwość w zależności od warunków 12-18KHz (wilgotno to 12, sucho to 18), głośność żelaza 0-4 (w zależności od gustu) Grunt ręcznie 88-90 bez względu na wskazania wskaźnika gruntu (stabilność też, jest ważna ;)).

Pozdrawiam.

PS. Prymek dlaczego Deus z powrotem, co było przyczyną? Kupiłeś nówkę czy używkę? ..pytam, bo na wyświetlaczu masz oryginalną folię ale cewka w starszej obudowie.. ;)

Wymieniłem Tejona na deusa + dopłata , wykrywacz używany ale w super stanie ( jak był w polu to max 20 razy ). Chciałem sprawdzić wersję 3.2 - myślę również że ten zakup był okazją - na razie mam bardzo pozytywne wrażenia .

Zamieszczajcie swoje sposoby na radzenie sobie w terenie zaśmieconym żelazem może zrobię filmik porównawczy jak sygnały koloru są wychwytywane w takim środowisku .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 11:27 
Pułkownik
Pułkownik

przydały by się takie testy w trudnej glebie z bardzo drobnymi monetami (brakteaty, łezki, denarki jagiellońskie)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 12:23 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Prymek dobrze by było zrobić porównanie wszystkich cewek do Deusa ;) na Twoim poletku testowym. Z Deusem jest tak, że jak się chce głęboko to niestety trzeba się zmagać z przekłamaniami typu żelazo dające na kolor lub nawet kolor dające z brzegów na żelazo. Najprawdopodobniej zaniżanie gruntu powoduje w/w utrudnienia. Gdy wskaźnik gruntu pokazuje niższą wartość niż 90 (a prawie zawsze tak jest) ustawiamy sobie niższą wartość i wtedy pojawiają się dodatkowe dźwięki ale czasami ich nie ma.. wtedy myślimy czym to jest spowodowane.. a spowodowane jest to wyższą mineralizacją gleby (warto jest przepompować cewką w danej miejscówce zwracając uwagę na wskaźnik poziomu mineralizacji gleby) i tu moja propozycja ;) powiedzmy, że ów wskaźnik pokaże nam 0 kresek - oznacza to, że mineralizacja jest znikoma lub jej brak wtedy można sobie zaniżyć ręcznie grunt nawet do 80 i będzie cacy ale gdy aby wskaźnik pokaże 2-5 kresek to zaniżenie gruntu spowoduje wzrost aktywności dźwięków od minerałów zawartych w glebie.. wg mnie podstawową nastawą gruntu bez względu na to co mówi nam analizator gruntu (cyferki nad nastawą gruntu na głównym ekranie) winno być 90, natomiast po zbadaniu mineralizacji gruntu po przez pompowanie i obserwację wskaźnika mineralizacji można próbować zaniżać wartość gruntu ręcznie wg w/w toku rozumowania ;)
Dlaczego piszę o gruncie i odpowiedniej nastawie gruntu? Bo wg mnie jest to bardzo istotna nastawa, czasami warto jak się nie ma o tym zielonego pojęcia lub nie chce się kombinować, zostawić 90 na ręcznym przy tym mieć te 2-3cm straty w głębokości ale za to mieć stabilny sprzęt który raczej nie powinien robić znaczących przekrętów.
W zaśmieconym żelazem terenie warto jest nawet zawyżyć grunt (czyt. +90 do 95 GND) - w takich sytuacjach drobne żelazo należy traktować jak wysoce zmineralizowaną glebę. Zasięg delikatnie leci w dół ale można go wyżyłować innymi ustawieniami. Mimo wszystko zardzewiałe żelastwo znajdujące się w gruncie zawsze będzie dawać jakiś sygnał na kolor bo niestety tlenki żelaza to nic innego jak kolor.. to, że filtry jakoś tłumią dźwięk od zardzewiałego żelaza powoduje samo żelazo które znajduje się pod skorupką tlenków. Duże żelastwa lub żelazne kółeczka kłamać będą bez względu na nastawy i nie tylko Deusa ;) ale to akurat da się wyczuć po ID, sygnale czy wielkości sygnału.
Zaniżanie wartości gruntu typu -2 czy -5 działa dla zaawansowanych i doświadczonych użytkowników Deusa - osobiście odradzam zaniżania, choć sam czasami stosuję ;)
Fakt jest taki, że nie warto zaniżać w trawie lub w miejscach w których cewka narażona jest na potykanie się o przeszkody ;)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 13:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

prymek napisał(a):
Zamieszczajcie swoje sposoby na radzenie sobie w terenie zaśmieconym żelazem może zrobię filmik porównawczy jak sygnały koloru są wychwytywane w takim środowisku .

Według mnie można przyjąć tezę, że najlepsze tonalne ustawienie na teren zaśmiecony żelazem to MULTITONY. Mają tę przewagę nad wszystkimi innymi, że nawet stare większe kute gwoździe rozpoznają jako nie-kolor, co niesamowicie przyspiesza poszukiwania. Wadą jest na pewno kakofonia. W bardzo zaśmieconym terenie nie ma problemu wyłuskać denarków pomorskich, które są chyba najmniejszymi denarkami na naszym terenie.
Moje ustawienia dotychczasowe to: multitony, reaktywacja 2, dyskryminacja 0, TX-3, czułość 92. Wyciszacz -1, mniejsza o resztę.

Do tej pory radziłem sobie z kakofonią tak, że po prostu się do niej przyzwyczaiłem i mogłem chodzić nawet 10h. Mam jednak wrażenie, że aby jej nie słyszeć, człowiek wyłącza pewne obszary mózgu i po takiej akcji staje się otępiały :) Ostatnio miałem dłuższą przerwę w chodzeniu i gdy znowu zacząłem, to proces przyzwyczajania się zacząłem od początku. To nie była przyjemność (a w końcu to ma być hobby a nie ciężka orka!!) i pod namową kolegi zmieniłem ustawienia następująco:

reaktywacja 3 (miast 2), dyskryminacja 4 (miast 0) - reszta to samo. Kakofonia ustała, słyszalne były wyłącznie sygnały niezdecydowane i kolorki. Dużo większa przyjemność z chodzenia, na pewno można na tym chodzić dłużej bez wpływu na IQ ( :D ). Obawiam się jednak o głębokość, ale teraz zasadnicze pytanie: JAK WAŻNA JEST GŁĘBOKOŚĆ NA BARDZO ZAŚMIECONYM TERENIE? Istnieje duża szansa, że głębokość jest współczynnikiem, który na takim terenie ma niewielkie znaczenie, bo dużo ważniejszym jest np. prędkość separacji.

na ustawieniach kolegi wynik z 1,5h chodzenia był lepszy niż z 1,5h na starych ustawieniach, ale to trzeba by pochodzić tygodnie by to potwierdzić.

p.s. grunt robię ręcznie taki, jaki jest na danym terenie. częstotliwość 17.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 15:00 
Moderator
Moderator

Co do testu cewek to moje zdanie jest takie że 9 cali najlepsza i nie chcę większej ( kupię 10/5 - oczywiście jak wyjdzie ) więc testu porównawczego nie będzie bo większych cewek nie chcę .

Zrobię filmik w miejscu bardzo zaśmieconym żelazem z małymi monetkami średniowiecznym ( parwusy i denarki ) na głębokości powiedzmy +/- 10 cm , monety umieszczę bezpośrednio obok wcześniej wykrytego żelaza . Na razie mam moje ustawienia , darmatt i dropek .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]