Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 18:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 16:02 
Pułkownik
Pułkownik

Jeśli możesz zrób też testy moich ustawień, używam tylko cewki 11 okrągłej

na czysty teren (las, piaskowe pole) używam do dość wolnego chodzenia gdy zależy mi na głębokości:
grunt: 86
czułość: 95
tx:2
częstotliwość: 11,7
poziom żelaza: 1
reaktywność: 1
wyciszacz -1
sygnał akustyczny: 5
dyskryminacja 4.7
tony : 4 (bez kombinowania, tak jak na programie gmp)

program na drobne srebro w trudnym terenie (np pole po wiosce sredniowiecznej):
grunt: 88
czułość: 95
tx:2
częstotliwość: 17,6
poziom żelaza: 0
reaktywność: 3 (lub 2)
wyciszacz -1
sygnał akustyczny: 3
dyskryminacja 4.7
tony : 4 (bez kombinowania, tak jak na programie gmp)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 16:13 
Moderator
Moderator

Ok - użyję twojego programu na średniowieczną wioskę :lol: , testy powinny być jutro gotowe .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 17:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nie wiem czy gdzieś było znalazłem przez przypadek może komuś nada
https://www.youtube.com/watch?v=5wOt9gHqMjo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 17:36 
Generał Broni
Generał Broni

supian
Panel jest nadrzędny, włącz panel a później słuchawki i programy w słuchawkach zostaną nadpisane.
Nie wiem co będzie jak będziesz chodził z WS4 a później włączysz panel...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 19:35 
Pułkownik
Pułkownik

prymek napisał(a):
Ok - użyję twojego programu na średniowieczną wioskę :lol: , testy powinny być jutro gotowe .

ja na takim terenie chodziłem z tymi ustawieniami, kupa skorup , tysiące sygnałów i bardzo drobne monety. przy "leśnym programie" widziałem tylko "grube monety" typu boratynki ale już przy tym drugim programie zaczęło wychodzić co trzeba

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 23:26 
Podporucznik
Podporucznik

Prymek testując program jwaldka spróbuj też z TX1. Chodziłem po śmietnikach żelaznych na tx2 od jakiegoś czasu zacząłem na TX1 i wydaje mi się że żelazo daje jakby mniejsze halo tzn lepiej słychać kolor w pobliżu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 23:39 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

damiano napisał(a):
supian
Panel jest nadrzędny, włącz panel a później słuchawki i programy w słuchawkach zostaną nadpisane.
Nie wiem co będzie jak będziesz chodził z WS4 a później włączysz panel...

Słuchawki pikną i przejdą w tryb samych słuchawek bez dostępnego menu, panel jest zawsze nadrzędny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2015, 13:33 
Moderator
Moderator

Testy małych monetek srebrnych w miejscu zaśmieconym żelazem zrobione , nie jest to jakiś wyścig kto ma lepsze ustawienia - ten eksperyment ma służyć porównaniu i zdobywaniu doświadczenia . Również głębokość nie jest tutaj priorytetem ( choć teraz to monetki umieścił bym na głębokościach 10cm + , głębokości na filmiku nie były wyzwaniem dla Deusa )

Przygotowanie poletka:
https://youtu.be/cDg7f23kus8
Moje ustawienia:
https://youtu.be/d98QdWoZfDA
Dropek:
https://youtu.be/G5Lk4j6hs24
Darmatt:
https://youtu.be/bkeBIUqp_h4
Jwaldek:
https://youtu.be/q7s7hDd0riE

fotka użytych monetek:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2015, 20:57 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
i jakbyś prymku ocenił skuteczność poszczególnych ustawień?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2015, 22:57 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Wg mnie wszystkie ustawienia są dobre choć niektóre ;) mają lepszy kontrast między żelazem a kolorkiem ;) Nie ukrywam, że multitone z dyskryminacją na 0 wymiata ;) ale na super zaśmiecony teren nie bardzo się nadaje, warto manipulować w takich sytuacjach TX power (1 lub 2) i sygnał akustyczny od 1 do 3 lub w skrajnych przypadkach 4 - należy pamiętać też o bardzo dobrych słuchawkach ;) W sytuacjach gęstego zaśmiecenia żelazem nie warto podkręcać czułości na maksa (polecam 85-93), a grunt warto nawet zawyżyć nie więcej jednak niż 90 ;) Myślę też, że Noth gruntu od 85 do końca też warto wkręcić.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano czwartek, 9 kwietnia 2015, 23:09 przez Dropek, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2015, 23:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

fajny test. Chwała za chęci. Takie filmy na pewno pomagają zrozumieć wykrywacz. Jak sam zaznaczyłeś, nie było to poletko mocno zaśmiecone żelazem a jednocześnie głębokości były dopasowane do takiego właśnie poletka. Z tego powodu w zasadzie wszystkie ustawienia z małymi różnicami wykrywały wszystkie monety.

Podaję dokładny przepis na mój program, na którym zwykle chodzę na polach zaśmieconych:

Dyskryminacja: 0
Pełne tony
czułość 92
TX: 3
reaktywacja: 2 (rzadziej 3, b.rzadko 1)
wyciszacz -1
sygn. akust. 4

Program, na którym chodziłem pod namową kolegi jest dokładnie taki jak wyżej, lecz
TX:2
poziom żelaza: 1
dyskryminacja: 4
reaktywacja: 3

---
Trochę dywagacji:

DYSKRYMINACJA: Generalnie, im mocniej podniesiemy dyskryminację, tym mniej kakofonii i tym bardziej sygnały będą zdecydowane. Na dyskryminacji 2 i wyższej chodzi się zdecydowanie przyjemniej, niż na niższej. Teraz pytanie, czy na mocno zasmieconych polach chcemy aby sygnały dzieliły się na zdecydowanie te dobre i zdecydowanie te złe tak jak się to dzieje przy podniesionej dyskryminacji? TEORETYCZNIE na takich polach będzie właśnie dużo tych niezdecydowanych, mocniej lub bardziej zamaskowanych żelazem dobrych sygnałów, które mogą często trafiać do tej grupy "Feee". To już było zauważalne delikatnie przy jednej z monet na programie Waldka, który miał najwyżej ustawioną dyskryminację (4,7). Kiedyś właśnie chyba Waldek doszedł do wniosku, że taką progową dyskryminacją, powyżej której deus na pewnej głębokości zaczyna widzieć denarki jagiellońskie jako żelazo to 6. Od 4,7 do 6 niedaleko i przy delikatnej domieszce drobnego żelaza już może dochodzić do bardziej lub mniej zachwianego sygnału. Może być że dyskryminacja ustawiona gdzieś w okolicach 4, na zaśmieconych polach spowoduje opuszczanie niektórych sygnałów.

REAKTYWACJA:
Każdy wie, że im wyższa, tym lepsza separacja (szybkość sygnału, reakcji na cel). Sygał jest krótszy, ale teoretycznie można go łatwiej wyłapać spośród innych złych sygnałów. Z drugiej strony obniżanie reaktywacji powoduje jakby zwiększanie otoczki sygnału dookoła celu. Sygnał jest dłuższy, łatwiej na niego natrafić, teoretycznie jest łatwiej maskowany przez inne cele. Reaktywacja 4 jest b.szybka, lecz od razu mówię, że ma dramatycznie negatywny wpływ na zasięg. Ja chodzę na 2, która mi pasuje, lecz na pewno nie sprawia takiej radości jak 3, która jest chyba takim trochę kompromisem między przyjemnością a głębokością.

Powinniśmy chyba wszystko opierać na wynikach (trudne :) ) Chodzę z deusem rzadko, lecz zwykle pół dnia lub cały dzień non-stop. Wyniki mam podobne na ustawieniach z reaktywacją 1, 2 czy 3 i dochodzę do wniosku, że każde ustawienie ma zalety, ale ma również wady i tak naprawdę liczy się przyjemność z chodzenia. Dopóki nie będziemy szaleć z dyskryminacją typu 7, reaktywacją 4 lub wyciszaczem 2, to każde ustawienia wyprodukują podobną ilość monet - mówię tu oczywiście wyłącznie o polach mocno zaśmieconych drobnym żelazem, bo na czystych mam zamiar nadal szukać na dyskryminacji 0 i reaktywacji 1/2 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2015, 23:19 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
ciekawe, przydatne spostrzeżenia :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2015, 06:41 
Pułkownik
Pułkownik

Darmatt -też według mnie skuteczność poszukiwań może być podobna dla tych różnych programów ale sam test jest zbyt prosty żeby porównać te programy jako skrajne możliwości sprzętu bo jeśli miało by to być miarodajne to trzeba by przy niepewnych sygnałach sprawdzić czy i o ile można podkręcić ustawienia aby czytelność sygnału poprawiła się a komfort poszukiwań był akceptowalny.

Ja używam nieco większej dyskryminacji ale mam taki plus, że wykrywacz jest spokojniejszy - w takiej sytuacji może da się nieco zjechać z gruntem w dół na moim programie lub z czułością w górę a na innych programach może tak się nie da. Gdyby na takim niepewnym sygnale zjechać z dyskryminacją w dól to byśmy coś już wiedzieli czy niższa dyskryminacja by coś poprawiła czy może inny parametr by to poprawił (np reaktywność zmieniona na =2)

Ja dla czystego terenu robiłem testy w ten sposób, że:

- przygotowałem sobie ustawienia startowe
- przygotowałem kilka celów - dość głębokich lub płytszych ale bardzo drobnych
- testując cel podkręcałem kolejno dany parametr aż do uzyskania najlepszego sygnału przy zachowaniu komfortu poszukiwań
- potem weryfikowałem te ustawienia nad innym celem

problemem takiego testu było to, że
- łatwo go wykonać tylko w sprzyjającej glebie
- trzeba przyjąć jakąś kolejność podkręcania parametrów (od tych najbardziej wpływających na głębokość zaczynając) a powinno te testy zrobić kilka razy z różną kolejnością zmiany parametrów aby wykluczyć jakąś blokadę innych ustawień przez zbytnie podkręcenie jednego parametru
- trzeba mieć na to dużo czasu i chęci :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2015, 06:54 
Moderator
Moderator

Moje zdanie jest takie: wszystkie programy monetki wykryły . Ustawienia gruntu , czułości , reaktywności , silencera - były takie same , zaważyły ustawienia audio - najlepiej wypadł program 2 i 3 . Program numer 1 - tu ja się czegoś nauczyłem w dyskryminacji zero sygnały żelaza mogą się mylić z niskimi dźwiękami kolorków , ustawienie dyskryminacji np. na 4 wyłącza żelazo i program full tones jest łatwiejszy do opanowania . Monetki był zbyt płytko - powinny być na skraju zasięgu jednak przed zrobieniem filmików nie widziałem czego się spodziewać i jaką dobrać głębokość .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2015, 11:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

monetki były za płytko, ale już i tak widać pewne róznice chociażby w samych dźwiękach. Ponadto rozgorzała rzeczowa dyskusja :)
Będę uparcie bronił tezy, że pełne tony z zasady będą lepszym ustawieniem na śmietniki. Dają nam większą informację o celach w gruncie i dzięki temu możemy lepiej czytać sygnały graniczne. Teraz mam zamiar chodzić na ustawieniach, następujących. Myślę, że to właśnie będzie taki kompromis, bo dyskryminacja 0 z pełnymi tonami jest b.męcząca:

Dyskryminacja: 2 (jak Dropek)
Pełne tony
czułość 92
TX: 3
reaktywacja: 3
wyciszacz -1
sygn. akust. 4

Prymek, najlepszy test kilku programów byłby na polu fekaliowym na rzeczywistych celach. Każdy słaby, mały sygnał testowany na kilku ustawieniach i dopiero wtedy wykopywany. Ale to robota na cały dzień :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]