Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 20:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2015, 11:31 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
"...nie polecam tej opcji początkującym , bo szybko zmienią deusy na kanarki :lol:"

no to chyba dobrze :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2015, 11:39 
Moderator
Moderator

robertposz napisał(a):
Prymek czy wgrywałeś te wersje oprogramowania na jeden detektor czy miałeś do testów dwa z detektory( 2-kę i 3-kę)? Wcześniejsza wersja Deus 2 miała inaczej skonstruowaną cewką niż 3-ka. Może z tego powodu występują różnice w zasięgu.

Bardzo interesująca uwaga - nie wiedziałem o różnicy w cewkach i to może faktycznie być klucz do zrozumienia tej różnicy . Jednak mój deus z wersją 3.2 w pełnych tonach , zero dyskryminacji , 18khz , reak. 3 silencer -1 , sprawował się doskonale całą ostatnią niedzielę : 29 monet , 4 sreberka , 33 guziki i imponująca ilość mikrokolorków ( wiadomo wszystko do 15cm - ale akurat głębokość w takim syfie jak kopałem nie była priorytetem ) jednak gdy próbowałem używać innych programów to już bajka się kończyła , natomiast 2.0 miał dużą przewagę ( bardzo delikatnie mówiąc :lol: ) . Wczoraj używałem 2.0 na ustawieniach : dysk. 4 , 12khz , tx 2 , reak. 2 silencer -1 , 2 tony - 202/702 , audio response 4 - dziury zdecydowanie głębsze jedynie trochę kłopotów przy identyfikacji żelaza ( silencer -1 ) ale chyba już wiem jak to rozwiązać - możliwości tego programu były nie osiągalne na 3.2 ( jasność i czytelność odpowiedzi ) . Mam tylko cewkę 9 cali i na takiej robiłem testy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2015, 13:06 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
a porównywałeś te dwa softy w identycznych warunkach - np na zakopanej monecie? Rzczywiście było tak, ze na 2.0 widział, a na 3.2 juz nie (przy tych samych ustawieniach)?

w sobotę biegałem po smietniku na proponowanych przez Ciebie ustawieniach i rzeczywiście, sporo nakopałem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2015, 13:40 
Moderator
Moderator

tak - sprawdzałem na moim poletku testowym na 5 monetkach zakopanych 3 lata temu - odpowiedź na 2.0 była zdecydowanie lepsza ,na tych samych zmodyfikowanych ustawieniach nadających się do użycia .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2015, 23:23 
Major
Major

Prymek oglądałem te filmiki i faktycznie na 2.0 to dźwięki od celów były jednoznaczne, a to co pokazał program szybki to szok. U mnie mam wrażenie że Deus Fast może małą monetkę z 10 cm wyłapie ale testów nigdy nie robiłem. Jeżeli soft 2.0 jest naprawdę głębszy to byłoby sensacyjne odkrycie :o . Tylko trzeba by było zrobić test rozstrzygający , dwa Deusy z różnymi softami w tym samym czasie lub jedna maszyna z 3.2 a potem z laptopa na polu zapuścić 2.0 i porównać. Już się nawet zastanawiałem czy pomiędzy tymi filmikami nie było znaczącej różnicy w wilgotności gleby :? , dlatego rozstrzygający test trzeba zrobić w jednym czasie.
Swoją drogą porównując moją starą wykrywkę XTerra 705 z Nel Tornado to kopię zdecydowanie mniejsze dołki, lecz o dziwo z Deusem ilość wykopywanych monetek jest z 4x większa. Po roku użytkowania Deusa, to dużego Fiskarsa wbijam na 1/3 głębokości i na 80% mam sygnał w wykopanej grudce ok 8cm. Oczywiście za polmosem, łuską lub np większą monetą czasami trzeba się nakopać soft 3.2. Chyba się skuszę na 2.0 i zrobię z nim parę wypadów.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2015, 07:36 
Pułkownik
Pułkownik

Tak nowe cewki mają nieco inną konstrukcję ale z testami porównania soft-u bym nieco zaczekał. podobno niedługo ma być ta wersja 4.0 i według mnie lepiej zaczekać i jak ktoś ma chęci zrobić od razu kompleksowe porównanie zwłaszcza, że niby ten update ma poprawić coś odnośnie rozpoznawania żelaza.

mam inne pytanie a raczej drobny problem - od jakiegoś czasu deus u mnie ma tendencję do opadania cewki a raczej samoczynnego odkręcania się śruby mocującej - czy to wynika z wytarcia się tam uszczelki?> Jak sobie z tym najlepiej poradzić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2015, 07:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

No właśnie... wilgotność gleby ma znaczenie, wczoraj tego doświadczyłem. Robiłem sobie test na monetce współczesne 2gr (stop miedzi) w piasku w 2ch różnych miejscach (przypadek, nieplanowany pokaz znajomemu na jego podwórku i rozczarowanie :)). Pierwszy teścik w lesie na 30cm do powierzchni czyli około 31-32 podczas przemiatania - monetka zakopana, piasek udeptany częściowo suchy z warstwą b.lekko wilgotną - sygnał powtarzalny na kolor z nieznacznymi pierdami na żelazo - ogólnie sygnał nie do ominięcia, do kopania. Kolejny test pokazowy w warunkach miejskich w zasadzie z dala od zakłóceń w hałdzie piachu, piach bardziej wilgotny niż ten w lesie, ta sama głębokość i problem :) sygnał tylko na żelazo, czasami ale bardzo rzadko duszek na kolor, sygnał nie do kopania, do olania - na 100% był to sygnał od monetki, po wyciągnięciu monetki cisza. Próbowałem kombinować ustawieniami - bez większych rezultatów, soft oczywiście 3,2. ..aha oba testy przeprowadzone były na tych samych ustawieniach: dyskryminacja 0, ftone, sens 97, dx 2, syg.ak. 4, 17khz, reakt 2, wycisz. -1, cewka 11".

W lesie zauważyłem pewną niepokojącą rzecz mianowicie podczas przemiatania i tylko na pewnym obszarze, na skraju przemiatania od lewej strony deus dawał piknięcie na kolor (na 100% nie miałem nic metalowego w bucie czy gdzieś blisko tej strony) sygnały te występowały w zasadzie tylko w pewnym miejscu, powiedzmy w kwadracie 20m^2 i zawsze z lewej strony podczas powrotu cewką, zmiana częstotliwości z 17 na 11khz dawała poprawę.
Ponadto podczas pompowania (nie ustawiania gruntu tylko pompowania cewką w trybie normalnego szukania w celu zbadania mineralizacji gruntu), kiedy cewka zbliżała się do gleby i to za każdym razem (na powyższych ustawieniach) było słychać normalny dźwięk na żelazo (zaznaczę, że mam ustawiony notch gruntu 84-90) - spotkał się ktoś z czymś takim może? Nie wydaje mi się, że miałem to wcześniej bo często badam mineralizację gruntu ale wczoraj chyba pierwszy raz z dyskryminacją na 0 - z dyks. na 1-2 już tego dźwięku na żelazo nie było..

jwaldek, zmień podkładkę i tulejkę rozporową - myślę, że to niemożliwe by samo się odkręcało jeśli te rzeczy są sprawne.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2015, 13:01 
Major
Major

Dropek, też tak miałem z tym fałszywym sygnałem. Okazało się, że deus łapał telefon który miałem w kieszeni na lewym udzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2015, 13:29 
Podporucznik
Podporucznik

Sytuacja podobna, TELEFON !!!!
Ale jak bym nie ustawił ustawień w panelu nigdy człowiek nie będzie do końca zadowolony.
Tak, nie siak, a może tak, po roku użytkowania konsternacja :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2015, 13:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

hmmmm, ale telefon został w samochodzie :D w lewej kieszeni miałem krecika :D ale był wyłączony, a ten fałszywy dźwięk pojawiał się w sumie blisko samochodu hmmmmm :D jaja, niedaleko tego miejsce przechodzi linia wysokiego napięcia 400KV więc może to, na 12 khz problem raczej znikał całkowicie, w ogóle z tego co widzę deus na 18khz bardzo jest wrażliwy na łapanie zakłóceń od byle czego - nie jest to uciążliwe dopóki nie zaczynają pojawiać się dłuższe piski na kolor... wtedy odruchowo się wraca ..po nic ;) wczoraj pierwszy raz w zasadzie się z tym spotkałem w takim stopniu - fakt, że wcześniej w tym miejscu z deusem nie byłem.

Zmieniając lekko temat.. myślałem nad dokupieniem sobie cewki w celu ..w zasadzie tylko po to, że jak mi się skończy aku w jednej to zakładam drugą i bawię się dalej (wiem, że są wynalazki typu powerbank itp. ale ja nie chcę tego stosować i nie chcę też doładowywać cewki kiedy jest w niej jeszcze energii na 3h do migającej ostatniej kreski, kiedy mam zamiar sobie spacerować powiedzmy 7h). Ogólnie rzecz biorąc chciałbym zawsze rozładowywać aku do ostatniej migającej kreski (nie do 0) i nie chciałbym doładowywać wcześniej bo wiadomo każde podłączenie do ładowarki skraca żywotność tego typu aku. Rzuciłem się na cewkę największą, kolega z forum umożliwił mi zapoznanie się z taką cewką przysyłając ją do mnie bez żadnych zobowiązań no i ciężar mnie rozwalił :) może nie waży tony ale już szybko przemiatać się nie da, do tego bardzo ciągnie w dół. Byłem skłonny kupić kolejną 11" ale decyzja padła na 9" do zadań specjalnych typu np. ostre śmietniki, drogi polne, leśne itp. Dobrze zrobiłem? :) Proszę o komentarze w/w sprawie. Dzięki.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2015, 14:15 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Bardzo dobrze zrobiłeś :)
Z czasem nawet bardziej polubisz 9-tkę od 11-tki :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2015, 19:32 
Podporucznik
Podporucznik

Czy ja wiem czy bardziej polubi 9 ,ale fakt faktem bardzo dobrze mieć obie i 9 i 11 bo czasami naprawdę przydaje sie mniejsza cewka ;) pozdrawiam Marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2015, 21:31 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Też jestem tego zdania . Biegam z 11 a 9 używam jak mi padnie 11 i o dziwo 9 dała mi lepsze fanty . Może przypadek ..? ale fakt . I zawsze mam ze sobą dwie , chyba ze użyczam dla towarzystwa koledze .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2015, 21:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dzieje się tak bo 9tka ma zdecydowanie lepszą separacje niż 11tka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2015, 21:55 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dropek - paradoksalnie bardziej zaszkodzisz baterii przechowywaniem cewki z niskim stanem naładowania LiPo niż częstszym ładowaniem...

Co do cewki, ja czekam aż się pojawi 5x10" :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]