Spidi napisał(a):
Dropek - paradoksalnie bardziej zaszkodzisz baterii przechowywaniem cewki z niskim stanem naładowania LiPo niż częstszym ładowaniem...
To jak najlepiej ładować, tzn kiedy?
Z tego co zauważyłem u siebie to cewka styka mi na około 11-12h (ostatnia kreska jeszcze nie miga i wtedy ładuję na maksa bez przechowywania bez naładowania) przez średnio 5-7 dni - czyli średnio co 5-7 dni jest ładowana ze stanu jednej stabilnej lub czasami migającej kreski.
Panel RC styka na 21h a ładowany jest średnio co 8-9 dni z poziomu stabilnej jednej kreski.
Panel WS4 styka na 24h a ładowany jest średnio co 11 dni również z poziomu jednej stabilnej kreski.
Trzeba wziąć pod uwagę fakt iż cewka spokojnie starczyłaby w moim przypadku na 13,5h, RC na 23h, a WS4 na 27h przy zachowaniu jednej migającej kreski lub nawet stabilnej - więc mimo wszystko do końca i tak akumulatory nie są rozładowywane, a czas przechowywania nie jest chyba jakiś długi?
Chyba ładowanie po każdym wypadzie jest trochę bez sensu?
Wydaje mi się, że warto by było sobie ustalić maksymalną ilość dni między ładowaniami bez względu na stan naładowania akumulatorka (przy czym podczas przechowywania bez używania od maksymalnego stanu naładowania doładowując go co 6 miesięcy) - myślę, że co 15 dni jeśli akumulatorek miał niższy stan niż maks czyli był po użyciu warto doładować go do maksa. Dobrze myślę?
Zaproponuj może coś lub napisz jak Ty używasz ;)
Spidi napisał(a):
Ta konfiguracja z FT lepiej jednak sprawdza się na 12kHz czy na 18kHz też da się funkcjonować?
Ja używam na 18kHz ale jak zaczyna się coś dziać schodzę na 12kHz, a na 18kHz da się na pewno ;)
..i warto nauczyć się z tym programem chodzić wszędzie .. i na śmietnikach też :) manipulując jedynie reaktywacją i ewentualnie czułością czy TX.
Pozdrawiam.