Teraz jest poniedziałek, 13 października 2025, 04:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: niedziela, 17 maja 2015, 17:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Może mnie oświecisz co się dzieje po 3 latach, bo mam i stale używam dwa Deusy, jednego prawie 5 lat a drugi 3,5 roku i nie widzę powodów dlaczego nie miałyby działać przez następne przynajmniej 10 lat. W obu wymieniony był zaledwie jeden akumulatorek i oba działają tak samo jak w dniu zakupu.
Z zasady nie wypowiadam się na forum, ale czasami aż coś samo się w kieszeni otwiera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 maja 2015, 22:35 
Major
Major

fiszer5 napisał(a):
Może to jakiś dystrybutor innej marki :? Wracając do tematu ma ktoś już jakieś cząstkowe info jak będzie wyglądać poprawiona aktualizacja?

Powinni poprawić ID co do głębokich celów ale i w temacie ID ogólnego jest co poprawić

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 maja 2015, 22:59 
Podporucznik
Podporucznik

Majac porownanie z Optima, Deus podobnie reaguje na gleboka stal, pokazujac na kolor. Chodzac na GMP, réactivité, w expert dalem na (-1) i celow dokopac sie nie moge. Kilka razy to byl gleboki smiec, a czasem po 35cm odpuscilem... Ale musze sie pochwalic, ze 4-te wyjscie i sreberko celtyvkie wyszlo, a bilo!!!!! az sluchawki skakaly na 84. no i wiem, ze jak cos konkretnego, to dzwoni pieknie. ale i tak kopie puki co prawie wszystkie sygnaly.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 13:44 
Moderator
Moderator

Spróbuj - full tones ( pełne tony ) reaktywność 3 silencer -1 , 18khz wg. mnie deus 3.2 rozwija wtedy skrzydła i staje się wyjątkowym wykrywaczem . Czułość i grunt dostosuj do terenu a dyskryminację jak najmniej ( najlepiej 0 :lol: ) , pełne tony tak mi przypadły do gustu że miałem problem z próbowaniem innych ustawień .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 19:47 
Major
Major

prymek napisał(a):
Spróbuj - full tones ( pełne tony ) reaktywność 3 silencer -1 , 18khz wg. mnie deus 3.2 rozwija wtedy skrzydła i staje się wyjątkowym wykrywaczem . Czułość i grunt dostosuj do terenu a dyskryminację jak najmniej ( najlepiej 0 :lol: ) , pełne tony tak mi przypadły do gustu że miałem problem z próbowaniem innych ustawień .

Ciekawe są te spostrzeżenia kolegi :roll:
Przy tej szybkości reakcji brak wyciszenia a nawet jego podbicie i do tego 18khz - jaki skutek to dało? czy nie dławił się sprzęt, w jakich warunkach terenowych było testowane? (śmieci czy czyste pole) a reszta ustawień?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 20:37 
Moderator
Moderator

Właśnie takie ustawienia powodują to że deus przestaje się dusić , jąkać i prztykać ( oczywiście najlepiej zero dyskryminacji ) . Testowałem w najgorszych miejscówkach jakie znam - nie przesadzać z czułością i gruntem . Oczywiście ustawienie hałaśliwe jednak jak dajesz radę z explorer/etrac screen wilde open to dasz radę z deusem .
https://youtu.be/2UjKoM_oAH8 - wg. mnie nic go nie dusi - zasuwa jak rakieta - tylko żeby nasze mózgi nadążały z wychwytywaniem kolorków :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 20:45 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Prymek zapomniał dodać, że do tej zabawy najlepiej się nadaje cewka 9" :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 20:58 
Major
Major

Spidi napisał(a):
Prymek zapomniał dodać, że do tej zabawy najlepiej się nadaje cewka 9" :1

Dokładnie, bo tylko taką mam :lol: A on ogólnie jest hałaśliwy a jeszcze chodząc na 0 dyskr :ups:
Czy czasem za bardzo nie ograniczamy go tym ustawieniem na głębokość - co pociągnąleś z głębszych rzeczy
A reszta ustawień?
PS. Ok przejrzałem filmik, ale jazda :ups:

Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 maja 2015, 21:09 przez gigo75, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 21:08 
Moderator
Moderator

w tym ustawieniu priorytetem nie jest głębokość , ale jeśli mogę ci coś poradzić to na jakiś czas zapomnij słowo " głębokość " zupełnie o tym nie myśl - spróbuj tych ustawień ( dałem tam link do filmiku ) ale uspokój wykrywacz ustawiając dyskryminację powiedzmy na 3 . Hałaśliwość Deusa ? pewnie używałeś minelaba w dyskryminacji niestety będziesz się musiał nieco przestawić jednak ja uważam że deus nie jest hałaśliwy - on po prostu sygnalizuje to co masz pod cewką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 21:11 
Major
Major

Dokładnie Etrack w minimalnej ale jednak w dyskryminacji, było cicho
No właśnie ciężko zapomnieć o głębokości - trzeba wybrać - albo.... albo....
No i full tony, gdzie minelab miał katastrofę w tym ustawieniu no i chodziło się na ID i dwa tony

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 21:55 
Moderator
Moderator

To że zapomnisz słowo " głębokość " nie oznacza że pod koniec dnia będziesz miał mniej fantów w torbie - jestem prawie pewien że będzie ich znacznie więcej .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 22:31 
Major
Major

To ja dodam coś od siebie :8) , ostatnio chodziłem na takiej średnio zaśmieconej miejscówce ( ale to "średnio" to tak statystycznie,bo były momenty ciszy i miejsca że aż pełno żelastwa). Więc reaktywność 3 wyciszacz oczywiście -1, ale momentami przełączałem reakt. na 2 żeby było głębiej 18 kHz, ale tu znowu miejscami dużo sygnałów na kolor przez skorodowane żelastwo. W pewnym momencie postanowiłem zjechać z częstotliwości na 8 kHz i co się okazało fałszywe sygnały od żelastwa prawie zniknęły i dało się fajnie chodzić na reaktywność 2. No i nawet parę fantów wpadło w tym sreberka, nie wiem jak z głębokością na 8 kHz na cienkie srebrne monetki ale wydaję się, że reaktywność nadrabia. :za
Oczywiście te ustawienie raczej nie na kompletny śmietnik bo wtedy lepiej reakt na 3.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 22:45 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
ja ostatnio eksperymentalnie zszedłem przy podobnych ustawieniach (reakt. 1) na częstotliwość 4 kHz i tez zbierałem drobnicę...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 22:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
prymek napisał(a):
uspokój wykrywacz ustawiając dyskryminację powiedzmy na 3 .

Przecież do tego służy wyciszacz. Dyskryminację zostawia się na 0.

Ciekawi mnie jednak co wyduszasz z tego FullTone. Czy możesz określić stabilne sygnały na monety?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 00:10 
Major
Major

Prymek oglądając twój filmik z full tons https://youtu.be/2UjKoM_oAH8 to mogę śmiało stwierdzić że z moją dokładnością chodzenia to bym się chyba zakopał. Słuchając na słuchawkach, jak przemiatałeś to bym 3 kroków nie zrobił i co chwilę kopał wysokie dźwięki. Wydaję mi się że pomijałeś masę fajnych piknięć na kolor( lub to były sygnały fałszywe które nauczyłeś się ignorować, mnie niestety by zainteresowały). Np 4 min i 34 sek tu wydaję się że przeoczyłeś ładny sygnał koloru. Oczywiście chciałeś pokazać ogólnie jak to wygląda i skupiałeś się na ewidentnych sygnałach na kolor. Jednak jak dla mnie zbyt dużo delikatnych wysokich tonów absorbujących użytkownika i po iluś tam minutach człowiek staję się głuchy bo mózg automatycznie odfiltrowuje nadmiar informacji ( dzieje się to bez wiedzy użytkownika piszczałki). Przyznam że parę godzin zaliczyłem takich prób poszukiwania lecz na dłuższą metę odpadłem. Zaznaczam że to są moje odczucia i inny kopacz może na tych ustawieniach być bardziej wydajny :8)
Pozdrawiam Skibens

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]