tomaszek1 napisał(a):
Witam, proszę was o pomoc w wyborze. Z jaką cewką Golden Maska 4 WD czy PRO, lepiej z sztycą zwykłą czy teleskopową? Czy może zaryzykować i kupić GM5?
Jeśli chodzi o cewkę do GM to polecam Spider. Wielkość wedle uznania. Dla mnie optymalna jest 9".
Co do teleskopowej sztycy to pod względem mobilności jest fajna. Trzeba jednak mieć świadomość że wykrywacz to sprzęt do prac polowych a materiał owej sztycy to kompozyt węglowy. W takiej sytuacji jeśli zapomnimy o dokładnym jej wyczyszczeniu przed złożeniem to bardzo szybko pojawią się na niej rysy co z kolei stopniowo osłabiać będzie jej konstrukcję (kompozyt węglowy jest wytrzymały ale kruchy podobnie jak szkło). To takie moje odczucia w temacie tej sztycy. Być może ktoś się jeszcze do tego odniesie.
Co do GM 5 to jest to na tyle świeży detektor że jeszcze mało jest o nim opinii.
Ps. W swoim GM 4 PRO mam sztycę zwykłą i nigdy jej nie rozkładam oraz składam - przewożę w samochodzie zawsze w stanie rozłożonym. A to dlatego iż wychodzę z założenia że połączenia poszczególnych elementów sztycy to połączenia mechaniczne. Wielokrotnie skręcane i rozkręcane powodują osłabienie tych miejsc. Już nie raz spotkałem się z opinią użytkowników że w ich sprzęcie są luzy na połączeniach elementów sztycy ( wykrywacze różnych firm )
Pozdrawiam