Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 17:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 375 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowe wykrywacze Makro
PostNapisane: niedziela, 21 czerwca 2015, 18:07 
Podporucznik
Podporucznik

Te najmniejsze sluchawki mozesz z transmiterem kupic za jakies 420zl, wiec nie jest zle...Xp za najtansze wola 2x tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2015, 17:30 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jeśli chodzi o wzbudzanie na 2 tonach to nie jestem do końca pewien ale wygląda na to że to wina cewki.U mnie na starej cewce wzbudzał się a na nowej nic takiego się nie dzieje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2015, 22:23 
Porucznik
Porucznik

Kolędy dziś poszła mi śruba od cewki nie było to dokrecane za mocno. Ale podejrzewam że to ten sam materiał co był na wcześniejszych cewkach... Na szczęście w sklepie kupiłem klej i jakoś udało mi się sklejc... Ale i tak na początek napsulo mi nerwów. Ja 80 km od domu a tu szajs się rozlecial... Lubię ten wykrywacz ale coraz bardziej mnie rozczarowowuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2015, 22:39 
Sierżant
Sierżant

Dostałem gratis od sprzedawcy śrubę od cewek Nela, jest o niebo lepsza (pełna w środku).

Mam pytanie odnośnie wzbudzania się cewek, próbowaliście wysuszyć sondę ?
Ostatnio i mnie dopadło wzbudzanie na dwóch tonach permanentne, ustawienie gain powyżej 69 i
wyje non top a że mam drugą nową cewkę to mam z czym porównać i tu 100% pewność że to sonda.
Po pierwsze wysuszyłem ją ( w te upały to nie problem ), prze-lutowałem wtyczkę (nie było tragicznie ale warto było poprawić).
Wczoraj testowałem sonda stabilna jak nowa ale jej jeszcze nie moczyłem.
Tylko właśnie jestem w kropce bo nie wiem który zabieg pomógł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2015, 14:14 
Porucznik
Porucznik

Ja powiem Tak
Nówkę po wymianie obsmarowałem dokładnie silikonem wtarłem w szczeliny i wkleiłem na silikon też osłonę
i jak się wzbudzał na starej to i na tej też. Choć wczoraj wyjątkowo się nie wzbudzał nie wiem od czego to zależy od wilgotności powietrza....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lipca 2015, 22:20 
Sierżant
Sierżant

No temat wzbudzania cewki coś nie daje mi spokoju, dziś przed wyjściem na ugorek sprawdziłem
wykrywacz w domu było ok. Pojechałem na miejscówe i tam na 2 tonach powyżej 69 nie da rady ale
na 3 tonach na maksa i to z Idfilter na 0 i było głęboko B+ .
Pogrzebałem trochę w necie i znalazłem odpowiedź producenta na zapytanie z identycznymi objawami. Pozwolę sobie wkleić bo ten temat może być interpretowany jako uszkodzona sonda a nie koniecznie tak jest.

"Thank you for choosing one of our products.

Two-tone mode is deepest mode for Racer.

Sometimes you could get overload signals when you use it with high gain in a high mineral soil or there is an environmental magnetic field around.

Actually you can get this overload (saturation) signal from other detectors!

If you reduce the gain to 69, the coil will not cause the machine to go into the overload as before.

If you would like to eliminate all overload signals completely, you should use the gain 39. But you are going to lose 15% depth.

If you reduce the gain up to 39 and still getting the overload (saturation) signals, probably the coil could be defective.

Please lift the coil up, switch the device on and try to make a ground balance again.

If you get the saturation alarm continually we have to send a new search coil for the replacement.

It doesn’t mean that you will never use higher than gain 70 in two-tone mode. If there is a high mineral soil of your searching area it could happen.

You should reduce the sensitivity. We forgot to add this note to the user manual. But we will add it soon.

If you have any further question please do not hesitate to contact me.

Widocznie na full nie da rady po prostu wszędzie pochodzić ale co mnie dziwi że na 3-tonach wykrywacz ustawiony na max (tj. ID filter na 0,gain na 98) jest stabilny i jest głębszy niż 2-tony z gain na 69 . No i kolejne pytanie się nasuwa bo wróciłem z łączki sprawdziłem wykrywacz na 2-tonach wyje, podłączyłem zapasową nową sondę i wszytko jest ok :ups: . Nie wiem co o tym sądzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2015, 06:12 
Plutonowy
Plutonowy

Krzyselektron to samo miałem w moim MAKRO sobota sprawdzenie sprzętu wszystko ok.W niedzielę rano wyjazd na miejscówkę włączam wykrywacz i wycie cały czas oraz komunikat saturation . Na dwóch tonach i all metal cały czas wycie dopiero po przełączeniu na trzy tony spokojnie .Gdy następnym razem byłem na tej samej miejscówce wszystko było okey z wykrywką. Jak na razie to tylko raz tak mi zrobił zobaczymy co będzie dalej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2015, 16:24 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witajcie.Moje podejrzenia też padają na cewkę.Na starej było wycie a na nowej jest spokój.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 lipca 2015, 23:36 
Porucznik
Porucznik

Koledzy ja na nowej cewce czy na tej wcześniejszej maiłem tak samo. Ta sama miejscówka 2 Wyjścia
1 podejście po włączeniu ok all metal i 2 tony spoko ale wilgotność powietrza niska.
2 podejście bez opadów gleba sucha ale w powietrze wilgotne i warował aż się zwiesił.
Nie wiem czy to wilgotność czy coś innego ale zapłaciłem za wykrywacz który ma być sprawny a nie działać wybiorczo. To nie powinno być w naszej kwestii czemu to nie działa i czemu pękają cewki i śruby
Tylko to ma być sprawne
Jeżeli to poprawią to wykrywacz będzie godny polecenia.
Ja chodzę na 3 tonach ale wolał bym mieć wybór świadomy a nie (bo 2 pierwsze wariują bo...)
Na tyle mi się on podoba że jeszcze go polecam, bo plusów jeszcze jest więcej niż minusów ale...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 00:11 
Sierżant
Sierżant

Ale to tak nie jest. Producent tak jak wkleiłem powyżej mówi że na all=metall; 2-tones nie zawsze będzie możliwość chodzić powyżej gain 69. Ten wykrywacz ma powera na 2 wykrywki.
Jeżeli warunki mu nie pozwalają (mineralizacja gruntu lub inne zakócenia magnetyczne) nie ustawisz go
w 2-tonach powyżej gain 69. Ze względu na powyższe odkryłem coś dziwnego na 3-tones; power prawie na max Gain98-99; IDfilter na zero iii wykrywacz nie jęczy na magnetyczne kamienie??? a kopie kolor z 20-25 centów...+trawa po wierzchu.
Może Racer ma swoje fochy ale ja widzę co kopię i jak głeboko :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 09:19 
Podporucznik
Podporucznik

Krzyselektron w T2 tez byly rozne triki z ustawieniami, gdzie np wysoko podkrecona dyskryminacja nie wplywala na zasieg. Jesli ktos ma jeszcze jakies ciekawe ustawienia, to podzielcie sie:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 19:35 
Plutonowy
Plutonowy

lama104 dokładnie tak idziesz z wykrywką włączasz i ma działać a nie kombinować jak ją ustawić żeby było w miarę dobrze. Będę też reklamował swoją cewkę ,zobaczymy co mi powiedzą. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2015, 19:15 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

witam ,własnie dostałem paczke od producenta z nowa cewka , zgłosiłem producentowi ze uszko w cewce pękło. Poprosili o numer cewki i fotke z uszkodzeniem wiec im wysłalem i dostałem odpowiedz ze wysyłaja nowa wiec dostałem nowke cewke ,koszulke i czapeczke .. strą sobie skleiłem i smigam dalej a nowka sobie lezy i widac nowa jest juz wykonana lepiej jezeli chodzi o uchwyty... wiec firma super podchodzi do klienta.. 31.07 wysłali a paczke dostałem 4.08..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2015, 19:19 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Krzyselektron napisał(a):
No temat wzbudzania cewki coś nie daje mi spokoju, dziś przed wyjściem na ugorek sprawdziłem
wykrywacz w domu było ok. Pojechałem na miejscówe i tam na 2 tonach powyżej 69 nie da rady ale
na 3 tonach na maksa i to z Idfilter na 0 i było głęboko B+ .
Pogrzebałem trochę w necie i znalazłem odpowiedź producenta na zapytanie z identycznymi objawami. Pozwolę sobie wkleić bo ten temat może być interpretowany jako uszkodzona sonda a nie koniecznie tak jest.

"Thank you for choosing one of our products.

Two-tone mode is deepest mode for Racer.

Sometimes you could get overload signals when you use it with high gain in a high mineral soil or there is an environmental magnetic field around.

Actually you can get this overload (saturation) signal from other detectors!

If you reduce the gain to 69, the coil will not cause the machine to go into the overload as before.

If you would like to eliminate all overload signals completely, you should use the gain 39. But you are going to lose 15% depth.

If you reduce the gain up to 39 and still getting the overload (saturation) signals, probably the coil could be defective.

Please lift the coil up, switch the device on and try to make a ground balance again.

If you get the saturation alarm continually we have to send a new search coil for the replacement.

It doesn’t mean that you will never use higher than gain 70 in two-tone mode. If there is a high mineral soil of your searching area it could happen.

You should reduce the sensitivity. We forgot to add this note to the user manual. But we will add it soon.

If you have any further question please do not hesitate to contact me.

Widocznie na full nie da rady po prostu wszędzie pochodzić ale co mnie dziwi że na 3-tonach wykrywacz ustawiony na max (tj. ID filter na 0,gain na 98) jest stabilny i jest głębszy niż 2-tony z gain na 69 . No i kolejne pytanie się nasuwa bo wróciłem z łączki sprawdziłem wykrywacz na 2-tonach wyje, podłączyłem zapasową nową sondę i wszytko jest ok :ups: . Nie wiem co o tym sądzić.

troche dziwne bo ja takich objawow nie zauwazam u siebie a chodze na full czułosci i to na trybie jaki mi sie chce ustwic zadnych problemow nie mam ... nawe mam 2 cewki teraz i na zadnej tego nie stwierdziłerm..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2015, 19:21 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

lama104 napisał(a):
Kolędy dziś poszła mi śruba od cewki nie było to dokrecane za mocno. Ale podejrzewam że to ten sam materiał co był na wcześniejszych cewkach... Na szczęście w sklepie kupiłem klej i jakoś udało mi się sklejc... Ale i tak na początek napsulo mi nerwów. Ja 80 km od domu a tu szajs się rozlecial... Lubię ten wykrywacz ale coraz bardziej mnie rozczarowowuje.

kolego tez tak miałem , wykrywke rozkładam i tu sruba pekła hehe i co zonk , a dopiero w domu zatrybiłem ze na podłokietniuku sa 2 szt i mozna wykorzystac w razie W... ale mądry Polak po szkodzie..

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 375 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]