Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 15:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Fisher F2 - jaka cewka? Nel Hunter?
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 13:58 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Słyszałem że Rutusy ciężko opanować, że jest to sprzęt dla mocno zaawansowanych poszukiwaczy. W sumie prostota też jest dla mnie ważna, bo w tym hobby liczy się przyjemność, a nie ciągłe dłubanie przy ustawieniach.. ;) Chyba zdecyduję się na X-terrę 505

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 14:05 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Weź tylko pod uwagę, że Terra ma standardową cewkę 7,5 kHz czyli typowo uniwersalną a Optima 16 kHz czyli typowo na drobniczkę.
Ale Tereska to dobry sprzęt więc będzie ok.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 14:35 
Generał Broni
Generał Broni

kakarotto1987 napisał(a):
Słyszałem że Rutusy ciężko opanować, że jest to sprzęt dla mocno zaawansowanych poszukiwaczy.
To słyszałeś bajki, a w najlepszym razie półprawdy.

ARGO
to faktycznie uniwersalny sprzęt dla użytkownika świadomego, który aby wycisnąć z niego maksimum skuteczności powinien z nim aktywnie współpracować. Użytkownik powinien mieć też sporo wiedzy o zasadach działania tego typu detektora, jak również o zasadach prowadzenia poszukiwań w różnym terenie. Inaczej wykorzysta go jak inny przeciętny sprzęt.

OPTIMA
to z kolei specjalizowany sprzęt (ARGO) do skutecznego poszukiwania drobnicy w warstwie przypowierzchniowej (czyli tam, gdzie jest gro koloru) w każdych warunkach terenowych - w zasadzie bez znaczenia na wielkość zaśmiecenia i mineralizacji gruntu. Sprzęt jest w zasadzie typu F&F czyli "Fire and Forget" - nie wymaga specjalnie dużej wiedzy ani o samym sprzęcie, ani o technice poszukiwań - tylko podstawowe wiadomości.

Inaczej mówiąc: mały stopień wiedzy użytkownika nie wpływa w zasadzie na skuteczność poszukiwań. W trybie mix nie ma właściwie możliwości pominięcia koloru znajdującego się pod, a często i w bezpośrednim sąsiedztwie cewki.

PROXIMA to z kolei uproszczone ARGO, o trochę słabszych parametrach, ale podobnie jak OPTIMA nie wymagające jakiejś specjalnej wiedzy, aby skutecznie poszukiwać (ale, w odróżnieniu od ARGO, nie we wszystkich warunkach terenowych).

I to tyle pokrótce na temat bajek i półprawd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 14:44 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dzięki _cheetah_! Nie mam niestety zbyt dużej wiedzy więc chyba zastanowię się między Optimą a X-terra 505.
Co byś wybrał?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 14:54 
Generał Broni
Generał Broni

Moje zdanie jest oczywiście całkowicie nieobiektywne, bo posiadam Optimę z kompletem cewek.

Ale mogę powiedzieć tak - wybierając monetkowca wytypowałem sobie ostatecznie taki zestaw: F75, Deus, X-terr705, Optima. Finalnie wybrałem Optimę, i poza ciężarem nie żałuję. A jeśli miałbym ją zmieniać na dzień dzisiejszy, to tylko na Deusa.

Jeszcze inaczej - co byś nie kupił, to główna różnica będzie w kasie i ciężarze - 80% monet wyjąłbyś każdym detektorem z tej klasy, co do reszty to już nie wiadomo którym kiedy więcej... ;)

Jak byś zdecydował się na Optimę, to proponuję zacząć od pogadania z Rutusem o kompletacji (sugeruję cewki DD29 i CC23) oraz cenie... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 15:00 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Przecież to są zupełnie inne przedziały cenowe. Fisher F75 kosztuje ponad 4 tysiące. X-terra 705 z kolei 2600 zł. a Optima 1850zł. Przecież to są ogromne różnice w cenie, jakbym miał 4K na wykrywacz to brałbym bez wahania F75 bo to jest już ekstraklasa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 15:05 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
_cheetah_ napisał z jakich on wybierał :)
Terra i Optima to porównywalne sprzęty w sumie. Musisz sobie wypunktować + i - i zdecydować sam :)
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 15:20 
Generał Broni
Generał Broni

Cena była rzeczą wtórną, ja szukałem sprzętu optymalnego dla mojego widzimisię. A cena, w określonych przedziałach, jest naprawdę wtórna przy takich decyzjach - ważne, aby dobrać sobie taki sprzęt, który uważa się za optymalny do swoich potrzeb.

Powiem więcej - całkiem poważnie zastanawiałem się również na Spectrą, ale odsiałem ją (jednak zbyt kosztowna dla moich potrzeb - nie miało sensu wywalać tyle kasy mając w perspektywie ze dwa wyjścia miesięcznie...), choć żaden z pozostałych sprzętów się do niej nawet nie umywa...

A dla równowagi, na żelastwo mam smętka, również z kompletem cewek...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 17:04 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Rozumiem :)

Chciałbym odnajdywać drobne przedmioty(monety, biżuterię, odznaki itd), ale nie tylko pod mchem albo 15cm pod ziemią, ale również to co leży powiedzmy 30cm pod ziemią. To nie jest dużo. Który wykrywacz lepiej się sprawdzi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 19:40 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Zarówno Rutus jak i Terra sobie poradzą.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 21:50 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki _cheetah_! Nie mam niestety zbyt dużej wiedzy więc chyba zastanowię się między Optimą a X-terra 505.
Co byś wybrał?

Miałem to i to, wybrał bym Optimę. Ciężar Teresy z cewką DD też całkiem spora, Optima ma wyższą częstotliwość, tryb mix. Większe przedmioty w większości miejsc jest wybrana, Optimą wyciągniesz te mniejsze jak mini sreberka. Zostanie na krecika jeszcze. Poza tym kwestia serwisu i odsprzedaży, na Opti stracisz mniej, powiedzmy 400 zł. Na Teresie minimum 600 zł, bo nie ma za dużego wzięcia traktowana jako wykastrowana 705. Jeżeli chodzi o przyjemność pracy to u mnie Opti w TRYBIE MIX ( nie każdy używa, a szkoda) przeskoczyła Teresę dwukrotnie. Co dwa tryby to nie jeden :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 22:21 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

BRAT_MIH napisał(a):
Co byś wybrał?

Miałem to i to, wybrał bym Optimę. Ciężar Teresy z cewką DD też całkiem spora, Optima ma wyższą częstotliwość, tryb mix. Większe przedmioty w większości miejsc jest wybrana, Optimą wyciągniesz te mniejsze jak mini sreberka. Zostanie na krecika jeszcze. Poza tym kwestia serwisu i odsprzedaży, na Opti stracisz mniej, powiedzmy 400 zł. Na Teresie minimum 600 zł, bo nie ma za dużego wzięcia traktowana jako wykastrowana 705. Jeżeli chodzi o przyjemność pracy to u mnie Opti w TRYBIE MIX ( nie każdy używa, a szkoda) przeskoczyła Teresę dwukrotnie. Co dwa tryby to nie jeden :)

Dzięki za podpowiedzi. A załóżmy, że jednak będę miał trochę więcej funduszy. Co brać? X-terra 705 czy Optima + do tego Propointer?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 22:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeśli myślisz, że coś małego w polu wyciągniesz z 30 cm to się mylisz. Jak nie pominiesz XVIII w solida z 20cm to będziesz dobry - ale właśnie Ty nie sprzęt! Wszystkie wymienione przez Ciebie sprzęty są ok. Jeśli masz więcej funduszy to White's MXT all pro a jak jeszcze więcej to Spectra V3i :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 22:42 
Generał Broni
Generał Broni

Zawsze dobrze jest mieć dobrej klasy pin-pointera, bo raz, że przyspiesza to pracę (zwłaszcza w trudnych warunkach, jak błoto czy wysoka trawa), a dwa, że po prostu fajniej się kopie... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 22:44 
Generał Broni
Generał Broni

A może Fisher F70 z cewką 11 DD, skoro od Fishera się rozpoczęła dyskusja ?

Od pewnej granicy cenowej, która stoi pomiędzy zabawką, a wykrywaczem nie ma zasadniczej różnicy w tym czym szukasz. Kwestia by wykrywacz polubić i go dokładnie słuchać. Na polach chodziłem z kolegami co mieli Proximę, Argo, Optimę, Safari, At pro, teraz sam mam Deusa i żaden nie odbiega jakoś zasadniczo od innych. Kwestia wagi, skomplikowania ustawień itp - to już Twój wybór.

Ja po zakupie kreta nie wyobrażam sobie chodzić bez niego i bym wziął Optimę lub Argo z kretem. Z czasem łatwo odsprzedać i kupić coś lepszego, bo moim zdaniem pomiędzy 1850-1950 zł jest duża dziura do 4000 zł, gdzie nie warto za bardzo szukać, chyba że MXT, ale za 3600 zł w Vikingu jest dużo przepłacony.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]