Teraz jest poniedziałek, 13 października 2025, 05:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 23:36 
Major
Major

BRAT_MIH
Chyba wiesz ,że na dużych celach żelaznych, przy takich wskazaniach 96-99 wystarczy podnieść cewkę na 10 -20 cm i jeśli nadal pięknie bije kolor to na 99% coś dużego i na 80% będzie to żelastwo. Jeżeli podkowa ledwo co jest "zaczerniona" i bije na kolor z żelazem to warto kopać, jeśli po podniesieniu cewki sygnał zanika to znaczy że cel był na granicy detekcji i stąd mogą być te niejednoznaczne wskazania naszego detektora. Jeśli miałeś wcześniej Optimę to wiesz o co chodzi. U mnie poprzedni wykrywacz tak samo działał (X Terra) na głębokich kolorowych sygnałach głupiał, raz żelazo raz kolor.
Oczywiście chodzi tu o sygnały na granicy detekcji naszych piszczałek.
Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 12:19 
Generał Broni
Generał Broni

Tak, tak z tym unoszeniem też próbowałem. Jak statykiem osłucham to też mi coś mówi, ten statyk z dyskryminacją. Mam wrażenie, że jest płytszy od pinpointa, albo taki dokładny. Jak nie widzi to znaczy, ze głęboko, albo nie widzi, bo żelastwo czuje. Kilka razy kopałem, wyszły dwa sztychy fiskarsa i ruda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2015, 14:55 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam szanowne grono. Nie chcę zakładać kolejnego wątku tym bardziej, że w tym miejscu znajdę zapewne wielu specjalistów, którzy odpowiedzą mi na moje pytanie. Otóż zastanawiam się czy Deus z panelem jest w stanie uciągnąć słuchawki z przejściówką na małego jacka - Koss UR 30 (jak ze zdjęcia) i jeśli tak to czy bateria nie siada szybciej? Może ktoś stosuje lub ma jakiekolwiek doświadczenie? Z góry dziękuję za odpowiedź
Darz dół

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2015, 16:51 
Kapral
Kapral

Chciałbym się przywitać w dziale Deusa :) . Właśnie zakupiłem w Talcompie deusa RC 9”. Trochę tu Kolegom pomarudzę i liczę na pomoc w początkach z nowym sprzętem. Miałem Optimę, ale teraz kto inny będzie się nią cieszył. O Optimie w samych superlatywach :1 . Ale to sprzęt dla młodych zdrowych chłopów, a u mnie ani pierwszego, ani drugiego :( , ale w chałupie siedzieć nie będę. Chodzę tylko za kolorową drobnicą, głównie lasy i łąki. Zależy mi żeby wypracować sobie ustawienia tak, żeby się nie nakopać, max. 15 – 18 cm , precyzyjnym namierzaniu (chodzę z diggerem), no i w miarę poprawnej identyfikacji żelazo-kolor. Krótko mówiąc nastawy nie wyżyłowane. Zostawię po sobie więcej dla Kolegów :D
Oczywiście czytam to co jest dostępne o ustawieniach, tylko muszę się otrzaskać ze sprzętem i wyłuskać to, co mnie interesuje. To by było na tyle.
A na razie życzę Kolegom płytkich dołków i takich znajdek, jak w dziale prosto z pola i wątek o super sobocie :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2015, 17:19 
Moderator
Moderator

Raadek : ustaw sobie program 2 , i ... bedziesz mial max 20cm :D

- dod. sledzenie gruntu
- podbij sygnal akustyczny

Jedyny plus takich ustawien to bloga cisza w sluchawkach ... jezeli ustawienia sa bardziej wyzylowane deus caly czas cos do nas gada :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2015, 17:49 
Kapral
Kapral

wclan napisał(a):
Raadek : ustaw sobie program 2 , i ... bedziesz mial max 20cm :D

- dod. sledzenie gruntu
- podbij sygnal akustyczny

Jedyny plus takich ustawien to bloga cisza w sluchawkach ... jezeli ustawienia sa bardziej wyzylowane deus caly czas cos do nas gada :h

Bardzo dziękuję :) . I o to mi chodziło :1 . Nakopałem się za wszystkie czasy ze Smętkiem :lol: . Już mi wystarczy tych metrowych dołów :D . Teraz ma być luz - blues ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2015, 11:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Podbicie tonów jak najbardziej ale bez przesady bo będzie za głośny.
Dyskryminację zjedź na zero, ale za to Notch daj 00-40 i ewentualnie drugi przedział 98-99 (duże żelazo skorodowane przebija tutaj).
Nie będziesz kopał śmieci żelaznych i folii. Sreberka zaczynają się w tej okolicy.
Czułość powyżej 95. Częstotliwość daj na 11,7kHz.

Jak chcesz dobre przedziały tonowe, żeby wiedzieć co masz pod cewką to pisz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2015, 12:01 
Kapral
Kapral

Opi, bardzo dziękuję :1 . Na pewno skorzystam z Twojej wiedzy :za .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2015, 21:23 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Przeczytałem całe 96 stron, znalazłem program kolegi Dropek i powiem że przypadł mi do gustu , ale jedyny mankament jest taki że złote obrączki czy srebrny łańcuszek sygnalizuje jako żelazo ID 25-20 i tu pojawia się problem że łatwo można chyba pominąć takie znajdki bo zazwyczaj nie kopie sie tego pierdzącego dźwięku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2015, 21:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Drobne złoto daje takie wskazania. Grubsze typu obrączka czy pierścionek bije wyżej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2015, 22:03 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Właśnie w tym problem że wziąłem obrączke od siostry do testów , wymiary obrączki to śr. 23mm szerokość kołnierza do ze 4mm. Także spora obrączka a bije jak żelazo .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2015, 22:28 
Generał Broni
Generał Broni

Tak ogólnie, czym wyższa próba złota w wyrobie, tym bardziej VDI idzie w kierunku foli, a potem żelaza, nawet dla dużych wyrobów, typu obrączka. Niezależnie od sprzętu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2015, 22:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

szychor napisał(a):
Przeczytałem całe 96 stron, znalazłem program kolegi Dropek i powiem że przypadł mi do gustu , ale jedyny mankament jest taki że złote obrączki czy srebrny łańcuszek sygnalizuje jako żelazo ID 25-20 i tu pojawia się problem że łatwo można chyba pominąć takie znajdki bo zazwyczaj nie kopie sie tego pierdzącego dźwięku.

Na jakiej częstotliwości? Drobne wyroby ze złota, samorodki - zgoda, ale obrączka jako żelazo?? Masywne srebro przy wysokich częstotliwościach może wychodzić poza skalę dodatnią Vdi i można zobaczyć wtedy żelazo na wyświetlaczu. Ale złoto w formacie obrączki? Ktoś to jeszcze potwierdził ale na podstawie rzeczywistej próby?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2015, 23:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Z moich obserwacji wynika że tylko drobne złoto typu cienkie łańcuszki dają wskazania żelaza. Mam nawet jedną taką cienką bransoletkę która daje vidi od 5 do 16 zależy jak blisko się przemiata cewką. Zauważyłem też jedną ciekawą rzecz. Mianowicie: soft 2.0 w porównaniu z softem 3.2 zaniża wskazania vidi około 10 punktów porównanie robiłem na monetach 10, 20, 50 groszy i 1zł częstotliwość 12. Sprawdźcie jak możecie na swoich wykrywaczach czy tak samo jest zmieniając soft i robiąc testy na tych samych celach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2015, 00:14 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Panowie gdzie tam cienkie złoto daje na żelazo.. 28-32 na ID może dawać ale nie niżej, raczej.
Różnica w ID między softami 2.0 a 3.2 - generalnie bez włączonej opcji "normalizacja ID" w sofcie 3.2 (bo chyba w sofcie 2.0 tej opcji nie ma) mamy różne w ID na każdej częstotliwości pracy wykrywacza. Po włączeniu tej opcji ID się normalizuje dla każdej częstotliwości ale tylko numeryczne ID bo przy full tone tony nadal są różne - czym niższa częstotliwość pracy wykrywacza tym ton niższy mimo, że ID pokazuje to samo.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]