Teraz jest sobota, 11 października 2025, 10:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Uniersalny Następca Whit'sa MXT... co wybrać V3i? F75? T2SE?
PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 14:59 
Szeregowy
Szeregowy

Witam

Poszukuje następcy dla MXT, gdyż czuję że potrzebuję czegoś jeszcze głębszego eksperymentowałem z różnymi cewkami, ostatnio z detechem 13" detech poprawił troszke zasięg przy rewelacyjnej stabilności gain+3 ale czuje że jeszcze brakuje kilku cm czesto sygnały są niepewne zanikające spotkałem na moejej miejscówce ostatnio gościa z F75LTD z jakąś cewka na oko 12"-15" ( detech albo nel, mars) jednak nie bardzo rozmowny facet i się nie dogadaliśmy pokazał tylko klamre i parę guzików twierdził ze w okopie i zaraz się zmył, faktycznie trochę śladów zostawił z tego dwie dziury musiałem sam po nim zakopac 50-60cm gdzyż znam trochę leśniczego i ów leśniczy wie co robie w lesie a problemy mi sa nie potrzebne musiałem posprzątać.
Tylko jak to mozliwe ze ja tym okopem szedłem z 10 razy gdyż zaczyna się zaraz w miejscu gdzie zostawiam auto i kiedyś znalazłem bagnet i tyle a gościu takie fanty wytargał Fisher jest dużo głębszy od MXT? czy to tylko zasługa tej cewki?

F75ltd ? jak to jest z zasięgiem, jak ze stabilnością , jaką cewkę wybrać? standardową? detech? nel ?mars? F75ltd2 to jakaś nowa wersja? czym się różni?

T2SE równie głęboki jak fisher?
Jak z uniwersalnością w T2se i f75ltd nadaja się zelazo i kolor? 70%kolorowa militarka 30zelazo takie mam preferencje kiedyś było na odwrót smetek kochał złom przy mxt sie odwróciły proporcje

V3i zostac przy whitsie? pewnie by to było najlepsze rozwiązanie jesli chodzi o uniwersalny sprzęt. jak ze stabilnością, głębszy od MXT? jaka cewka do v3i? 10" w mxt i padła i nie byłem z tego powodu szczęśliwy

E-trac ? kolega ma e traca ale był z nim moze 4-5 razy w terenie i chyba nie umie go jeszcze obsługiwać albo MXT jest lepszy bo jak na razie to kumpel 0 fantów
czy może MXT z inna cewką ? ten detech 13" jest spoko daje pare cm jednak w innym temacie opisałem dziwne zachowanie tej cewki, może inny model detecha 15x12? 14"?

czy firma nel robi cewki do whistów? jest jakaś alternatywa dla detecha sef?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Uniersalny Następca Whit'sa MXT... co wybrać V3i? F75? T
PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 16:56 
Podporucznik
Podporucznik

T2 nie ma trybu statycznego i podwietlania, wersja F75ltd 2 jest najnowsza, najstabilniejsza i najbardziej rozbudowana programowo. Cewka Detech 13 jeszcze polepsza sprawe, nie zaburzajac specjalnie wywazenia i taki zestaw powinien byc w 3 najlepszych obecnie detektorow na rynku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2015, 13:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Po prostu gość wszedl na tą klamrę, a Ty nie. Nie sądzę by mialo to coś z wykrywaczami wspólnego. Na glębokie zakopy są inne wykrywacze. Z "uniwersalnych" wykrywaczy, nie masz wielkiego wyboru i nie sądze by któryś znacząco byl gębszy od innych. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś tryb statyczny w F75 wolal o pomstę do nieba. Rozumiem, że chodzisz na prosperingu?
Jak chcesz coś glębokiego to kup PI, zmiana cewki, czy kupno kolejnego "uniwersalnego" wykrywacza nic tu nie da.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2015, 17:03 
Szeregowy
Szeregowy

sprawdzilismy ten sygnal i mxt nic nie pokazal , jest to ewidentna wina cewki tylko pytanie czy wadliwa czy wszystkie tak maja?

KGRL f75ltd +13" w pierwszej trójce a jakie sa pozostale dwa? V3i , etrac?
ogladalem na yt test v3i deusa etraca i wykrywacz aka to v3i zdeklasowalo pozostale f75ltd vs v3i nie widzialem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2015, 18:55 
Podporucznik
Podporucznik

Sadze, ze V3i i Minelab Etrac/CTX to wlasnie te dwa pozostale, z tym ze czasami dochodzily mnie sluchy, ze CTX jednak taki swietny nie jest (w porownaniu do starszego brata). Na pewno nie warto kupowac Deusa, jesli zasiegi sa najwazniejsze. Jesli najwazniejsza jest przyjemnosc, to Deus deklasuje wszystkie wykrywacze na rynku. Aka podobno sa glebokie, ale chyba nikt tego sprzetu tutaj nie ma, a testami dealerow nie warto sie kierowac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2015, 19:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wg wykresów z testu z Odkrywcy. Klamra na zwykłym koncentryku 9,5 na prosperingu to prawie 60cm, bez kilku cm. Lepszy jest tylko Excelerator, bo już pełne 60cm. To zły wynik? :ups: Może masz coś z cewką nie halo?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2015, 20:19 
Generał Broni
Generał Broni

Łowca napisał(a):
ogladalem na yt test v3i deusa etraca i wykrywacz aka to v3i zdeklasowalo pozostale f75ltd vs v3i nie widzialem

Łowca, nie bądź naiwny - ZAWSZE można zrobić taki "obiektywny" test, że jeden sprzęt zdeklasuje wszystko dookoła...

Już pomijając tę 'drobnostkę', że KAŻDY test amatorski jest ważny jedynie tam gdzie go robiono, dla tamtych konfiguracji i ustawień sprzętów, jak również dla takich a nie innych obiektów testowych, nie wspominając o operatorach...

Co do V3i - to nie jest sprzęt, który włącza i zaczyna kosić... tu trzeba potężnej wiedzy o technikach poszukiwania, jak również o samym sprzęcie. Inaczej, to można mieć takiego wypasionego kanarka...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2015, 21:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Co do V3i - to nie jest sprzęt, który włącza i zaczyna kosić... tu trzeba potężnej wiedzy o technikach poszukiwania, jak również o samym sprzęcie. Inaczej, to można mieć takiego wypasionego kanarka.

_cheetah_ - z tym akurat wyjątkowo się z Tobą nie mogę zgodzić! Sprzęt ma wiele ustawień ale trzeba tylko poznać inne niż w rutusach nazewnictwo aby wiele zrozumieć i w domu ustawić sprzęt pod siebie. Strojenie do gruntu, ustawienie czułości i możesz kosić jak optimą. Dodatkowo identyfikacja śmieci rozkłada inne wykrywacze na łopatki. To taka dygresja po miesiącu użytkowania spectry. Wydaje mi się, że jak poeksperymentuje z nią po żniwach to bedzie niezła kosa. Jedyny mankament to instrukcja - skandaliczna. Na szczęście wiele informacji jak ją ustawić jest w instrukcji od optimy i argo :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lipca 2015, 01:27 
Szeregowy
Szeregowy

z 60-65cm klamry nie sięgnie chyba ze w piasku bez śmieci (relict) prospecting używam sporadycznie
w ciężkiej ziemi to 50cm max (w mxt brakuje ręcznego ustawienia gruntu)
wypróbowałem masę cewek MXT Pro miałem w reku chyba z 3różne, sprawdzaliśmy testowaliśmy 6x9 4x6 9,5" 10" 1400DDwhites 12" 13" okrągła18" jedynie ten detech 13" i stndardowa 12" oraz 9,5 się do czegoś nadają , 13" detecha daje parę cm ale zaskoczyło mnie brak detekcji aluminium manierki nie sygnalizuje , z klamrą alu tez ma problem
1400DD padła, 10" padła,
a 18" była tak niestabilna że ja sprzedałem koledze za pół darmo miał ja naprawiać u proscana ale na razie nic z nią nie robił .cewka nie nadaje sie do drobnicy tylko na cos wiekszego (garczek, hełm ) na okopy

whites miał jeszcze jakieś cewki 15" do mxt?
14" 16,5" 15x12 18x15 detecha nie miałem nigdy w rękach i nic o nich nie wiem jak się spisują

Potrzebuje wykrywacz głęboki do lasu na rozsądnej wymiarowo i wagowo cewce max 13-14cali

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lipca 2015, 08:59 
Generał Broni
Generał Broni

Do lasu to wykrywacz Pi a nie Mxt który został stworzony do innych celów.Jesli już ma byc dynamik to musisz szukać takiego z dobrym statykiem i niższą częstotliwością a nie 14khz która jest na drobnice.Moje typy to stareńki Whites 5900/6000 ale dostać go w dobrym stanie to już problem,Xlt w trybie Mix,Rutus Argo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lipca 2015, 09:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tur, ma rację na zakopy są inne wykrywacze, to już tu pisalem, ale od biedy i MXT się nada. Moim zdaniem popelniasz bląd nie chodząc na prosperingu. Ja praktycznie innego trybu w tym wykrywaczu nie uznaję. Różnica jest znaczna. Mialem okazję porównywać go z Argo w trybie statycznym, Argo z większą cewką i niższą częstotliwością i MXT jakoś szczególnie na glębokość nie odstawal. Czapeczki od zatyczek szrapnelowych (czyli sygnal klamrowy) oba ladnie ciągnęly z 50-60cm. Zaznaczam, że byl to piękny, suchy piaseczek, a sprawdzaliśmy każdy glęboki sygnal.
Co do kombinowania z cewkami to... hmm duze cewy sa fajne, ale w PI. :P

Klamra z 50cm w ciezkiej glebie to bardzo dobry wynik dla kazdej VLFki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lipca 2015, 13:35 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam.
Proponuję przeczytać wątek z innego forum, gdzie opisałem próby porównania możliwości kilku wykrywaczy .
http://odkrywca.pl/xp-deus-bez-panela,7 ... tml#732199
Piszę -próby- a nie test, ponieważ napisano mi, że taki test jest niewiarygodny.
No więc - nie testowaliśmy, tylko sobie porównywaliśmy ( zaznaczam ,że to była grupa naprawdę doświadczonych poszukiwaczy, którzy nie jeden sprzęt posiadali i kopią od lat).
W efekcie - dokupiłem Whitesa 6000 pro xl.
W pierwszym wyjściu do lasu ( po wcześniejszym zapoznaniu się z wykrywaczem), w krótkim okopie tuż obok miejsca w którym zostawiam auto , namierzyłem saperkę i pokiereszowany niemiecki hełm.
Przez ten okop wielokrotnie przechodziłem z Tejonem i nic nie sygnalizował.
Niestety - w moim wieku kopanie takich dołów powoduje drastyczne zmniejszenie zapotrzebowania na spacery z wykrywaczem.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 października 2015, 15:16 
Pułkownik
Pułkownik

Ja mam w mxt pro cewkę detech 12(długość)x10(szerokość) - bo są też w odwrotnej kombinacji wymiarów.Uwielbiam tą cewkę -taka stopa,zasięg super oraz pokrycie terenu.Gain zawsze +3 i tkzw ciche szukanie trash ledwiuteńko słyszalny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 19:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No to jak to jest z tym MXT-kiem?!
Ja mam tez od jakiegoś czasu takie dziwne odczucie co do glebokosci w MXT.

Na swoim ulubionym polu ,które godzinami robilem z WHITES MXT na 10"cewce, poprawiłem AT PRO i byla ladna niespodzianka. :ups:

Sam sobie obiecalem ze MXT zostanie u mnie na zawsze....
Ale jak się sam przekonałem inni producenci nie spia !!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 kwietnia 2017, 22:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

E-track + detech ultima 13 cali to był mój zestaw przez ostatnie 3-4 lata ,gdyby nie jakość wykonania i waga detektora to bym go miał po wieki ale się zużył i sprzedałem(cewka została bo kiedyś kupię go ponownie)
zasięgi ma takie jak eksplorer z tą sama cewką, a taki zestaw używa mój kolega na ziemianki i kopie cuda wianki,porównywali kiedyś sygnał na granicy wykrywalności z deusem na all metal (13 cali cewka) i deus nie dawał rady 0 sygnału -były tam jakieś wojskowe pierdy na głębokości całego szpadla.
Problem z minelabem jest taki że trzeba z nim wolniej chodzić jak np z fischerem,więc wszystko zależy jak zwykle od operatora i jego stylu poszukiwań czy chce latać po lesie czy chodzić.
Jest jeszcze jedna alternatywa a mianowicie GOLD MAXX POWER jest głęboki lekki prosty i tani,ja miałem kiedyś f 75 ale był zbyt nie stabilny a teraz chcę kupić ten nowy wypust a gold maxa miałem rok czy 2 i dawał radę ale za mało ustawień jak dla mnie.
Acha na militarkę dobry jest minelab sovering tylko że nie jest to król prędkości ale z nim kopnąłem pierwszy hełm z około 70-80cm i był to dobry sygnał.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]