Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 18:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Folwarki
PostNapisane: piątek, 22 lipca 2005, 12:51 
Kapral
Kapral

Witam

Mam pytanie.
Czy jest ktoś, kto przeczesywał tereny Folwarków? Czego można się tam spodziewać (znaleźć) czy w ogóle jeszcze warto przeczesywać takie tereny?
Niedaleko, mnie gdzie mieszkam jest taki folwark, oczywiście i jest ochroniarz, ale byłem tam w środę i pozwolił mi wejść na teren, porozmawiałem z nim i powiedział, że mogę poszperać w ziemi, ale nie w środku samych zabudowań, bo w każdej chwili mogą się zawalić.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano piątek, 22 lipca 2005, 14:36 przez wasal, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 lipca 2005, 14:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam
pewnie ze warto! zawsze warto! A tak na powaznie to mozesz sie spodziewac kupy smieci, przedmiotow codziennego uzytku, wyposazenia rolniczego ;) itp. choc zawsze jest szansa na cos ciekawszego. A jak jest folwark to i moze jakis palacyk w okolicy byl? Wlasnie w takim majatku znalazlem kiedys pare fajnych monet. No wiec do dziela!! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 lipca 2005, 14:39 
"Spammerus maximus"

Ze zdjęcia to mi raczej wygląda na Państwowe Gospodarstwo Rolne a nie na folwark.
Jak to PGR był to kapsle znajdziesz na 100%

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 lipca 2005, 14:39 
Kapral
Kapral

No niestery przetrwały tylko 2 budynki (stajnie) a na dodatek obok ktoś mądry wydał zezwolenia na jakaś budowe i oczywiście pełno za ogrodzieniem wylanego betony płyt i itp. Teraz szukam jakiś obrazów map czy rysunków jak wyglądał cały folwark, może ustale gdzie stały inne budynki :)

Ostatnio edytowano piątek, 22 lipca 2005, 14:49 przez wasal, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 lipca 2005, 14:40 
"Spammerus maximus"

A zdjęcia jak zrobiłeś?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 lipca 2005, 14:43 
Kapral
Kapral

No ja tam byłem i widziałem że te budynki były przerabiane ale sam folwark powstał przed rokiem 1800tnym. a nie cała okolica została zabudowana z tyłu jest las i pola na których kiedyś coś mogło być .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 lipca 2005, 14:47 
Kapral
Kapral

Hans napisał(a):
A zdjęcia jak zrobiłeś?

Wiesz że całe życie przechodziłem obok tego i jak więkrzośc ludzi myślałem że to jakieś rozpadające sięmagazyny. A tu miłe zaskoczenie, prawie nikt się tym miejscem nie interesuje:(.

Zdjęcia nie sa moje bo znalazłem je gdy błąd ortograficzny!!! poszukiwania materiałów na ten temat i były zrobione przez pewną panią z bloku który tam niedawno wyboudowano,nie cały rok temu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 lipca 2005, 15:15 
Kapral
Kapral

A co najgorsze pani która zrobiła te foto jest z pewnej agencji która już ma projekt na przerobienie tego na Centróm Edukacji Ekologicznej , kurde mają nawet już projekt budynów ,choć te dwa jeszcze istniejace obiekty są pod opieką konserwatora. I penie pozwolenie dostaną, skoro za ogrodzieneim już jest jakaś budowa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 lipca 2005, 18:22 
Kapitan Petersen

wasal napisał(a):
(...) pani (...) z pewnej agencji, która już ma projekt na przerobienie tego (...) mają nawet już projekt budynków, choć te dwa jeszcze istniejace obiekty są pod opieką konserwatora.

Trzymaj kontakt z panią i pytaj, czy bedą jakieś prace ziemne, a jeśli tak, to zrób im nadzór - nazwijmy to - eksploratorski ;) z wykrywaczem.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lipca 2005, 01:43 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam
Kopalem już kilka folwarkow, wprawdzie poniemieckich, ale podejrzewam ze to nie ma wpływu na rodzaj fantów w jakie "obfituja" folwarki. Przygotuj się na bardzo cieżką i nudną prace. Ilość śmieci zazwyczaj pozostaje w stosunku do rzeczy wartosciowych, jak 1 do 100. Na zdjeciu widać że teren jest ogrodzony, a to oznacza ze nie byl (przynajmniej jakiś czas) nawiedzany przez pewnych osobnikow po których pozostaja sterty kapsli. Warto rozejrzec sie za miejscem składowania obornika, który stanowi swego rodzaju smietnik, i istnieje prawdopodobienstwo ze trafily tam drobne przedmioty, np. po zamiataniu dziedzinca folwarku. Z tych samych powodow warto przetrzepać pola sasiadujące z folwarkiem. Nie wiem czy na mapie ktorą masz zaznaczane są szałasy (na niemieckich mapach zaznaczano nawet takie "budowle") w jednym z takich szałasow wychodzily calkiem milutkie znaleziska, prawdopodobnie znoszone tam przez dzieciarnie ktora pilnowala krów na pastwisku.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lipca 2005, 19:50 
Weteran
Weteran

Witam

w tym budynku o ile pamiętam trzymano koniki. Zresztą wygląd też to sugeruje. Jest parę osób na Forum , które kopały na okolicznych terenach.
Niestety bliskość budów spowodowała nagromadzenie licznych współczesnych pamiątek, szczególnie monopolowych.

Za byłym folwarkiem na południu przebiegał stary trakt, z którym często przejeżdżał carski namiestnik i stąd podobno jego nazwa Trakt Namiestnikowski. Nazwy tej nie sprawdzałem, ale ślady traktu widać też w innych miejscach. Stare kasztanowce łatwo odnależć na pobliskich osiedlach. Powodzenia

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lipca 2005, 20:07 
Pułkownik
Pułkownik

Podam przyklad -yl sobie folwark Peterhof (obecnie teren Tczewa). Przez 2 lata czesany kameralnie (po 2-3 h. w wolnych chwilach).
Wyszlo okolo 100 monet (najstarsza szelag Michala Korybuta), guzikow pewnie drugie tyle, zolnierzyki olowiane, kulki od muszkietu, belt od kuszy, klamry od pasow, dwa orzelki pruskie, jeden medal pruski, luski od mausa. I na koniec w wyschnietym stawie - wysypisko!!! Kilka ton szkla, porcelany (pisalem juz o tym) i innych rzeczy. I tak kilkadziesiat butelek po piwie, filizanki porcelanowe bez uszek, popekane talerzyki, kufer!!!, fajki porcelanowe, figurki z porcelany, cale garnki gliniane, kieliszki krysztalowe itd. Obecnie juz podbija tam woda ale jest tego tyle, ze przydala by sie koparka.
Wiec warto szukac. Jedna, jedyna rada szukaj tak od 50 do 200-300 m od folwarku.
Pozdrawiam.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 15:03 
Plutonowy
Plutonowy

Witam,
generalnie mam pytanie wynikajace z posta kolegi 111
Chodzi o ten trakt na poludnie od folwarku -w zasadzie nie o ten konkretny,
ale o slady traktow (pozostale do dzisiaj) jakie to sa slady?
na co zwracac uwage? czy sa jakies dowody "dogmatycznie" swiadczace
o przebiegu traktu. Wiem, ze pytanie troche dziwne bo trakt to trakt,
ale inaczej bedzie pewnie wygladal taki uzywany np. w XIX wieku,
a inaczej wczesno-sredniowieczny. :que
I jeszcze te kasztany ....to rowniez jakas regula ??
Prosilbym forumowiczow o garsc rad w tym temacie
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 18:48 
Weteran
Weteran

Karas szukałeś na folwarku czy w miejscu po dworze?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 22:39 
Kapitan Petersen

Witaj

*Dundee* napisał(a):
Chodzi o (...)slady traktow (pozostale do dzisiaj) jakie to sa slady?

Jakiś czas temu była garść porad na ten temat, chyba w tym dziale.

Po średniowiecznych traktach w terenie raczej nie ma śladów, za to zdarzają się na współczesnych dokładnych mapach turystycznych w postaci nazw: np. "stary gościniec", "królewska droga" "via regna" itd.

Jeśli chodzi drzewa to często zdradzają one przebieg XVIII-XIX-wiecznych dróg. Po prostu są to linie lub szpalery starych drzew, przebiegające zbyt równo, aby mogły być dziełem natury. W dodatku zwykle są to drzewa jednego gatunku, często właśnie kasztanowce. Przy czym niekoniecznie muszą to być ważne drogi, czasem tak obsadzano aleje prowadzące z dworu do folwarku, albo nad staw...

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]