Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 02:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Rozrywkowe" rozpoczęcie sezonu.
PostNapisane: środa, 12 lutego 2014, 19:43 
Kapitan
Kapitan

marcin121 napisał(a):
Leżał sobie na drodze polnej decyzja szybka telefon na posterunek
Przyjechali spisali nas bez problemu . Potem zamiast ten granat zabezpieczyć
wrzucili go do suki i poszedł w nurt Bystrzycy

bjar_1 napisał(a):
Janus napisał(a):
"Żeby nie przyszło panu, ani pańskim kolegom do głowy handlować militarką na all...,ponieważ ta strona jest monitorowana". A wtedy kłopoty "murowane".

Wow! :lol: A od kiedy to jest nielegalne?

1. marcin121 jestem pod wielkim Twoim wrażeniem opisu sytuacji ale prosił bym następnym razem o zachowanie
dla siebie takich historii. Sam nie jesteś na forum więc zachowaj elastyczność wypowiedzi. Tak czy inaczej Ci od
-suki- bardzo łagodnie i ludzko potraktowali autora tematu.

2.bjar_1- no można handlować militarką oczywista sprawa, sprzedam pershing-a lekko zardzewiały i bez jednej lotki :666
Kol. bjar_1 poda na PW swoj nick na Alledrogo... :8)

Proszę o kontynuację tematu o pozytywnym zakończeniu sprawy z niewybuchem dla naszej przyjemności :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 02:31 
Generał Broni
Generał Broni

Santino napisał(a):
no można handlować militarką oczywista sprawa, sprzedam pershing-a lekko zardzewiały i bez jednej lotki :666
Kol. bjar_1 poda na PW swoj nick na Alledrogo... :8)

Zastanawiam się czemu służą takie błyskotliwe uwagi. Czy któryś z tutaj obecnych zbieraczy militariów krytykuje w jakikolwiek sposób wymianę międzykolekcjonerską, sprzedaż czy kupno numizmatów lub kolorowej drobnicy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 13:14 
Generał Broni
Generał Broni

Santino napisał(a):
no można handlować militarką oczywista sprawa, sprzedam pershing-a lekko zardzewiały i bez jednej lotki

Niezły z ciebie inteligent. A czy taki np. chlebak, tornister czy skrzynka amunicyjna nie jest "militarką"? Czy dla ciebie kolekcjoner militarki jest zawsze znoszącym pociski do domu kretynem?

Ja na allegro nie siedzę, ale nie widzę w tym nic złego jeśli ktoś chce sprzedać niepotrzebne czy nie interesującego go przedmioty...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 16:47 
Kapitan
Kapitan

Fakt może i za mocno się uniosłem :usta

Prosił bym aby ten wątek nie był zaśmiecany niepotrzebnymi uwagami bo jest co poczytać.
Cała sprawa zostało ładnie i po ludzku zakończona- pozytywnie dla jednego z Nas.
Warto uszanować w tym momencie taki temat i autora postu pochwalić za odwagę.
Bo nie każdy ma jaja i odwagę zgłosić przedmiot który przypomina swoim kształtem niewybuch.

Przypominam Wszystkim że jest to jedna z opcji co do niewybuchów militarnych, drugą opcję
w karcianym żargonie podpowiedział nam Selim.

Natomiast wymianę międzykolekcjonerską, sprzedaż czy kupno numizmatów lub kolorowej drobnicy
oraz opowieść z nad Bystrzycy nic nam nie daje wartościowego do wątku rozmowy.

Jest to dobry temat dla początkujących poszukiwaczy którzy w każdej chwili mogą stanąć przed
dylematem - co mam teraz zrobić ?

Temat jest poważny i o naszym bezpieczeństwie warto więc aby w czystej formie przekazu był dostępny
i zrozumiały przez jak największą ilość osób na forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 20:35 
Generał Broni
Generał Broni

Santino napisał(a):
Bo nie każdy ma jaja i odwagę zgłosić przedmiot który przypomina swoim kształtem niewybuch.(...)

Natomiast wymianę międzykolekcjonerską, sprzedaż czy kupno numizmatów lub kolorowej drobnicy
oraz opowieść z nad Bystrzycy nic nam nie daje wartościowego do wątku rozmowy.

Nie ja temat handlu (czy zbierania militarki ogólnie) zacząłem, ale autor wątku. Skoro jednak zagadnienie mnie dotyczy, bo akurat zbieram militarkę jak najbardziej, kupuję to czego nie mam i sprzedaję, co mam w więcej niż jednym egzemplarzu, to i się wypowiedziałem jak ja to widzę. Aczkolwiek faktycznie wszystko zostało już raczej w tej sprawie powiedziane.

Teraz parę moich uwag o samym zgłaszaniu. Nie wszystkie elementy amunicji kwalifikują się do zgłoszenia, ale do tego, żeby daną rzecz ustalić, czy jest bezpieczna czy nie, potrzeba wiedzy. W sporej części poszukiwacze takiej wiedzy nie posiadają, stąd mamy tutaj dział do identyfikowania amunicji. W przypadkach, kiedy coś jest bezpieczne, nie ma potrzeby fatygowania Policji i patrolu saperskiego, bo 1. szkoda eksponatu 2. szkoda czasu, zachodu i wydanych środków obu tych służb. Ten przypadek był bezdyskusyjny, ale często też początkujący poszukiwacz panikuje na widok pustej szklanki od szrapnela czy zużytego zapalnika. Nie ma to najmniejszego sensu.

Czy dany niewybuch wykopiemy i nie zgłosimy, czy też zgłosimy odpowiednim służbom, w danej chwili nie ma żadnego wpływu na nasze bezpieczeństwo. Najbardziej niebezpiecznym etapem jest już sam przypadek wykopywania, zgłoszenie jedynie może uchronić inne potencjalne osoby, które będą miały styczność z niewybuchem w przyszłości (kolejni poszukiwacze, rolnik w czasie orki, bronowania, pracownicy fizyczni w trakcie budów itp.).

Przykład z ulokowaniem pocisku w Piaśnicy jest faktycznie niewychowawczy i właściwie bardzo nieprawidłowy, tak się właśnie sprawy załatwiało tuż po wojnie, "utopić i po problemie". Naoglądałem się już wyciągania amunicji z wody w czasie budowy obwodnic czy przepraw mostowych do woli.

Teraz co ja myślę o samym fakcie zgłaszania - w przypadku eksploracji na polu uprawnym, zwłaszcza gdy niewybuchy trafiają nam się sporadycznie - jak najbardziej zgłaszać. W takich miejscach materiały niebezpieczne narażone są na częste bodźce związane z pracami rolnymi, stwarza to potencjalne zagrożenie (wystarczy ostatni przypadek wybuchu pod koparką).

W przypadku lasów, niektórych nieużytków czy pastwisk leśnych, a zwłaszcza kiedy teren jest nasycony przedmiotami niebezpiecznymi w dużym stopniu, nie zawsze jest sens zgłaszania. W sporej części takie tereny objęte są planami kompleksowego oczyszczenia saperskiego terenu (pospolicie zwanego rozminowaniem). Docelowo tym programem ma być objęte kilkadziesiąt tys. ha terenów leśnych (pamiętajmy że teren LP nie zawsze musi być lasem, zdarzyło mi się pracować na terenach LP będących nieużytkami czy pastwiskami, a nawet polami uprawnymi). Zgłaszanie niewybuchów w takich terenach mija się praktycznie z celem, bo te areały i tak będą kompleksowo sprawdzane, poza tym co zmieni ubytek jednego czy dwóch niewybuchów, kiedy w lesie są ich setki, a nieraz dziesiątki tysięcy?

Reasumując, problematyka zgłaszania niewybuchów jest nieco bardziej złożona, niż na pierwszy rzut oka by się mogło wydawać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 22:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam,

a z ciekawości, macie przy sobie piszczałkę jak podjeżdżają przy zgłoszeniu syfu z ziemi Panowie :cop ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 23:39 
Kapitan
Kapitan

Ja np. sprzęta miałem-zresztą było zgłoszone w jaki sposób(znaczy się czym) znalezione..i tu właśnie najważniejsza kwestia w w/w temacie-zależy kto przyjmuje zgłoszenie i jakie ma podejście do tematu..u mnie skończyło się podziękowaniem za tzw. obywatelską postawę(choć dostałem zje...kę ;)) od funkcjonariusza który przyjechał zabezpieczyć niebezpieczny temat-bo było to w piątek wieczorem i musieliby znajdę pilnować do poniedziałkowego poranka :D ..a żeby kłopotu nie robić panom funkcyjnym to niewypałka się zakamuflowało na określony czas, a po weekendzie saperzy zabrali i w powietrze posłali..pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]