Witam
Postaram się przekazać część wiedzy na temat tego miejsca
Obszar przedstawiony na zdjęciach /z poprzednich postów/ jest fragmentem parku miejskiego wykonanego w pierwszej połowie XIX wieku i stanowiący obecnie obszar chroniony -wpisany do rejestru zabytków -także wszelkie prace poszukiwawcze bez zgody WKZ są zabronione .Nie przeszkadzało to jednak komuś czegoś tu szukać o czym swiadczy ten fragment wykopu wykonanego tuz za murem odgradzającym obszar parku od pól
[ img ]
wykop
Mur odgradzający pochodzi z połowy XIX wieku wykonany z kamienia wapiennego łamanego i co bardzo ciekawe tylko na niewielkim fragmencie jest porośnięty bluszczem
[ img ]mur
Na południe od tego muru w ubiegłym roku roku odkryłem punkt osadniczy /wstępnie oszacowany na VIII-V w pne-epoka brązu - początek epoki żelaza/ składający się z kilkunastu kawałków ceramiki ,wyrobów żelaznych , oraz krzemieni intencyjnych
-dwa przykłady prezentuje poniżej
[ img ]rdzeń
[ img ]ceramika
Analizując zdjęcia zastanawiam sie ,czy przypadkiem nie jest to fragment jakieś konstrukcji z tego okresu tym bardziej ,że ostatnie badania archeologiczne pobliskiego zamku strzeleckiego wykazały istnienie systemu obronnego Z VIII w pne/pozostałości wału i fosy poparte prehistoryczna ceramiką/ - oczywiście jest to tylko taka sugestia którą powinni zweryfikować archeolodzy
Pochylenie drzew posadzonych w XX wieku możne także wynikać zupełnie z innych przyczyn.ponizej prezentuje jak ja to widze w takim przypadku
[ img ]
Drzewa rosnące prosto posiadają system korzeniowy rosnący w miarę równomiernie i powodujące w miarę pionowa pozycje drzewa a w przypadku ,gdy system korzeniowy natrafia na przeszkody ,czy to naturalne / np; skały/ cz tez sztuczne /pozostałości dawnej zabudowy/ drzewo pochyla się w kierunku większej ilości korzeni /tak działa silą ciążenia/ - co widać także na poprzednim /pierwszym zdjęciu/
W przypadku drugiego zdjęcia drzewo rosnące pochyło jest ciekawostka botaniczną ,tym bardziej ,ze jest to drzewo żywe i nie rośnie nad obszarem wodnym a tylko nad polaną .
Mam podstawy ,że powyższe anomalie mogą jednak wynikać z nowożytnej"działalności " człowieka o czym może świadczyć ten kawał obrobionego kamienia jaki znalazłem pod warstwa śniegu niedaleko od pochylonych drzew
[ img ]
-ślady jakiejś budowli?
Myślę ,że nie jest to koniec o tym miejscu......