Teraz jest piątek, 6 lutego 2026, 09:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 13:48 
Generał Broni
Generał Broni

mofinar napisał(a):
ja zadam pytanie z innej beczki, jakim aparatem robiłeś te zdjęcia?

Benq DC C750 MEGA PIXELS

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 14:38 
Inspektor Gadget

Z natury każdy postrzega tę sama rzecz w inny sposób (przysłowiowa szklanka dla jednych jest w połowie pusta a dla innych pełna).
Szczerze mówiąc jeśli chodzi o przyczyne pochylenia tych drzew (1 zdjęcie) to nie mam pojęcia (mogiła,tunel,piwnica ?) Jeśli sam nie wiesz to jak zima odpuści pewnie sprawdzisz co i jak. W innym wypadku podaj rozwiązanie tej zagadki lub swój punkt widzenia tej sprawy.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 18:14 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Postaram się przekazać część wiedzy na temat tego miejsca
Obszar przedstawiony na zdjęciach /z poprzednich postów/ jest fragmentem parku miejskiego wykonanego w pierwszej połowie XIX wieku i stanowiący obecnie obszar chroniony -wpisany do rejestru zabytków -także wszelkie prace poszukiwawcze bez zgody WKZ są zabronione .Nie przeszkadzało to jednak komuś czegoś tu szukać o czym swiadczy ten fragment wykopu wykonanego tuz za murem odgradzającym obszar parku od pól
[ img ]
wykop
Mur odgradzający pochodzi z połowy XIX wieku wykonany z kamienia wapiennego łamanego i co bardzo ciekawe tylko na niewielkim fragmencie jest porośnięty bluszczem
[ img ]mur
Na południe od tego muru w ubiegłym roku roku odkryłem punkt osadniczy /wstępnie oszacowany na VIII-V w pne-epoka brązu - początek epoki żelaza/ składający się z kilkunastu kawałków ceramiki ,wyrobów żelaznych , oraz krzemieni intencyjnych
-dwa przykłady prezentuje poniżej
[ img ]rdzeń
[ img ]ceramika
Analizując zdjęcia zastanawiam sie ,czy przypadkiem nie jest to fragment jakieś konstrukcji z tego okresu tym bardziej ,że ostatnie badania archeologiczne pobliskiego zamku strzeleckiego wykazały istnienie systemu obronnego Z VIII w pne/pozostałości wału i fosy poparte prehistoryczna ceramiką/ - oczywiście jest to tylko taka sugestia którą powinni zweryfikować archeolodzy
Pochylenie drzew posadzonych w XX wieku możne także wynikać zupełnie z innych przyczyn.ponizej prezentuje jak ja to widze w takim przypadku
[ img ]
Drzewa rosnące prosto posiadają system korzeniowy rosnący w miarę równomiernie i powodujące w miarę pionowa pozycje drzewa a w przypadku ,gdy system korzeniowy natrafia na przeszkody ,czy to naturalne / np; skały/ cz tez sztuczne /pozostałości dawnej zabudowy/ drzewo pochyla się w kierunku większej ilości korzeni /tak działa silą ciążenia/ - co widać także na poprzednim /pierwszym zdjęciu/
W przypadku drugiego zdjęcia drzewo rosnące pochyło jest ciekawostka botaniczną ,tym bardziej ,ze jest to drzewo żywe i nie rośnie nad obszarem wodnym a tylko nad polaną .
Mam podstawy ,że powyższe anomalie mogą jednak wynikać z nowożytnej"działalności " człowieka o czym może świadczyć ten kawał obrobionego kamienia jaki znalazłem pod warstwa śniegu niedaleko od pochylonych drzew
[ img ]
-ślady jakiejś budowli?
Myślę ,że nie jest to koniec o tym miejscu......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 18:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam

Ten rów co rzekomo jest pozostałością po poszukiwaniu to według mnie jest głębiej oborane pole .Tak się robi żeby odciąć korzenie z drzew.
Na pierwszym zamieszczonym zdjęciu widzę że stoisz na skrzyżowaniu ścieżek.Drzewa są pochylone pewnie dlatego że sądząc po grubości ich względem innych tam drzew istniejących rosły jako jedne z pierwszych i wiatr który na nie oddziaływał doprowadził do ich pochylenia bo patrząc po korze wyglądają na zdrowe.Korzenie drzew rozchodzą się po płaszczyżnie gruntu dla zapewnienia drzewu stabilności i ochrony przed wyrwaniem przez wiatr oraz dla zbierania wody z dużej powierzchni.Nawet gdyby coś tam było to drzewo rosło by prosto.

Na pierwszym zdjęciu drzewo uległo pochyleniu wskutek ciążenia gałęzi w tym przypadku jest pochylone w lewą stronę bo z prawej nie ma praktycznie gałęzi. Korzenie ma w poziomie tylko uległ zgięciu pień drzewa.Zauważ że kolejne drzewa na zdjęciu które mają mniej więcej równą koronę stoją prosto.

Drzewo nigdy nie pochyla się w kierunku większej liczby korzeni.Co ma do ciążenia coś co leży na ziemi?.Siła ciążenia ma w tym przypadku wpływ tylko na gałęzie co ewidentnie widać na pierwszym zdjęciu.

W tych zdjęciach nie widzę nic szczególnego.Drzewami bym się nie wzorował,mogę Ci o nich jeszcze powiedzieć że jako surowiec to nie przedstawiają większej wartości w rzemiośle.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 20:04 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

W brew pozorom system korzeniowy drzew nawet tych bardzo dużych w większym stopniu roschodzi się na boki i sięga znacznie dalej niż zarys korony (nawet 3 krotnie dalej) Rodzaje systemów korzeniowych dzielą sie na kilka typów i co logiczne są charakterystyczne dla poszczególnych gatunków drzew.Za spionizowaną pozycje roślin odpowiada storzek wzrostu a nie układ systemu korzeniowego.Owszem drzewo przechyli sie ale jesli je podkopiesz ;) albo pozbawisz je części systemu korzeniowego .W drugim przypadku jeśli nie przewróci go wiatr znów się "wyprostuje".Czasem roślina "podąża" za światłem lub Wygnie je wiatr np "bór bażynowy"Sytuacja ze szkicu jest raczej mało prawdopodobna

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 00:23 
Generał Broni
Generał Broni

[quote="jacek111"]Witam

Ten rów co rzekomo jest pozostałością po poszukiwaniu to według mnie jest głębiej oborane pole .Tak się robi żeby odciąć korzenie z drzew.

Czy rów o wymiarach: szerokość :Ok 70cm ,głębokość ok 1m i długość ok100m może być takim głębiej oboranym polem -raczej chyba nie- sam nie wiem co to jest

Co do drzew- to jak w takim razie mogą rosnąć , jeżeli po ziemia znajdują się pozostałości jakiś konstrukcji ,budowli , bunkry ,itp - czy są jakieś charakterystyczne cechy takiej szaty roślinnej?
Czy można to przedstawić jakoś schematycznie tak jak ja to zaproponowałem?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 00:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zbyszek146 napisał(a):
Witam
Postaram się przekazać część wiedzy na temat tego miejsca
Obszar przedstawiony na zdjęciach /z poprzednich postów/ jest fragmentem parku miejskiego wykonanego w pierwszej połowie XIX wieku i stanowiący obecnie obszar chroniony -wpisany do rejestru zabytków -także wszelkie prace poszukiwawcze bez zgody WKZ są zabronione .Nie przeszkadzało to jednak komuś czegoś tu szukać o czym swiadczy ten fragment wykopu wykonanego tuz za murem odgradzającym obszar parku od pól
[ img ]
wykop
Mur odgradzający pochodzi z połowy XIX wieku wykonany z kamienia wapiennego łamanego i co bardzo ciekawe tylko na niewielkim fragmencie jest porośnięty bluszczem
[ img ]mur
Na południe od tego muru w ubiegłym roku roku odkryłem punkt osadniczy /wstępnie oszacowany na VIII-V w pne-epoka brązu - początek epoki żelaza/ składający się z kilkunastu kawałków ceramiki ,wyrobów żelaznych , oraz krzemieni intencyjnych
-dwa przykłady prezentuje poniżej
[ img ]rdzeń
[ img ]ceramika
Analizując zdjęcia zastanawiam sie ,czy przypadkiem nie jest to fragment jakieś konstrukcji z tego okresu tym bardziej ,że ostatnie badania archeologiczne pobliskiego zamku strzeleckiego wykazały istnienie systemu obronnego Z VIII w pne/pozostałości wału i fosy poparte prehistoryczna ceramiką/ - oczywiście jest to tylko taka sugestia którą powinni zweryfikować archeolodzy
Pochylenie drzew posadzonych w XX wieku możne także wynikać zupełnie z innych przyczyn.ponizej prezentuje jak ja to widze w takim przypadku
[ img ]
Drzewa rosnące prosto posiadają system korzeniowy rosnący w miarę równomiernie i powodujące w miarę pionowa pozycje drzewa a w przypadku ,gdy system korzeniowy natrafia na przeszkody ,czy to naturalne / np; skały/ cz tez sztuczne /pozostałości dawnej zabudowy/ drzewo pochyla się w kierunku większej ilości korzeni /tak działa silą ciążenia/ - co widać także na poprzednim /pierwszym zdjęciu/
W przypadku drugiego zdjęcia drzewo rosnące pochyło jest ciekawostka botaniczną ,tym bardziej ,ze jest to drzewo żywe i nie rośnie nad obszarem wodnym a tylko nad polaną .
Mam podstawy ,że powyższe anomalie mogą jednak wynikać z nowożytnej"działalności " człowieka o czym może świadczyć ten kawał obrobionego kamienia jaki znalazłem pod warstwa śniegu niedaleko od pochylonych drzew
[ img ]
-ślady jakiejś budowli?
Myślę ,że nie jest to koniec o tym miejscu......

Bez obrazy.... zapodałeś dwa enigmatyczne zdjęcia z zagadką.... i teraz stawiasz się w roli mentora.... chyba coś nie tak :que
Może warto było od razu opisać co i jak?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 16:58 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dla terenów gdzie ciężko "zadomowić sie" innym roślinom charakterystyczna jest roślinność ruderalna np brzoza czesto spotykana na gruzach i ruinach,mimo dużej ilości gruzu rosną prosto

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 16:58 
Sierżant
Sierżant

Ten rów,to zwykły rów melioracyjny odprowadzający wodę z okolicy gospodarstwa rolnego.Wygląda na pogłębiany w zeszłym roku,pewnie przez gospodarza a nie poszukiwaczy zaginionej arki ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:18 
Moderator
Moderator

Zbyszek146 Ty to jednak masz"farta" wszędzie gdzie pójdziesz to znajdujesz "grodzisko" lub "narzędzia kremienne",wybacz ale zapytam.. czy to nie zakrawa na paranoje lub manie?Ps.Większość uzytkowinków tego forum nic ciekawego poza Toba tam nie zauważyła...dopisujesz teorie do niczego, niczym Erich von Däniken ....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 21:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kolego z drewnem i drzewami pracuję już 22 lata.Korzenie drzewa w przypadku budowli pójdą tak daleko aż znajdą grunt.Nieważne czy z boku czy nad budowlą lub nawet po wierzchu np. bunkra i są widoczne gołym okiem na powierzchni ale wszystko jest uzależnione od sytuacji.

Ja tam nie widzę nic szczególnego.Jedno miejsce z zdjęć które bym przeszukał ( gdyby było wolno) to to pochylone drzewo bo jak ktoś usiadł to coś mogło wypaść z kieszeni.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 23:26 
Generał Broni
Generał Broni

Sądzę, że wszystko jest zawarte w słowach "...i nie tylko". :) To prawdopodobnie test nie na spostrzegawczość tylko na fantazję... :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2010, 13:05 
Generał Broni
Generał Broni

sopel74 napisał(a):
Zbyszek146 Ty to jednak masz"farta" wszędzie gdzie pójdziesz to znajdujesz "grodzisko" lub "narzędzia kremienne",wybacz ale zapytam.. czy to nie zakrawa na paranoje lub manie?Ps.Większość uzytkowinków tego forum nic ciekawego poza Toba tam nie zauważyła...dopisujesz teorie do niczego, niczym Erich von Däniken ....

Oczywiście nie wszystkie fakty dotyczące tego miejsca przedstawiam na forum .Nie będę przecież prezentował całej dokumentacji przekazanej do WKZ - i do Instytutu Śląskiego w Opolu .W zasadzie to tylko przykładowe artefakty "pobieram" z miejscówki/trafiają one razem z raportem do osób odpowiedzialnych / a większość fotografuje na miejscu . To że znalazłem w pobliżu krzemienie intencyjne i starą ceramikę było tym razem przypadkowe /Pewnie w piwnicy mam wytwórnie prehistorycznej ceramiki i łupie krzemienie by następnie podrzucić je na wybrane miejsce. ;) /Tym miejscem interesowałem się zupełnie z innych przyczyn /okres II WŚ../ Podczas moich prac badawczych dla Centrum Dziedzictwa Kulturowego natrafiłem na świadków pewnych ciekawych zdarzeń pod koniec II WŚ i weryfikowalnym ich relacje w terenie..Zawsze się drobiazgowo przygotowuje do opracowania jakiegoś tematu -nawet zakladajac rzeczy nieprawdopodobne-."Oczami wyobraźni "widzę opowiadane wydarzenia.Do tego naprawdę trzeba mięć wyobraźnie a ja ją po prosu mam .Inaczej nie miałbym na koncie ponad 50 NOWYCH STANOWISK ARCHEO. ,
Widzisz to ,ze moje poglądy porównujesz z odkryciami Denikena .Moze jest i on kontrowersyjny ale tez rozszerza nasza wiedzę na temat historii .można się nie zgadzać z jego hipotezami ale tez trzeba zadać sobie pytanie czy czasami w niektórych sprawach właśnie ten amator nie ma racji..
Mozę i mam wybujałą fantazje ale bez niej tak naprawdę nic nie osiągniemy a i tak potem życie zweryfikuje to wszystko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2010, 16:01 
Kapitan
Kapitan

Zbyszek146 napisał(a):
"Oczami wyobraźni "widzę opowiadane wydarzenia.Do tego naprawdę trzeba mięć wyobraźnie a ja ją po prosu mam .Inaczej nie miałbym na koncie ponad 50 NOWYCH STANOWISK ARCHEO. ,

A te stanowiska to prawdziwe, wpisane do rejestru czy widziane "oczami wyobraźni" ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2010, 16:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

pitbull napisał(a):
Zbyszek146 napisał(a):
"Oczami wyobraźni "widzę opowiadane wydarzenia.Do tego naprawdę trzeba mięć wyobraźnie a ja ją po prosu mam .Inaczej nie miałbym na koncie ponad 50 NOWYCH STANOWISK ARCHEO. ,

A te stanowiska to prawdziwe, wpisane do rejestru czy widziane "oczami wyobraźni" ? ;)

czy ktokolwiek prowadził jakieś prace na tych Twoich "stanowiskach"??? bo wiesz... ja jestem w stanie dziennie stworzyć kilkadziesiąt takich "stanowisk".
gdybyśmy mieli w Polsce 100 takich Zbyszków to po roku mielibyśmy jedno wielkie stanowisko o powierzchni 322,5km/2 ;) i gdzie byśmy wtedy kopali? ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]