Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 18:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rozdzielnie znalezisk we dwoje
PostNapisane: środa, 22 grudnia 2010, 23:02 
Podporucznik
Podporucznik

Nie wiem jak ty ale ja wole spieniężyć znalezisko i z kasą nie ma problemu co do podziału.miałem kiedyś taką sytuacje że poszliśmy z kumplem na "łowy"i on akurat z powodu awarii swojego sprzętu był operatorem koparki ręcznej.Znależliśmy poniemiecki schowek (nie było to bóg wie co).Potem na giełdę staroci i kasa na pół.Dodam jeszcze że zasada ta działa w obie strony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 grudnia 2010, 13:09 
Generał Broni
Generał Broni

robson napisał(a):
Nie wiem jak ty ale ja wole spieniężyć znalezisko i z kasą nie ma problemu co do podziału.miałem kiedyś taką sytuacje że poszliśmy z kumplem na "łowy"i on akurat z powodu awarii swojego sprzętu był operatorem koparki ręcznej.Znależliśmy poniemiecki schowek (nie było to bóg wie co).Potem na giełdę staroci i kasa na pół.Dodam jeszcze że zasada ta działa w obie strony.

Tylko ze ja nie wyznaje zarobkoego charakteru poszukiwań i nie sprzedaje znalezisk, co najwyzej wymieniam na inne. Jezeli obie osoby kopią w celach zarobkowych lub kolekcjonersko-zarobkowych (tj. to co zbieraja to do kolekcji - reszta na handel) to rzeczywiście problemu nie ma, ale są i tacy którzy handlu znaleziskami nie uznaja i w takim przypadku dogadanie sie co do cennego znaleziska moze być bardzo trudne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 grudnia 2010, 15:07 
Generał Broni
Generał Broni

Witam ja tak samo jak kol.Leszel żadnych fantów nie sprzedaję czy jestem na '' łowach ''sam czy z ''pomagierami '' w większości przypadków fanty oddaję ( oddajemy ) do zaprzyjaźnionego muzeum i pomimo chęci zapłacenia za przekazane fanty nigdy nie wziąłem od muzeum nawet symbolicznego grosika . A pozostałe fanty których muzeum nie chce zasilają moje zbiory .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 grudnia 2010, 15:40 
Podporucznik
Podporucznik

Bardzo Was szanowni Koledzy podziwiam,tak dla ścisłości też wszystkiego nie sprzedaje,ale nieraz po prostu trzeba z przyczyn różnych- albo zmiana sprzętu na lepszy albo paliwo na dalszy wypad,jest różnie. Chodzenie z wykrywką jest pasją a nie sposobem na życie.Pozdrawiam i życzę Zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia oraz obfitych "polowań" w nadchodzącym Nowym Roku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 grudnia 2010, 15:51 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kilka dobrych lat temu chodziło się z jedną ekipą. Wszyscy na początku twardo twierdzili "Ja się nie dzielę!". Ok , ja nie chcę twojego , ty mojego. Pech chciał że jakieś 2 miesiące później pojechaliśmy na kopanie. Nikt nic nie trafił , oprócz mnie. Kilka klamer plus ponad 80 odznak/-czeń z jednego dołka. Efekt końcowy - przyjaźń skończona , ściana ozdobiona. Po zmianie ekipy , takich rzeczy nie ma. Jedynym klopotem jest zakup flaszki - kto pierwszy trafia srebro - stawia. I weź tu leć np 6 km do sklepu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2011, 13:45 
Generał Broni
Generał Broni

hahaha :D Nie mogles im dac po odznace na pocieche :P ?

Swoja drogą musze sie przyznać ze raz złamałem swoj kodeks i wykorzystalem znalezisko w celu uzyskania korzyści majątkowej nie dla mnie w prawdzie ale jednak.
Otoz pamietam ze gdy jeszcze chodzilem do LO to ktoregos dnia organizowana była aukcja charytatywna na leczenie dla jakiegos chlopaka chorego na białaczke o ile dobrze pamietam. No i kazdy mogl przyniesc co chcial i przyniesione przedmioty byly licytowane wsrod uczniow a zysk szedl na leczenie tamtego chlopaka. Na poczatku chcialem przynieść szklanke po szrapnelu, ale nauczycielka sie nie zgodzila bo nie wierzyla ze to nie wybuchnie :D Wiec pojechalem z kumplem do lasu gdzie fanciorów w prawdzie nie bylo, ale odłamków z bomb lezalo kilogramy i wydobyliśmy ich kilka takich wiekszych i w podpisie (tak tez przedmiot bez pokazania był wyczytany przed sala) napisalismy "fragmenty niemieckiej bomby z czasów II wojny światowej" Ludzie tak sie podjarali (bo to z drugiej wojny!) ze licytowali sie jak glupi i poszlo średnio 30zł/sztuka, i choc niektorzy nie kryli pozniej rozczarowania widząc swoje odłamki to wazne ze udało sie wspomóc szczytny cel :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]