Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 08:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Gówniarstwo
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 20:03 
Weteran
Weteran

tylko maleńki OT, czy ktoś jest w stanie określić z jakiego modelu jest ten podłokietnik? specjaliści od rozwalania profili zgubili kilka rzeczy, m.in. tą część :luv

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 20:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

atylla napisał(a):
Napiszę choć nie wiem czy bywają na tym forum śmiecie, którzy wczoraj w wieczorem (chyba) weszli na trwające wykopaliska w Kaliszu, na których jestem zatrudniony i rozpieprzyli obiekty i profil. Nie narobiliście gnoju mnie (z długo mnie znają), ale wszystkim detektorystom z okolic Kalisza - tak. Powiem znajomym poszukiwaczom po czym was poznać, da Bóg sklepią wam maski :666

Za przemocą nie jestem, ale kara powinna być tak dla przestrogi. Rzucić ich na żer mediom a :cop juz sama się nimi zajmie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 20:09 
Moderator
Moderator

Większość modeli ,,super wykrywaczy'' ze stajni MD ma podobny podłokietnik....

Masz wstępny profil psychologiczny : wykopaliska archeo + nocna pora + wykrywacz MD - wskazuje na to,że właściciel to osobnik nastawiony na złoto :666 i najlepiej tylko w sztabach...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 21:11 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Szkoda że nie od Proximy bo ja mam porozrywaną piankę :) Szkoda że tacy ludzie psują nam opinie. Mam znajomą która jest archeologiem i w większości oczach archeologów jesteśmy odbierani jak hieny i jaskiniowcy z metalowymi maczugami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 21:12 
Generał Broni
Generał Broni

idol napisał(a):
Większość modeli ,,super wykrywaczy'' ze stajni MD ma podobny podłokietnik....

Masz wstępny profil psychologiczny : wykopaliska archeo + nocna pora + wykrywacz MD - wskazuje na to,że właściciel to osobnik nastawiony na złoto :666 i najlepiej tylko w sztabach...

To wlasnie pokazuje ze archeolodzy mowiacy o tym ze Polacy nie dorośli do rozwiązań angielskich maja bardzo wiele racji... jak rowniez utwierdza mnie ze obecne rozwiazania prawne w Polsce sa sluszne, wyobraźcie sobie tylko ze rzad uchwaliłby ustawe wprowadzajaca rozwiazania angielskie i poszłoby to w wiadomościach - efekt: opisane tu zjawisko byłoby codziennościa a jedynym ktory by na tym zyskał byłby producent MDków

Ludzie ktorzy dokonali tej grabierzy nie sa z pewnością uzytkownikami naszego forum wiec sa nienamierzalni i głusi na nasze groźby i apele. ALE jak byście jakos do nich dotarli to ja i koledzy służymy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 21:15 
Moderator
Moderator

Leszel napisał(a):
.... wiec sa nienamierzalni i głusi na nasze groźby i apele. ALE jak byście jakos do nich dotarli to ja i koledzy służymy...

Są namierzalni -zostawiły się mu paluszki odciśnięte na tym plastiku :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 21:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Co się dziwicie ?? Jaki sprzęt tacy "poszukiwacze" i chyba nie są z tego forum bo by takiego gó...na nie kupili

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 21:23 
Generał Broni
Generał Broni

idol napisał(a):
Leszel napisał(a):
.... wiec sa nienamierzalni i głusi na nasze groźby i apele. ALE jak byście jakos do nich dotarli to ja i koledzy służymy...

Są namierzalni -zostawiły się mu paluszki odciśnięte na tym plastiku :)

Sprawa zgłoszona policji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 21:38 
Moderator
Moderator

nie, nawet nie potrafili wyjąć, tego co namierzyli :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 23:11 
Szeregowy
Szeregowy

atylla napisał(a):
ty uważasz, że ile jest kasy na takie wykopaliska nieinwestorskie??? na biało-czerwoną taśmę wystarczyło

Nie znam szczególow, więc zapytalem.

Zgadzam się, że karać trzeba bezwzglednie. W tej kwestii sporu nie ma.
Tylko skąd wiadomo, jeśli sprawcy nie zostali jeszcze złapani, że to byli "poszukiwacze" a nie np. archeolodzy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 23:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A nie reklamowaliście się ostatnio w prasie lub TV? Jakiś reportaż o sukcesach, skarbach, bezcennych znaleziskach?

Myślę że to ktoś z przypadku - złamal MDka i uciekł :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2011, 02:46 
Specjalista
Specjalista

Sawran napisał(a):
Szkoda że tacy ludzie psują nam opinie. Mam znajomą która jest archeologiem i w większości oczach archeologów jesteśmy odbierani jak hieny i jaskiniowcy z metalowymi maczugami.

Rozumiem ze w niektorych kregach tak postrzegani sa ludzie z wykrywaczami, lecz podazanie za tym -kuszaco latwym i bardzo leniwym- tokiem myslowym, nie ma sensu.
Bo co to znaczy "My". My czyli uzytkownicy detektora ?, a moze My uzytkownicy lyzki do butow ?
Uzytkowanie wykrywacza nie umieszcza nas z automatu w jakiejs grupie spolecznej.
To tak jakby za barbarzyncow i jaskiniowcow uznac wszystkich uzytkownikow mlotka. Wykrywacz to tez tylko narzedzie.Podobnie jak mlotka, mozna go uzywac w rozny sposob, roznych celach i intencjach. Mozna wbic gwozdzia pod obrazek, lub zabic sasiada. Czy zabojca bedzie wiec w tej samej grupie spolecznej co monter ?
Bycie poszukiwaczem skarbow to cos wiecej i nie tylko uzytkowanie detektora. To pasja, zamilowanie do historii, wiedza, rozwoj, wartosci, idee i pewien poziom. Wykrywacz jest drugorzedny i nawet nie specjalnie konieczny.
Zeby zostac zlodziejem, czy zwyklym wandalem rowniez nie potrzeba wykrywacza. Pozostaje jedynie ubolewac ze wspomniani przez Atylle idioci wybrali akurat narzedzie powszechnie uzywane przez poszukiwaczy. Nie nalezy jednak pozwalac na wrzucanie nas do jednego wora, tylko przez uzycie tego narzedzia. Archeolog, czy jakikolwiek inny czlowiek ktory tak klasyfikuje sam jest idiota. Jesli nie rozumie ze to nie narzedzie zabija a czlowiek, trzeba niestety tlumaczyc te roznice...chocby byl gluchy.

Podczas naszych tegorocznych wykopalisk rowniez moglo dojsc do podobnego aktu barbarzynstwa ( i przestepstwa). Jednak w zwiazku z dostrzegalnym zainteresowaniem miejscowym, od pierwszego dnia ustanowilismy calodobowe dyzury. Chyba sie oplacalo, bo juz pierwszego wieczora, zaskoczona, dziwna wizyta odbila sie od dyzurnego.

Leszel napisał(a):
To wlasnie pokazuje ze archeolodzy mowiacy o tym ze Polacy nie dorośli do rozwiązań angielskich maja bardzo wiele racji... jak rowniez utwierdza mnie ze obecne rozwiazania prawne w Polsce sa sluszne, wyobraźcie sobie tylko ze rzad uchwaliłby ustawe wprowadzajaca rozwiazania angielskie i poszłoby to w wiadomościach - efekt: opisane tu zjawisko byłoby codziennościa a jedynym ktory by na tym zyskał byłby producent MDków

Niestety, doswiadczenia ostatnich lat w smutny sposob mnie rowniez sklaniaja do takich przemyslen. Oczywiscie nie znaczy to ze obowiazujaca ustawa jest dobra- jest fatalna ! Potrzebne sa jednak rozwiazania posrednie. Wyraznie odcinajace poszukiwaczy, od barbarzyncow, kretynow, wandali i zwyklych przestepcow, kojarzonych z nami tylko dlatego ze kupili sobie jakis sprzet i wszystko ma byc im wolno.
Jakie rozwiazania ? Przerabialismy to juz dziesiatki razy. Na tym forum, na konferencjach, spotkaniach, itp. Temat jest nadal do przemyslen...Ale nie jest to temat tego watku :usta
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2011, 09:11 
Moderator
Moderator

Leszel nie zgodzę się z Tobą
bo czy w cytowanym co chwile rozwiązaniu rodem z GB jest mowa o tym że można rabować stanowiska? nie wspominając już o czyszczeniu otwartych wykopów?
I nie rozumiem tutaj analogi? Czy u Angoli nie ma problemu "night hawks" ?
Tak na prawdę wprowadzenie jakiejkolwiek ustawy nic nie zmieni Ci co kopali kopać będą nadal, Ci co rabowali dalej będą rabować. Jedyne co się może zmienić to fakt że będzie ujawnianych więcej znalezisk przy liberalizacji prawa, oraz w przypadku odwrotnym wszyscy całkowicie zejdą do podziemia.
Ja bym się tu nie zasłaniał "dojrzałością" społeczeństwa bo to nie ma nic do rzeczy. Ważne żeby zmieniło się prawo własności znajdki.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2011, 14:10 
Specjalista
Specjalista

Kenny napisał(a):
Jedyne co się może zmienić to fakt że będzie ujawnianych więcej znalezisk przy liberalizacji prawa, oraz w przypadku odwrotnym wszyscy całkowicie zejdą do podziemia.

Podobnie jak ze zmiana prawa wlasnosci, sa to sprawy oczywiste i stanowia podstawe, od dawna dyskutowanego i wypracowanego naszego (i nie tylko) stanowiska. Jednakze warto wziasc pod uwage przy takiej, potencjalnej liberalizacji, pewien prog dla zwyklych zlodziei i bezmyslnej swoloczy-wandali. Mam wazenie ze oni ujawniaja sie w Polsce znacznie czesciej niz na wyspach. Co roku slychac o zrabowanych stanowiskach. Czy w Angli jest tak samo ? Moze wiec zamiast znowu bezkrytycznie kopiowac wzorce, dopasowac je nieco do naszych uwarunkowan. Z drugiej strony kazde dopracowania, prowadzone przez polskich urzednikow prowadza zwykle do jeszcze gorszych rozwiazan :lol:
Ale rozwazania nad ustawa i zmianami nie sa przedmiotem tego watku. Watkow takich jest kilka w dziale "prawo i poszukiwania"- zainteresowanych rozwazaniami ustawowymi zachecam wiec do pisania tam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2011, 16:49 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Leszel nie zgodzę się z Tobą
bo czy w cytowanym co chwile rozwiązaniu rodem z GB jest mowa o tym że można rabować stanowiska? nie wspominając już o czyszczeniu otwartych wykopów?
I nie rozumiem tutaj analogi? Czy u Angoli nie ma problemu "night hawks" ?

No to teraz wyobraz sobie ze o 19:30 w TVP + jakiejs popularnej gaziecie codziennej (niech bedzie to np. GW) zostanie podana informacja ze od dzis wolno kopac z wykrywaczami metalu wszystkim ktorzy tego tylko pragna z zastrzeżeniem ze nie moga grabic stanowisk itp. jak myślisz ILU debilowatych zjadaczy chleba, totalnych historycznuch laików ktorzy historie maja w dupie i bede kopac tylko po to zeby sprzedawac znaleziska, zwykłych złodziei, pijaczków, poszukiwaczy złota, domorosłych Indianów Jonesów i całej innej hołoty jakiej w Polsce nie brak rzuci sie do sklepów i allegro po MDki i rozpocznie (swiadomie lub nie) plądrowanie stanowisk, ile byc moze cennych znalezisk zostanie przez tą swołocz zniszczone poprzez "czyszczenie" (juz widze wzmorzona sprzedaż papieru ściernego). Ile my - ludzie świadomi, zrzeszeni i majacy fora na ktorych jest wsparcie, przypadkowo zniszczyliśmy starych przedmiotów zwlaszczcza na poczatku przygody, to wyobraz sobie co beda robić tłumy laików nastawionych na zysk.

Obecnie kopia w wiekszości pasjonaci, ludzie "w temacie", hobbyści i pasjonaci i nikt po mimo takiego chorego prawa ich nie gnębi, jest taka cicha zgoda na nasza działalność i uwazam ze bezmyślnościa byłoby zmienianie tego stanu rzeczy. Popularazycja poszukiwań wprowadzi do naszego stada wiecej czarncyh owiec niz wielu z wam, drodzy koledzy, mogłoby sie wydawać.
Jedyne co stanowczo zmieniłbym w polskim prawie to ewentualne zapisy dotyczace wykopkowej militarki i tego jak to ona podpada pod ustawe o broni i amunicji ale to juz temat na inna dyskusje.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]