Teraz jest czwartek, 2 kwietnia 2026, 05:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 15:00 
Porucznik
Porucznik

Oj 3 piwa to chyba za mało. Po tylu przynosiłem kleszcze. Wczoraj wypiłem 4 i jakoś jeszcze nie zauważyłem żadnego... :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 17:20 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam !

maniutek1 napisał(a):
Wczoraj wypiłem 4 {piwa} i jakoś jeszcze nie zauważyłem żadnego {kleszcza}... :1

Po czterech piwach ostrość widzenia podlega lekkim zaburzeniom ;)

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 19:43 
Pół gwiazdki z nieba

Muszę zdementować - z tym piwem, winem, ukraińskim spirytusem, berbeluchą, balsamem pomorskim i co się tam jeszcze spożywa to ściema. Wszystkie kleszcze które kojarzę w ciągu ostatnich 6 lat spotkałam na zlotach poszukiwaczy - na mazurskim rejsie poszukiwaczy, na jurajskim zlocie poszukiwaczy i na bieszczadzkim spotkaniu poszukiwaczy :] A wiadomo po co sie poszukiwacze zlatują - żeby się napić/napalić i pobajerzyć co to kto nie znalazł ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2008, 22:35 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Zloty są OK. Kleszcze nie są OK. Jakieś takie ultradźwiękowe odstraszacze na owady wymyślono. Ktoś to sprawdził?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2008, 23:35 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

krull napisał(a):
Zloty są OK. Kleszcze nie są OK. Jakieś takie ultradźwiękowe odstraszacze na owady wymyślono. Ktoś to sprawdził?
Postawię kratę piwa temu, kto zaprezentuje nam urządzenie skutecznie odstraszające kleszcze :piwo :piwo :piwo ;)

Być może narażę, się firmom produkującym repelenty. Ale w mojej ocenie kleszcza należy traktować jak rzep, który wyląduje na każdej ocierającej się o niego nogawce (czy tego chce czy nie). A nie jako zapachowego smakosza, który z odległości kilku metrów ocenia "atrakcyjność" swojej ofiary.

Główny wpływ na aktywność kleszcza ma temperatura oraz wilgotność powietrza. Od tych czynników zależy, czy zechce obsadzić stanowiska bojowe. A jeśli już się wdrapie na swoją łodygę i wysunie haczykowate odnóża, to już po frytkach - w sposób mechaniczny chwyci się wszystkiego, co poruszy się w jego zasięgu. Sprzedawana chemia, która ma na celu odstraszyć zapachem kleszcza, czy też ogłupić jego receptory, jest w tym momencie bezskuteczna.

Można przeprowadzić tu proste doświadczenie. Jeśli złapiesz na swojej nogawce kleszcza, odłóż go najlepiej na kawałek papieru. Spryskaj swoją dłoń odstraszaczem na kleszcze. Następnie przystaw ją do kartki, tuż przed kleszczem. Początkowo, gdy skóra będzie jeszcze mokra od chemii, kleszcz znajdzie sobie inne ciekawsze zajęcie. Jednak po kilku minutach, gdy skóra lekko przeschnie, kleszcz wdrapie się ochoczo po naszej dłoni. Nawet jeśli nie będzie mu odpowiadał zapach, będzie wędrował po ciele tak długo, aż znajdzie dla siebie odpowiednie miejsce. Kleszcz na pewno nie opuści swojej ofiary, choćby miałby się na niej udusić czy utopić. Topiłem kiedyś jednego, maszerującego po mojej nodze, przez ok. 20 minut - przeżył. Po wyciągnięciu z wody, zasuwał dalej, jak gdyby nic się nie stało. Kleszcz, do póki nie zwiększy swojej masy poprzez dłuższy posiłek na swojej ofierze, fizycznie nie jest w stanie odpaść od ofiary. Jego haczykowate odnóża, niewielka waga oraz niskie "zawieszenie" na to mu nie pozwalają (chyba, że buszuje po sierści, której nie jest w stanie pewnie się chwycić, albo po wyjątkowo gładkiej powierzchni). W mojej ocenie najskuteczniejszym środkiem na kleszcze jest świadome unikanie miejsc, w których kleszcze lubią bywać, oraz każdorazowe oględziny ubioru/ciała, tuż po przejściu przez potencjalne siedlisko kleszczy.

Osoby, które chciałyby się bezpośrednio przekonać na ile zawodne potrafią być wszelkiego typu odstraszacze na kleszcze, zapraszam do Gdyni. Mam tu dwa biologiczne poligony doświadczalne ze stadem nie dokarmianych od dłuższego czasu kleszczy ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 11:25 
Pułkownik
Pułkownik

Prawdę Kazik rzecze. Moja metoda na kleszcze to jasne ubranie , koszula luźna , i kapelusz. A najważniejsze to spaceruję środkiem duktów leśnych i nie zapuszczam się w krzaczory ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 16:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Topienie owadów to przejaw sadyzmu! Zabijać je trzeba humanitarnie!
A teraz na poważnie - oskórek owadów (pajęczków również) zbudowany jest z chityny - substancji niezwilżalnej, więc taki mały sk... zawsze będzie miał przy sobie tyle powietrza, że mu wystarczy na jakiś czas; poza tym woda nie wleje się do tchawek (takie rurki przez które oddycha). Jeśli chcesz utopić owada - dodaj do wody trochę środka zmniejszającego napięcie powierzchniowe (np. płyn do mycia naczyń) - efekt murowany.
Co do kleszcza wczepionego podobno nie powinno się go "dusić", bo wtedy rzyga krwią i wzrasta ryzyko zakażenia chorobami odkleszczowymi.
Jeśli się dużo bywa w terenie - niestety do kleszczy trzeba się przyzwyczaić i tyle.
Zdrav!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 23:13 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Z tego artykułu Angory podobno amerykańscy lekarze zalecają, żeby po powrocie z lasu szczotką umyć pod prtsznicem nogi do kolan. To ma te "nimfy" zlikwidować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 00:37 
Generał Broni
Generał Broni

Ja to bym zalecał po powrocie z lasu zawsze sie umyc i to nie tylko do kolan ;) . I uważac na ubranie, skubance często zostają na ciuchach i tam czekają, zawsze dobrze jest wszystko wytrzepac przed ponownym wypadem. A wyciągac pincetą tuż przy skórze łapa za łeb i wyczepic dziada , potem przesmarowac jakimś % (dla pewnosci też wewnętrznie ;) ) i po sprawie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 14:40 
Chorąży
Chorąży

witam
Jako że mam styczność zawodową z lasami podzielę się z kolegami kilkoma uwagami. Kleszcze są teraz wszędzie preferują lasy liściaste i wysokie trawy ale nie jest to regułą, ja przed wejściem w teren pokywam ubranie środkiem odstraszającym osobiście polecam Bros sprey natomiast odradzam Baj, co jakiś czas strawdzam nogawki spodni bo skubańce "atakują" od dołu. Po przyjściu do domu obowiązkowo pod prysznic i wyłapywanie kleszczyków na nogach. I jeszcze jedno na ubraniach przenoszone są do domu. I czy to kapelusz, golf, buty to i tak je się złapie i tak :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]