Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 10:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zwierzęta lasu
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 02:02 
Chorąży
Chorąży

jankos napisał(a):
RaY napisał(a):
Ja mam ze sobą zawsze nóż Gerber LMF II i gaz pieprzowy. Na szczęście nie miałem sytuacj,i gdy musiałem użyć. Jak widzę zwierzątka to się chowam ;) i nie było z nimi problemu.

Gerber jest za mały na dużego dzika.
Na małego może wystarczy, ale na dużego na pewno już nie!
Jakbyś miał szablę - o, to co innego!
Szabla powinna wystarczyć nawet na baaaaardzo duuuużego dzika :roll:
Gaz pieprzowy - chyba też za mały :?
No chyba, że masz taki większy zbiornik, taki jaki maja ochroniarze na meczach - przypomina trochę wielkością gaśnicę :cop
Z mniejszym to nawet szkoda się wygłupiać :n

Pozdrawiam - jankos.

P.S. pomysł z chowaniem się jest zdecydowanie najlepszy :1

na dzika to i strzelba czasami mało, bez powodu nie zaatakuje chyba ze jak juz to ktoś pisał locha z młodymi, wtedy jest się czego bać. Na własne oczy widziałem jak szarżą przewrociła mysliwego ten jak lezal na ziemi wsadzil jej do ryja lufe strzelby i bam... Czasami taki dziczek potrafi przeżyć postrzał i uciekać dopóki się nie wykrwawi, biegnąć czasami nawet przez 1-2km. Co do borsuków to też przesadzacie, taki nawet z nory nie wyjdzie jak bedzie kogos słyszał/czuł. Z doświadczenia wiem, ze przy ich dziurach na polowaniu mozna stać 2-3h albo wiecej zeby wyszedl(czasami i po 15 min wyjdzie), trzeba w ciszy siedziec przy norze i czekac na niego a on i tak raczej nie zaatakuje (chyba ze mu coś odwali w łeb) Najgorszym zwierzęciem z jakim się w lesie spotkałem i zarazem najbardziej niebezpiecznym były żmije (w zeszłym roku tego było pełno) i czasami nawet szerszenie sie trafiały. Bardziej niebezpieczne od wyżej wymienionych 2-ch są wilczki i niedzwiadki, ale o tym się nie wypowiem bo w moich okolicach tego towarzystwa nie ma. Dzikie psy to też błąd ortograficzny!!! widok, ale tych wrednych małp to trzeba sie bac, i jak tylko się je zauważy to lepiej wiać jak sie da, a jak nas dojadą to trzeba je jakoś odstraszyć, ale ja chyba bym nie miał pomysłu jak je powstrzymać, pewnie machał bym szpadlem przed nimi aż w koncu któryś dostał by w łeb :1 Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 15:55 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Borsuka na szczeście nie spotkalem, jestem przerazony tym co piszecie i mam nadzieje ze nigdy mi sie to nie zdarzy! :o
Jak dotąd moim jedynym koszmarkiem leśnym były strzyżaki. W tym roku na mazowszu mielisimy wyjatkowy wysyp tych paskud:
http://images.google.pl/search?svnum=50 ... J&tbm=isch

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 16:20 
Generał Broni
Generał Broni

theurge napisał(a):
Borsuka na szczeście nie spotkalem, jestem przerazony tym co piszecie i mam nadzieje ze nigdy mi sie to nie zdarzy! :o
Jak dotąd moim jedynym koszmarkiem leśnym były strzyżaki. W tym roku na mazowszu mielisimy wyjatkowy wysyp tych paskud:
http://images.google.pl/search?svnum=50 ... J&tbm=isch

W lubelskim też tego draństwa pełno, całe stada, i to jest tak, ze niby cie ignorują, tylko krąza w pobliżu, ale co chwila ktoryś siada na ubranie i chce gryść. Nie sa takie agresywne jak komary, ale strasznie "humorzaste", jedna grupka cie ignoruje zupełnie a inna potrafi całkiem długo ścigać.
I zupełnie nie boją sie zimna, kilka stopni a one dalej latają, ale unikaja słońca. Tylko, ze wieczorem nie bardzo jest jak sie przed nimi schronić...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 16:35 
Podpułkownik
Podpułkownik

Leszel napisał(a):
W lubelskim też tego draństwa pełno, całe stada, i to jest tak, ze niby cie ignorują, tylko krąza w pobliżu, ale co chwila ktoryś siada na ubranie i chce gryść. Nie sa takie agresywne jak komary, ale strasznie "humorzaste", jedna grupka cie ignoruje zupełnie a inna potrafi całkiem długo ścigać.
I zupełnie nie boją sie zimna, kilka stopni a one dalej latają, ale unikaja słońca. Tylko, ze wieczorem nie bardzo jest jak sie przed nimi schronić...

Kurcze,przeczytałem to i myślałem że chodzi o borsuki.Potem się skapnąłem co i jak :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]