Teraz jest poniedziałek, 13 kwietnia 2026, 18:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Bydgoszcz i okolice
PostNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2009, 20:38 
Starszy Sierżant Sztabowy

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym wszystkich serdecznie przywitać :P. No, ale może od razu przejdę do rzeczy: Ze względu na swój wiek ( i związaną z nim sytuację finansową :D ) nie mogę pozwolić sobie na zbyt dalekie wyprawy z moim wykrywaczem, nie pomaga również fakt braku przychylności ze strony rodziców. Jako, że jestem z okolic Bydgoszczy chciałbym zadać pytanie: Czy ktoś z was okolicę przeczesywał i orientuje się może w jakiś ciekawych miejscach? Moją pierwszą myślą były oczywiście okolice mennicy na Wyspie Młyńskiej, ale ludzie, którzy się tam zagnieżdżają raczej nie zachowują przychylnej postawy w stosunku do nastolatków ze sprzętem elektronicznym :) Drugą myślą był Wyszogród (zniszczony gród w Fordonie) i tutaj jestem ciekaw waszych opinii. Ktoś kiedyś się tym miejscem zajmował? Dodam jeszcze że chodziłoby mi głównie o monety, chociaż nie pokardzę innymi starociami, czy odłamkami meteorytów. Odpadają tylko militaria :( ( patrz rodzina).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lipca 2009, 20:35 

Przepraszam za podbicie tematu, ale jeżeli coś to w ogóle zmienia to chciałem poinformować, że w ostateczności militarka też wchodzi w grę :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lipca 2009, 22:34 
Generał Broni
Generał Broni

Cześć :)
Zagadaj z kolegą etfi - on jest z Twoich okolic.
Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2009, 07:02 
Generał Broni
Generał Broni

Witamy na forum! :piwo

Mozna wiedziec z czym kolega biega (wykrywka)? Pieniadze niezbedne na wyjazd nie sa az takie duze, zwlaszcza gdy jedziesz gdzies w okolice, bierzesz rower zamiast auta i najgorsze koszty masz z glowy, choc oczywisice nowe baterie, środki od kleszczy i krwiopijców itp kosztuja ale mysle ze za przecietne kieszonkowe idzie to kupic. Co do rodzicow: moi tez byli na samym poczatku przeciwni - bali sie niewypalow i twierdzili ze to tylko strata czasu łazic tak skoro nic nie znajde. Jednak gdy zobaczyli jabla w akcji, pierwsze fanciki to od razu zmienili zdanie, kupili mi garreta - tu dodatkowo pomogl argument ze remont piwnicy sie szykuje i ze moze znajdziemy w niej jakies pożydowskie złoto (moj dom stoi na ruinach zbombardowanego domu zydowskiego). Złota nie bylo, ale 5 kopiejek z 1875 i stara plomba tez sie bardzo spodobaly. Teraz uwazaja moje hobby za cos wspanialego, a po pierwszej rzymskiej monecie nawet za cos niesamowitego. Tak wiec pokazuj rodzicom fanty to zmienia zdanie :)

Pierwsze miejscowki ciezko jest błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć", ale na Twoim miejscu wybrałbym sie na kilka losowych pól i troche oswoił sie z wykrywaczem, nabrał doswiadczenia w obsludze itp. Szukaj starych traktow, mozesz szukac na leśnych to wtedy szukanie drobnicy pokrywa sie z militarka (mowie na wlasnych doswiadczeniach - w jednym dolku znalalzem 2 guziki liberyjne i łuske od mausera II-wojna ktora byla troche płyciej), warto tez porozgladac sie za starymi krzyżami i kapliczkami, a juz zwłaszcza za ścieżkami do nich prowadzacymi.

Co do ludzi to dziwne, bo z reguły o ile nie niszczymy ich mienia to sa przyjaźnie nastawieni, ciekawi ich nasz sprzet, a nawet coś podpowiedza (dzieki podpowiedzi jagodzarza znalazlem polski pistolecik (straszak) przedwojenny wiec wiem co mowie). Trzeba być tylko uprzejmym, nie być dzikusem , porozmawiac, pokazać fanty, no i przede wszystkim NIE ZOSTAWIAĆ SYFU czyli zasypywać wszystkie doły i nie rozrzucać śmieci!!!

Pozdrawiam nowego kolege! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2009, 16:50 

Heh, może źle się wyraziłem :P. Sporo wypraw mam już za sobą... nawet znalazłem kilka ciekawych fancików niestety wszystkie związane bezpośrednio z militariami co też nie budzi przychylności rodziców :D Co do wykrywacza.... tutaj ciekawie nie jest-bounty hunter pionner vlf póki co. Jednak poświęciłem te wakacje żeby parę groszy dorobić... także pod koniec sierpnia powinienem zakupić Garret ace 250 (mam nadzieję że to dobry wybór? :P)
P.S. No i mimo wszystko dziękuję za praktyczne porady :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2009, 06:51 
Generał Broni
Generał Broni

Dlaczego fanty związane z militariami budza ich sprzeciw? No bo chyba rozrywek i amunicji do domu nie znosisz... Mozna wiedziec co juz znalazles? BHp nie jest taki zły, i tak lepszy o wiele od MD i pochodnych ktore kupuje 50% początkujących. Garret 250 to na kolorki bardzo miły wykrywacz, na militaria juz gorszy. Nie wiem czy jak juz kupujesz drugi wykrywacz to czy nie powinieneś od razu juz kupić sobie czegoś lepszego... choc ja ze 150-tka latam 3 sezon i jakos go nie zmieniam...

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2009, 11:47 

Budzą ich sprzeciw ze względu na to, iż "grzebię w miejscach gdzie nietrudno o niewypał". Oczywiście, że rozrywek do domu nie znoszę. Z tym co wykopałem hmmm.... głównie łuski, ale niektórymi rzeczami lepiej się nie chwalić :P. P.S. Założyłem nowy wątek dotyczący wykrywacza i tam mi pewien kolega rutusem w głowie zamieszał :D Byłbym wdzięczny za pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2009, 12:56 
Generał Broni
Generał Broni

Nie znam rutusa bo z nim nigdy nie biegałem ani nawet nie widzialem w terenie. Mysle ze jak bys go kupil to bez problemu znajdziesz to samo co ace250 a nawet wiecej, z reszta rutusem i militarke pociagniesz bo z tego co sie oprientuje to ma tryb statyczny. Jedyna wada jest to ze jest troche trudniejszy w obsludze, ale z drugiej strony Ty juz jakies doswiadczenie masz, a jak nie masz to koledzy na forum maja i wszystko napisza, badz wskaza odpowiedni wątek.

A czym Ty sie nie chcesz tak pochwalic? Rozrywek nie masz, wiec jedyne czym lepiej sie nie chwalic to ewentualnie giwery, ale juz zdazyles sie karabinow nakopac?

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2009, 13:02 

Co do giwer nie potwierdzam i nie zaprzeczam :D Co do rutusa... Coś nie mogę znaleźć... oficjalna strona milczy, allegro też :/

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]