Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 09:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podsumowanie- ACE 150 czy 250?
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 21:50 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Mysle, ze wystarczajaco duzo przeczytalem. Ludzie na forach kloca sie bez konca, jaki wykrywacz bardziej oplaca sie kupic, ale duzo z tego nie wynika. Dlatego prosze was tutaj o rade, jaki wykrywacz bedzie lepszy DLA MNIE.

1. W lasach zamierzam szukac, jak najbardziej. Czy w ACE150 jest tryb odpowiedni do tego typu poszukiwan? (UWAGA ! nie szukam zelaza ! Tylko kolor ! [luski, odznaki, niesmiertelniki itd], wiec all metal raczej odpada). Cos mi sie wydaje, ze tutaj skuteczniejszy bylby ace250, z powodu bardziej rozbudowanych ustawien. JEdnak moge sie mylic, i czekam na wasza opinie.

2. Ostatnio znalazlem wspaniala miejscowke na wykopki. Tyle ze sprawa wyglada tak. Na miejscu moze byc od groma lusek, moze wpasc odznaczenie, jakies zelazo na pewno bedzie. Tyle ze, w tym miejscu leza pod ziemia takze monety. Jak ustawic ACE150, aby dyskryminowal zelazlo, lapal luseczki i inna kolorowa militarke, oraz monetki jednoczesnie? I oczywiscie zebym nie nakopal sie przy tym za duzo smieci... W tym przypadku takze mi sie wydaje, ze bardziej rozbudowane ustawienia w ACE250 beda korzystniejsze do tego typu poszukiwan- jednak prosze o wasza opinie, to tylko moje domysly.

3. W ACE 150 mamy tylko trzy tryby... Wszystkie metale, biżuteria, monety. Oczywiscie z tego co przeczytalem, tryb coins jest bezuzyteczny na polskich ziemiach. Wiec wlasciwie mamy dwa tryby. All metal odpada ze wzgledu na typ moich poszukiwan. Czy i tym razem mam racje, ze ACE250 bedzie dla mnie lepszym sprzetem?

4. Garret 150 ma mniej "kresek" do zaznaczenia w czulosci. (bodajze o cale cztery). Czy utrudnia to prace z wykrywaczem? Pojawiaja sie falszywe sygnaly?

5. Ktory z wykrywaczy bedzie lepiej dyskriminowal zelazo? (lub inaczej, czy 150 zdyskriminuje zelazo). Nie przepadam za malymi bezksztaltnymi kawalkami zelaza, oraz za duzymi urwipalkami. Najchetniej w ogole nie kopalbym takiego rodzaju... ehem... "fantow".

6. Moze pytanie troche zw yprzedzenmiem, ale czy sa jakiekolwiek problemy ze sprzedaniem uzywanego ACE150? WIem, ze na 250 ludzie sie rzucaja...

Wiec, ktory z wykrywaczy bedzie dla mnie odpowiedniejszy? Licze na szybkie odpowiedzi :)

Pozdrawiam
Igomas

PS Oczywiscie, jezeli bede mial jeszcze jakies watpliwosci, wszytko napisze w temacie. Mam nadzieje, ze temat na tyle sie rozwinie, ze juz wiecej na tym forum nie pojawi sie tego typu pytanie, bo na wszytko beda odpowiedzi w temacie. Goraco zapraszam innych ciekawskich do zadawania pytan na temat tych wykrywaczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 22:08 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

rowniez bede sledzil ten watek i czekal na konkretne podpowiedzi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 09:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam
trudno jest mi się wypowiadać (porównywać) dwa powyższe modele.Byłem bowiem właścicielem jedynie ace 250 i na jego temat mogę co nieco powiedzieć.
Po pierwsze cena: nowy ace 250 ok. 860zł, ace 150 ok. 600zł. Swój egzemplarz po roku użytkowania sprzedałem za 7 stówek (więc cena jaką uzyskałem była całkiem zadowalająca)-sprzedałem go już po paru dniach od wystawienia, z ace 150 (powiedzmy szczerze cieszącym się mniejszym powodzeniem) raczej nie poszłoby Ci tak łatwo. Po drugie jeśli dołożysz ok. 250zł i zakupisz 250-tkę uzyskasz:
-pinpoint (osobiście uważam, że bardzo dobry szczególnie przydatny w odnajdywaniu małych przedmiotów np. monet),
-12 segmentową dyskryminację umożłiwiającą tzw. wycinanie (funkcja akceptuj/odrzuć) z tego co wiem to model ace 150 nie dysponuje taką funkcją,
- więcej zaprogramowanych trybów dyskryminacji (choć sam zazwyczaj używałem jewelery)
-ważne: w ace 250 czułość jest regulowana na skali 8 stopniowej (w ace 150 4 poziomy). Uważam, że są to dostateczne argumenty za ACE 250 :za
Jeśli będziesz potrzebował jeszcze jakichś informacji na ten temat to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 09:57 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Jesli masz te 869 zl, kupuj ACE 250. Warto, chocby dla pinpointera, dorzucic te dwiescie pare zlotych (bez tego dodatku takze wykopiesz fanta, po kilku wypadach bedziesz mogl kopac, nawet dosc precycyjnie). Jesli masz tylko 600 zl, to z ACE 150 takze bedziesz zadowolony. Bawilem sie 150-ka i bylo fajnie, ale gdybym raz jeszcze kupowal, wzialbym chyba 250-ke. Nie wynika to z mozliwosci obu tych modeli, a jedynie z mojej proznosci. Jednym i drugim zjandziesz dokladnie tyle samo, ale w przypadku 250-ki masz nieco lepszy komfort poszukiwan, no i.......zadowolenie, ze masz wyzszy model.
Pozdrawiam - Slawek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 11:12 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Miałem ACE150 teraz mam ACE250.
Jeżeli chodzi o użytkowanie to dużym plusem w stronę ACE250 jest pinpoint. Lepsze jest też 8-mio stopniowa skala "czułości" w ACE250 niż 4-ro stponiowa skala w ACE150 - w niekorzystnych warunkach zmniejszając czułość o 1 kreskę w ACE250 nie tracimy tyle co przy jednej kresce w ACE150 (na 1 kreskę czułości ACE150 przypadają 2 w ACE250). Dodatkowo ACE250 posiada tryb pracy RELIC, który mi osobiście przydaje się na np. pobojowiskach. Jedynie 12 stopnowa identyfikacja jest dla mnie bez sensu bo raz, że są duże przekłamania to jeszcze i tak ma się nijak do rzeczywistych znalezisk, wolałem pięciostopniową w ACE150. Zasięgi w polu w praktyce takie same (niby 250-ka ma ciut większe, ale jakoś nie zauważyłem.
Ogólnie bardziej uniwersalna jest 250-ka ale jak ktoś szuka samych kolorków na poletkach to 150 moim zdaniem wystarcza.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 16:26 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Bardzo dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi. Mysle, ze ACE250 bedzie dla mnie lepszym sprzetem, jednak prosze jeszcze o wasza opinie. W moim Rutusie First brakuje mi komfortu pracy, czego zaznalem przy uzywaniu kolegi Tesoro DeLeon :) (wyswietlacz). Prosze jednak, aby ludzie bardziej obeznani, jak kolega Kopi, odpowiadali mi na pytania punktami, ktore podalem w pierwszym poscie w tym temacie, bo zreszta o to mi chodzilo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 23:01 
Specjalista
Specjalista

Postaram się odpowiedzieć punktami, więc:

1. Jeśli chcesz tylko kolorek to w 150 jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest tryb jewelery - coins odrzuca znaleziska id jako pull-taby (otwieracze od puszek piwa) a w tym także mosiężne monetki w 250 możesz to ustawić ręcznie jednak dalej będziesz kopał nickiel - folie od papierosów gdyż nie odrzucisz tego w dyskryminacji bo stracisz cienkie monetki i inne blaszki.

2. Patrz pkt 1 - tryb jewelery

3. Tak dla ciebie all metal odpada. Coins od jewelery rózni się tym że wycina p-taby w tym i mosiężne monetki. Lepszy tu jest 250.

4. W 150 nie było fałszywych sygnałów jeśli dałeś 2/3 czułości. Na pełnym był dość niestabilny i raczej uniemożliwiało to kopanie. Id. 150 miała bardzo dobrą. Choć czasami wykrywka nie mogła sie zdecydować czy pokazać np. iron czy nickiel i wsakźnik zapalał na znianę iron i nickiel.

5. Dość dobrze dyskryminuje żelazo - odłamków nie złapie broni też nie - z metalowych rzeczy łapie jedynie takie przedmioty jak duże garnki płaskie blachy takie o wymiarach 30x 30 cm - no ale tego większość wykrywek nie rozróżni od koloru.

6. Miałem 150, po roku sprzedałem ze stratą ok 100 zł.

A wybór należy do ciebie...... :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 23:07 
Kapitan
Kapitan

Jak dla mnie raczej nie ma sensu przepłacać zwłaszcza ze wbrew pozorom dwa trzy wypady i poradzisz sobie bez pin poita . Mialem Ace 150 i nie narzekałem, zmienilem na Cibole i hmmmm roznice sa niewielkie jak dla mnie :/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2007, 06:51 
Kapitan
Kapitan

Ja mialem ACE 150 i po pol roku uzytkowania sprzedalem i kupilem sobie ACE 250 i sobie chwale-zmiany sa dostrzegalne-szczegolnie przydatny jest wspomniany pinpoint ktory sie dobrze sprawuje i jeszcze mozliwosci zmiany programow.To nie jest dorbe myslenie zeniewarto dac te 200 zl za pinpointa i pare szczegolow-jak dla mnie warto bo jest to skuteczne.Teraz bede bral gti 2500 i ktos by powiedzial ze szkoda dokladac 3000 za wulgaryzm typu podswietlenie wyswietlacza dodatkowa cewke i takie tam a jednak-sa to tzw wodotryski ale wsyztsko ulatwia zycie z wykrywka i ulatwia kopanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2007, 21:35 
Kapitan
Kapitan

Owszem tylko bez pinpoita mozna sie spokojnie obyc w zaden sposob nie wplynie to na osiagi , a po dwoch trzech wypadach nawet nie bedzie sie tracic czasu. Jak dla mnie nie warto....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2007, 21:38 
Kapitan
Kapitan

Powiem szczerze gdybysmy tak sadzili to wszyscy by szukali na jablach bo dyskryminacja pinpoint id tonowa i tkaie tma ot tlyko zbedne bajery......Fakt bez tego sie da szukac ale jesli to jest to ulatwia nam to zycie i duzo lepiej sie kopie-mialem wczesniej ace 150 i wszystko czego mi w nim brakowalo znalazlo sie w 250.Oczywiscie nie mowie ze to zly wybor bo to zawsze ktoras stowka w kieszeni, ale te "bajery" naprawde uatwiaja zycie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2007, 23:01 
Kapitan
Kapitan

A ja dziwnym... ;) trafem nie uzywam pinpointa :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2007, 10:16 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

W sumie na pinpoincie jakos specjalnie mi nie zalezy. Zdecyduje sie chyba na ACE250, chociaz by z powodu, ze ma "tryb wlasny".

Ostatnio edytowano niedziela, 15 kwietnia 2007, 10:24 przez Igomas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2007, 10:19 
Kapitan
Kapitan

Conrado zrozum mnie ja nie twierdzę że bajerki nie ułatwiają życia. Jak dla mnietakim wlasnie fajnym bajerkiem ułatwiającym zycie jest wyświetlacz którego nie ma w ciboli :/ ale co do pinpoita nie wydaje mi się żeby był on tego wart. Zresztą nie chodzi tu o to ze pinpoit nie jest wart nic, tylko o to czy jest on wart az 200 zlotych.

Fakt ten tryb wlasny rzeczywiscie moze byc przydatny i jesli mialbym taki wybor jak Ty to jesli zdecydowalbym sie na 250 to wybralbym go wlasnie ze wzgledu na ten tryb
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2007, 10:30 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

graf_zero napisał(a):
Fakt ten tryb wlasny rzeczywiscie moze byc przydatny i jesli mialbym taki wybor jak Ty to jesli zdecydowalbym sie na 250 to wybralbym go wlasnie ze wzgledu na ten tryb
Pozdrawiam

Zgadzam sie z toba. Zreszta nie widze ACE150 w takim miejscu, jaki opisalem w punkcie 2.

graf_zero napisał(a):
Jak dla mnietakim wlasnie fajnym bajerkiem ułatwiającym zycie jest wyświetlacz którego nie ma w ciboli :/

Widze mamy ten sam problem. W swiat eksploracji zostalem wprowadzony przez kolege z Tesoro DeLeon (wyswietlacz). Jakis czas pozniej kupilem sobie Rutusa Firsta, i teraz nie czuje komfortu pracy. Zabawa z wykrywka bez wyswietlacza mnie juz nie podnieca :P Mozna powiedziec, ze dano mi palec, a wzialem cala reke :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]