Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 03:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wymiana spostrzeżeń. Ustawienia Rutus Argo
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 23:14 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ja bym tu jeszcze dopisał pewną uwagę co do stabilności wykrywacza na wymienionych filtrach. Z mojego doświadczenia wynika, że czwartego poźniej standard a na końcu relikty jako najgłębszy ale najmniej stabilny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 23:39 
Chorąży
Chorąży

W 100% zgadzam się z przedmówcą. Relikt był dla też najmniej stabilnym filtrem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 lipca 2013, 10:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

portland napisał(a):
Ja bym tu jeszcze dopisał pewną uwagę co do stabilności wykrywacza na wymienionych filtrach. Z mojego doświadczenia wynika, że czwartego poźniej standard a na końcu relikty jako najgłębszy ale najmniej stabilny.

To prawda, takie założenia miał producent, pisząc w instrukcji o właściwościach filtrów. W praktyce to chyba jest, trudniejsze aby dobrać odpowiedni filtr dostosowany do naszych potrzeb, tzn. czego szukamy, na jakiej sondzie, i jakie są właściwości miejscówki.
Wszyscy przeszukując miejscówkę, chcemy aby „wybrać wszystkie fanty” ustawienie najbardziej stabilnego filtra daje nam co prawda komfort poszukiwania (najmniej dźwięków), jednak zostawiamy po sobie dużo dla następnych kolegów, którzy będą poszukiwać po nas na filtrach najgłębszych. Tutaj jest właśnie pole do popisu aby wykorzystać wszystkie możliwości jakie doje nam wykrywacz, nasze doświadczenie i zdobyta wiedza.
Wiem z praktyki że stosowanie sondy DD czyni wykrywacz bardziej stabilnym, a zarazem głębszym, przy stosowaniu innych sond, te właściwości się zmieniają (opisują to koledzy którzy stosują inne cewki, np. eliptyczne CC,)
Wybór filtra wiąże się jednocześnie ze skutecznością poszukiwań, i chyba nikt nie pokusi się na podanie konkretnego ustawienia sugerując że to najlepszy filtr do wszystkiego, zawsze musimy wiedzieć, że filtr dobieramy do warunków i tego co szukamy, (monety, militarka, duże czy małe przedmioty). Moim zdaniem na stabilną prace wykrywacza, dużo większy wpływ ma rodzaj miejscówki, i inne parametry jak chociaż, czułość, maskowanie, szybkość, itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 lipca 2013, 18:55 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Zgadzam się z przedmówcą i dodam, że przy poszukiwaniu każdy z filtrów daje "coś w zamian". Najbardziej podoba mi sie filtr relikty, który pozwala na prowadzenie sondy nieco 10-15cm ponad gruntem - w ten sposób można szukać w mniej sprzyjających warunkach terenowych. Standardowy jest najbardziej uniwersalny i od niego powinno się zaczynać poszukiwania. A na czwrtego rzędu nie pozwolę powiedzieć ani jednego złego słowa bo pozwala na wybranie całej kolorowej drobnicy z ziemi. Osobiście uważam, że sam zasięg to nie wszystko i dlatego bardzo lubię pracować nim w terenach zaśmieconych z dużą ilością celów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 16:57 
Porucznik
Porucznik

Dla mnie tez relikt najmniej stabilny, najczesciej chodze na standardzie przy czulosciu 42-43 a czesto nawet nizej, maskowanie 3 ale jak trzeba to daje
na 4 i 5 a korekcje kamieni czesto na -2, -3, -4, predkosc normalana 15-16, dyskryminacja 0.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 października 2013, 22:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

panowie a prosze mi powiedziec jakie ustawienia na zalegajace w ziemi troszke głębiej depozyty, kanki, garnki z metalami szlachetnym, prosiłbym o dokładne ustawienia, czułosc, dyskryminacje, szybkosci, maskowanie itp z góry dziekuje wykrywacz to argo v3 cewka DD. POZDRAWIAM

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 października 2013, 08:38 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Nie ma takich uniwersalnych ustawień bo wszystko jest względne, ale ja biegam z moim Argo w mixie i to jest dla mnie najlepsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 października 2013, 10:21 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

kolego a mozesz napisac z jakiemi ustawieniami latasz na mixie bo tez chciałbym spróbowac

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 października 2013, 20:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeśli chcesz spróbować to mogę podać ci swoje spostrzeżenia dotyczące trybu jednoczesnego (mix) traktuj ustawienia jako wyjściowe z czasem spróbuj dobrać parametry do swoich upodobań.
Aby swobodnie z nim chodzić potrzebna jest na początek cierpliwość, kilka dni koniecznie potrzebne na osłuchanie się z tym trybem. Według mojego doświadczenia, oby opanować tryb mieszany "mix" musisz nauczyć się traktować sygnał ze statyka jako głośne tło, gdy pojawi się przedmiot pod cewką, i jednocześnie sygnały dynamika jako podstawowy sygnał dając sygnał tylko przy poruszaniu cewką podobne do tych na dynamiku. Mając to na uwadze chodzisz tak jakbyś chodził na dynamiku, a sygnały ze statyka służą jako pomocnicze, i pojawiają się zawsze jeśli jest coś pod cewką (bez względu na to czy poruszasz cewką czy tylko trzymasz nad tym miejscem) i zwracają twoją uwagę że coś pod cewką jest głębiej, czego dynamik by ci nie pokazał, wtedy to miejsce sprawdzasz dokładniej, zbliżając cewkę bliżej ziemi i omiatasz cewką w różnych kierunkach, naciśnięcie spustu powoduje jakby wyłączenie statyka, i jeśli jest to kolor to dźwięk jest taki jak przy kolorach na dynamiku pomagając podjąć decyzję czy to kolor czy żelazo, wtedy według własnych upodobań decydujesz kopać czy nie "własna intuicja". W tym trybie łatwiej jest określić wielkość i zlokalizować przedmiot bo statyk nie potrzebuje ruchu cewki, i trzymając cewkę nad przedmiotem łatwiej określić wielkość, głębokość i lokalizację przedmiotu. (mix nie pokazuje głębokości). Po krótkim czasie używania trybu mix i wzięciu pod uwagę powyższych wskazówek, przestanie ci przeszkadzać dźwięk ze statyka, nie zwraca się w ogóle na niego uwagi, lecz służy pomocą, i podpowiedziami w poszukiwaniach. Nie można opisać dźwięków na które zwracać uwagę a które ignorować, ale z biegiem czasu i praktyki, poszukiwanie na mixie staje się rutynowe a tryb mix stanie się twoim podstawowym trybem poszukiwań, będziesz wiedział kiedy go używać i gdzie bo nie wszędzie można go używać np: na zaśmieconych miejscówkach. Nie można podać ustawień (najlepszych) na jakich najlepiej chodzić na mixie, bo to wynika z cech indywidualnych i miejscówki, zaczynać powinniśmy od ustawień podstawowych jakich używamy chodząc na dynamiku.

USTAWIENIA W TRYBIE MIESZANYM

Nie każdemu mogą odpowiadać i nie na każdą miejscówkę ale moje ustawienia jako wyjściowe mogą się przydać na początek ;
Tryb jednoczesny:
Tor statyczny. Sygnał wiodący - 126. Ton sygnału wiodącego - 420. SAT – 9 jeśli wzbudza się na słońcu podnosimy wyżej ten parametr
Co to jest SAT według instrukcji "SAT to funkcja pozwalająca zniwelować wpływ warunków zewnętrznych na pracę wykrywacza w trybie statycznym. Pisząc wprost: możemy w ten sposób zlikwidować rozstrajanie wykrywacza na słońcu. Jeśli jest ustawiona na "0" to układ SAT jest całkowicie wyłączony. Przy ustawieniu na "20" SAT jest maksymalnie szybki. włączenie układu SAT może powodować zmniejszenie zasięgów w trybie statycznym. Wielkość straty zasięgów zależy od szybkości poruszania sondą."

VCO ustawienia głośności mam - 0

Co to jest VCO według instrukcji "VCO jest to zmiana tonu dźwięku w zależności od siły sygnału. Jeśli VCO jest ustawione na "0" to dźwięk w razie wykrycia przedmiotu będzie zmieniał tylko głośność. Przy wyższych wartościach - w miarę zbliżania przedmiotu do sondy - dźwięk będzie miał coraz wyższy ton. Regulacja ta ma 10 poziomów.

Moje ustawienia dla Toru dynamicznego. Tony 5 tonów. Rodzaj filtra Relikt. Maskowanie - 5. Szybkość – 12
W trybie mieszanym nie można używać filtru 4 rzędu. Tylko filtry Relikt i Standard.
Korekcja kamieni i czułość zgodnie z zasadą przedstawioną dla dynamika
Oczywiście chodzę w słuchawkach

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]