portland napisał(a):
Ja bym tu jeszcze dopisał pewną uwagę co do stabilności wykrywacza na wymienionych filtrach. Z mojego doświadczenia wynika, że czwartego poźniej standard a na końcu relikty jako najgłębszy ale najmniej stabilny.
To prawda, takie założenia miał producent, pisząc w instrukcji o właściwościach filtrów. W praktyce to chyba jest, trudniejsze aby dobrać odpowiedni filtr dostosowany do naszych potrzeb, tzn. czego szukamy, na jakiej sondzie, i jakie są właściwości miejscówki.
Wszyscy przeszukując miejscówkę, chcemy aby „wybrać wszystkie fanty” ustawienie najbardziej stabilnego filtra daje nam co prawda komfort poszukiwania (najmniej dźwięków), jednak zostawiamy po sobie dużo dla następnych kolegów, którzy będą poszukiwać po nas na filtrach najgłębszych. Tutaj jest właśnie pole do popisu aby wykorzystać wszystkie możliwości jakie doje nam wykrywacz, nasze doświadczenie i zdobyta wiedza.
Wiem z praktyki że stosowanie sondy DD czyni wykrywacz bardziej stabilnym, a zarazem głębszym, przy stosowaniu innych sond, te właściwości się zmieniają (opisują to koledzy którzy stosują inne cewki, np. eliptyczne CC,)
Wybór filtra wiąże się jednocześnie ze skutecznością poszukiwań, i chyba nikt nie pokusi się na podanie konkretnego ustawienia sugerując że to najlepszy filtr do wszystkiego, zawsze musimy wiedzieć, że filtr dobieramy do warunków i tego co szukamy, (monety, militarka, duże czy małe przedmioty). Moim zdaniem na stabilną prace wykrywacza, dużo większy wpływ ma rodzaj miejscówki, i inne parametry jak chociaż, czułość, maskowanie, szybkość, itp.