Teraz jest środa, 27 sierpnia 2025, 17:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: deus xp pytanie
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 23:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dziękuję kol. Prymek i Vincent. Naczytałem się, naoglądałem Przesiadam się ;) A co do propozycji moderatora odnośnie czytania instrukcji, to chętnie bym to zrobił tylko zdobycie instrukcji jest dość kłopotliwe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2012, 00:38 
Generał Broni
Generał Broni

ang. mniej niz 10 sekund
http://www.xpmetaldetectors.com/docs/de ... nglish.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 września 2012, 21:40 
Klucznik z Klucz

Jednak sprzedałem Deusa po roku uzytkowania, pozostałem przy F 75 i wreszcie jestem u siebie
K. z K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 września 2012, 22:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Czego nie opanowałeś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 września 2012, 22:51 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

To teraz CTX :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2012, 17:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

DZIAD napisał(a):
Jednak sprzedałem Deusa po roku uzytkowania, pozostałem przy F 75 i wreszcie jestem u siebie
K. z K.

to napisz co Cię zniechęciło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2012, 21:41 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

A ja mam pytanie odnośnie klipsa od ładowarki cewki ostatnio wypadł mi samoczynnie jeden bolec łączący klips z cewką wykrywacz na gwarancji czy taka usterkę można reklamować?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 05:57 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja mam ten sam problem co marcelxbox ,może jakaś gwarancja obowiązuje sprzęt ma rok czasu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 09:08 
Generał Broni
Generał Broni

@ marcelxbox, RobertsW:

to są pytania do producenta lub sprzedawcy.

Ogólnie, są dwie możliwości:

I. Gwarancja
W świetle polskiego prawa gwarancja jest ważna jedynie wtedy, kiedy zapisy jej warunków są podane do wiadomości posiadacza sprzętu. Ogólnie powinna to być tzw. "karta gwarancyjna", ale mogą to też być odpowiednie zapisy w innych dokumentach. Gwarancji typowo udziela producent sprzętu lub ktoś w jego imieniu, np. lokalny dystrybutor. I chyba najważniejsze - przy zgłaszaniu usterki na podstawie gwarancji obowiązują zasadniczo tylko i wyłącznie zapisy w dokumencie gwarancyjnym. Jeśli czegoś tam nie napisano lub nieokreślono - pozostaje tylko dobra wola gwaranta. Długość gwarancji też musi być podana przez gwaranta.
W przypadku gwarancji ważne jest też, czy zakupiony towar kupiło się jako konsument czy jako przedsiębiorstwo, firma (ogólnie, do celów komercyjnych). Przy zakupie jako DG wchodzą jeszcze zapisy z k.c.

Nie wiem, czy macie jakieś dokumenty z zapisami warunków gwarancji, ale w angielskiej instrukcji jest podpunkt pt. "Warranty", w którym jest m.in. powiedziane:
DEUS - Manual napisał(a):
This guarantee for parts and labour does not cover:
● Breaks caused by falls or impacts
Accidental damage
Damage caused by abnormal use
(...)

a terminy "Accidental damage" lub "Damage caused by abnormal use" to interpretować można wielorako w kontekście uszkodzeń mechanicznych.

II. Niezgodność towaru z umową.
Jest to generalnie odpowiedzialność sprzedawcy za sprzedany towar. Z uprawnienia tego można skorzystać, jeśli kupiło się towar jako konsument od firmy, przedsiębiorstwa, sklepu, etc (ale nie od osoby prywatnej!) działającej w Polsce, w siedzibie firmy lub poza nią. Podstawą do reklamacji jest dowód zakupu - paragon, faktura.
(W przypadku zakupu jako DG ustawa nie działa, a w jej miejsce pojawia się odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi.)

Okres reklamowania wynosi 24 miesiące od daty zakupu, z tym, że jest on dzielony na dwa podokresy - do sześciu miesięcy od daty zakupu oraz powyżej tego okresu.

Więcej na stronach UOKiK-u lub forach prawnych (np. forumprawne.org). W razie wątpliwości czy problemów z reklamacją warto też zwrócić się po bezpłatną i fachową poradę do najbliższego Rzecznika Konsumentów. Bywają bardzo skuteczni w pomocy, a nawet w załatwianiu samych spraw.

To, czy reklamować na podstawie gwarancji czy niezgodności towaru z umową (konsument) lub gwarancji czy rękojmi (DG) pozostaje w dyspozycji właściciela sprzętu. Warto korzystać z uprawnienia, które w danym przypadku jest korzystniejsze dla posiadacza towaru.

Ale, zasadniczo, tej samej usterki nie można reklamować dwukrotnie na bazie tych dwu różnych odpowiedzialności. Trzeba się zdecydować - albo, albo.

W sumie, w przypadku tych klapek, to wydaje się, że tu raczej dobra wola sprzedawcy, producenta jest najbardziej wskazana...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 20:18 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Poczekamy na reakcję dilera ,bo mam jeszcze kolegę którego to też dopadło ,oba sprzęty na gwarancji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 września 2012, 10:12 
Klucznik z Klucz

Witam
U mojego tez wyskoczyl jeden bolec z klipsa i na nic nie czekając kupilem nowy.Bardzo wazne jest wlasciwe zalozenie klipsa bo jak krzywo zalozysz to masz problem.TO JEST FATALNIE SKONSTRUOWANE!!!!!!!
K. z K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 września 2012, 10:16 
Klucznik z Klucz

Koledzy Witcher i Porewit.Opanowalem wszystko bo jest prosty.Ma mnóstwo zalet.Idealny na bardzo drobne monetki.Ale liczylem na wieksze zasiegi i lepsza identyfikację.To jest porownywalne do wykrywacza za 1500 zlotych i tyle wart
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 września 2012, 11:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nasze doświadczenia są w takim razie diametralnie różne.

Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 września 2012, 12:07 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam!

Od kilku dni probuje oswoic deusa i mam pytanie odnosnie monet niklowych. Testowalem na 20 groszach i 50 groszach z 1923. Deus ich nie widzi. To znaczy zaciemnia sie raz lewa raz prawa czesc podkowy, ale nie ma zadnego ID a dzwieku praktycznie nie ma, od czasu do czasu jest krotki szarpany troche jak przy zelazie. Wszystkie inne monety widzi bez problemu. Dyskryminacja na 4.6.
Cos nie tak z wykrywaczem czy ja cos robie zle?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 września 2012, 14:24 
Moderator
Moderator

w ziemi ? jak głęboko ? jakie pozostałe ustawienia ? deus powinien sobie radzić z tymi monetkami bez problemu, jedyne co mi przychodzi do głowy to że monetki są zakopane na granicy zasięgu - jednak wtedy powinien być powtarzalny sygnał koloru ( może być cichy ) może wtedy nie być identyfikacji numerycznej

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]