Teraz jest niedziela, 24 sierpnia 2025, 20:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: STROJENIE OMEGI 8000
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2012, 10:12 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam!
Mam pytanie: czy Omega 8000 z cewką 11dd zawsze wymaga ręcznej korekcji do gruntu? Jeżeli tak to czy dokonuje się jej w trybie AT?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: STROJENIE OMEGI 8000
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2012, 10:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tu jest wątek o strojeni , viewtopic.php?f=10&t=82907&p=579776&hilit=omega+strojenie+di+gruntu#p579776

Ogólnie ja ściągasz grud grab w dól to spada czułość :) odbiera miej zakłóceń widać to na moim nowym filmiku z mała cewka nela
http://www.youtube.com/watch?v=gnNwcGzNqBA

wysoki grud grab pow fabrycznego można uzyskać kilka centymetrów więcej , ale wiąże sie to z zakłóceniami na tym samym sensie ,warto samemu posprawdzać

W teren kolego szkoda czasu :D
Pozdro .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2012, 11:07 
kapral riese1968
kapral riese1968

JURAND24 napisał(a):
Witam!
Mam pytanie: czy Omega 8000 z cewką 11dd zawsze wymaga ręcznej korekcji do gruntu? Jeżeli tak to czy dokonuje się jej w trybie AT?
Pozdrawiam

Ja odpowiem inaczej...

Omega nie zawsze wymaga ręcznej korekcji do gruntu, robisz to tylko wtedy gdy masz problem ze strojeniem automatycznym a z moich obserwacji wynika, że im mniejsza cewka problem z tym mniejszy. Na cewce 11DD problem czasem jest gdy pod cewką masz dużo śmieci albo grunt jest bardzo zmineralizowany wtedy idziesz kilka metrów dalej i próbujesz ponownie a jak nie to ręcznie co nigdy mi się nie zdarzyło na tej cewce... na Nelu Tornado to dopiero jest z tym zabawa :666

Z tego co w instrukcji to i automatyczne i ręczne strojenie przeprowadza się w trybie AT

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2012, 16:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dzięki serdeczne za odpowiedź;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 22:10 
Sierżant
Sierżant

Zdzichu mam do Ciebie pytanie:

Na jednym z Twoich filmów widziałem zdjecie akumulatorka 490 mAh 9,6 V. Czy to wyższe napięcie i pojemość ma jakiś wpływ na zachowanie/osiągi Omegi porównujac ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 23:02 
kapral riese1968
kapral riese1968

silencesh napisał(a):

Na jednym z Twoich filmów widziałem zdjecie akumulatorka 490 mAh 9,6 V. Czy to wyższe napięcie i pojemość ma jakiś wpływ na zachowanie/osiągi Omegi porównujac ?

No właśnie... ja używam Duracell 9V/HR9V/DC1604/NiMH/8,4V/170mAh... starcza na max. 8 godzin z użyciem słuchawek i częstym "namierzaniem" a jak jest z wspomnianym przez kolegę silencesh też mnie bardzo ciekawi??

Zdzichu... nie daj się prosić :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 23:49 
Podporucznik
Podporucznik

Ja uzywam aku Easy. Sluchawki zwykle na kablu, czesto namierzam. Starczaja w lato na 10-12h. Cewka NEL
W kieszeni mam zapasowa Varte.

Co do strojenia to ja uzywam czestotliwosci 3.

A stroje roznie. Czasem na AT, czasem na trybie ktorym chodze (wycinam notchem zelazo i daje dyskr 1).
Co jakis czas poprawiam groundem i heja.

Generalnie baaardzo polubilem ta wykrywke i m.in dzieki zdzichowi kupilem cewke NEL (dziekuje bardzo).
Odkad ogarnalem Omege, to wyniki sa bardzo dobre. Nawet na mocno, mocno przechodzonych miejscach

P.S
Co myslicie na temat sluchawek bezprzewodowych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2012, 00:17 
kapral riese1968
kapral riese1968

han_vasolo napisał(a):
Ja uzywam aku Easy. Sluchawki zwykle na kablu, czesto namierzam. Starczaja w lato na 10-12h. Cewka NEL
W kieszeni mam zapasowa Varte.

Co do strojenia to ja uzywam czestotliwosci 3.

A stroje roznie. Czasem na AT, czasem na trybie ktorym chodze (wycinam notchem zelazo i daje dyskr 1).
Co jakis czas poprawiam groundem i heja.

Generalnie baaardzo polubilem ta wykrywke i m.in dzieki zdzichowi kupilem cewke NEL (dziekuje bardzo).
Odkad ogarnalem Omege, to wyniki sa bardzo dobre. Nawet na mocno, mocno przechodzonych miejscach

P.S
Co myslicie na temat sluchawek bezprzewodowych?

No właśnie zapomniałem powiedzieć, że te osiągi z moimi aku to też na Nelu bo na 11"DD starczały chyba trochę dłużej :h ... mam 3 aku ale jednak dłuższy 2,3 dniowy wyjazd muszę się ratować zakupem zwykłych baterii stąd bardzo interesuje mnie ten aku wspomniany wyżej.

Chodzenie z wyciętym żelazem notchem i dyskr. na 1 to dla mnie standart, również czasem poprawiam groundem. Nela też kupiłem dzięki Zdzichowi chyba o wiele wcześniej od Ciebie i jestem po osłuchaniu bardzo zadowolony a już najlepszą dla mnie rekomendacją jest zdanie kolegów, którzy mówią, że po śladach innych można coś znaleźć a po mnie już nie :666 ... no ale może to też kwestia operatora i sposobu chodzenia (mimo wszystko dzięki :za )

Niestety na temat słuchawek bezprzewodowych nic nie mogę powiedzieć ale kwestia tamtych aku naprawdę mnie interesuje!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2012, 06:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

silencesh napisał(a):

Na jednym z Twoich filmów widziałem zdjecie akumulatorka 490 mAh 9,6 V. Czy to wyższe napięcie i pojemność ma jakiś wpływ na zachowanie/osiągi Omegi porównując ?

Witam ogólnie polecam chodzenie na akumulatorkach . Ten aku kupiłem na alledrogo pracuje bardziej stabilnie lepiej niż na zwykłych bateriach ,których nie polecam , rzadko która ma 9v nawet po otwarciu z pudełka i zmierzenia miernikiem. W zapasie mam jeszcze akumulatorek duracell 8,4v które tez są dobre.
Tamten aku starcza możne troszkę dłużnej niz inne akumulatorki.
zawsze chodzę na czterech kreskach zasilania bo po spadku na dwie kreski omega zaczyna mocno popierdywać

Do baterii 9,6v musi być inna ładowarka ja używam takiej z LIdla Tronic kombajn do wszystkich akumulatorków . Wcześniej miałem dwie emosa specjalnie na same 9V , ale nie-doładowywała mi nawet zwykłych aku 8,4 v . Poszedłem w teren godzina chodzenia i aku puste .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2012, 12:14 
kapral riese1968
kapral riese1968

Ja używam jeszcze starej nie pamiętam kiedy kupionej ładowarki Energizera... właśnie sprawdziłem napięcie naładowanym 2,3 dni temu akumulatorkom Duracella 8,4V i trzymają one napięcie od 9,39V do 9,49V tylko, że to tylko 170mAh...

... no nic dziś kupiłem te 2 wspomniane 9,6V 490 mAh... zobaczymy :)

Dzięki kolego zdzichu :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2012, 13:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

koledzy mówicie o tych akumulatorkach

http://allegro.pl/listing.php/search?st ... category=0

a taka ładowarka od tego samego sprzedajacego

http://allegro.pl/ladowarka-procesorowa ... 80614.html

Cytuj:
Przedmiotem aukcji jest ładowarka procesorowa do akumulatorów typu 9V 6f22 o napięciu 8,4V i 9,6V NIMH , NICD

Tylko nasz model ładuje oba rodzaje akumulatrów 8,4V I 9,6V (najnowsze oprogramowanie 2012)

co sadzicie ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2012, 14:10 
kapral riese1968
kapral riese1968

Tak dokładnie na to się pokusiłem bo moje 3 Duracellki ostatniego 3 dniowego chodzenia od rana do wieczora nie wytrzymały a ratowałem się zwykła baterią, która po 4 godzinach zdechła :ups: ... pewnie za 2 tygodnie będę mógł coś więcej o nich powiedzieć :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2012, 14:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Riese to jak już będziesz w stanie coś powiedzieć to mów bo też muszę zaopatrzyć się w jakieś źródło prądu. Moje akumulatorki już prawie nie trzymają niestety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2012, 15:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

dobra to czekamy na wieści.

ja od dawna chodzę na bateriach VARTA, dokładnie takich
http://allegro.pl/1x-9v-6lr61-varta-hig ... 22117.html
cewka 11, powiem szczerze, ze starcza na bardzo długo. Na pewno ok 20-25 godz.
Kupuje w sklepie pod domem za 6 zł. Aczkolwiek przyszedł już chyba czas zakupić jakieś dobre akumulatorki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2012, 16:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja latam od jakiegoś czasu (zamiennie z moim jedynym akumulatorkiem) na Rocketach: http://b2b.dystrybutor.biz/firm-pol-126 ... ocket.html

Była kiedyś niezła promocja w Auchanie na nie. Chyba 2,50 albo 3zł kosztowały to kupiłem kilka z myślą że pewno słabizna ale na zapas starczy. Jednak mile mnie zaskoczyły - trzymają naprawdę przyzwoicie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]