Teraz jest środa, 27 sierpnia 2025, 20:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie początkującego amatora o obsluga garreta
PostNapisane: wtorek, 10 grudnia 2013, 02:09 
Plutonowy
Plutonowy

Witam dopiero zaczynam swoja przygode... jak na razie mam jakis szajsowaty wykrywacz (nazwy teraz nie mam jak podac) uzywka za 80 zl xD o znaleziska prosze nie pytac hehe... Chce kupic Garrett i tu pytanie.. czy kupic używke 250 czy nowy 150... ? z gory przepraszam za BANALNE pytania ,lecz w mojej okolicy tylko ja sie tym interesuje ;/ a warto... Woj. Opolskie ma ładną historię :)

Kilka pytan co do obslugi... ;P
funkcja DISCRIM chodzi generalnie o to ,ze jak cos konkretnego znajdziemy a jest tam troche tez innych smieci to mozemy tego uzyć do "wyeliminowania" śmieci? Guzik ELIM to aktywuje?

PINPOINT- czyli jesli cos juz namierzymy to w tym momencie odsuwamy wykrrywke na bok wciskamy pinpoint i dokladnie namierzamy dana rzecz?

CoinDepth.. to raczej wiadomo chyba xD im mniejszy tym płycej?:P

Przykladowo na jakim trybie najlepiej latac? generalnie to chodzi mi o wszystko hehe ;P np All Metal a pozniej mozna zmieniac tryby i dojść do tego przez to co to może być? Czy te tryby trzeba na wyłączonym zmieniać... ?? Jeśli tak to ace 150 chyba był by lepszy bo jest "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! mniej "skomplikowany" i funkcji Discrim i Elim raczej bym nawet nie używał to jedynie co dodatkowego bede miał to Pinpoint i wiecej trybow gdzie i tak korzystal bym pewnie z dwoch ;P ?

Przepraszam za tak banalne pytania ,lecz po przeczytaniu instrukcji obslugi w internecie nie doszedlem do tego... Zależy mi na odpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytanie początkującego amatora o obsluga garreta
PostNapisane: wtorek, 10 grudnia 2013, 03:23 
Pułkownik
Pułkownik

majasek napisał(a):
Witam dopiero zaczynam swoja przygode... jak na razie mam jakis szajsowaty wykrywacz (nazwy teraz nie mam jak podac) uzywka za 80 zl xD o znaleziska prosze nie pytac hehe... Chce kupic Garrett i tu pytanie.. czy kupic używke 250 czy nowy 150... ? z gory przepraszam za BANALNE pytania ,lecz w mojej okolicy tylko ja sie tym interesuje ;/ a warto... Woj. Opolskie ma ładną historię :)

Kilka pytan co do obslugi... ;P
funkcja DISCRIM chodzi generalnie o to ,ze jak cos konkretnego znajdziemy a jest tam troche tez innych smieci to mozemy tego uzyć do "wyeliminowania" śmieci? Guzik ELIM to aktywuje?

PIN POINT- czyli jesli cos juz namierzymy to w tym momencie odsuwamy wykrrywke na bok wciskamy pinpoint i dokladnie namierzamy dana rzecz?

CoinDepth.. to raczej wiadomo chyba xD im mniejszy tym płycej?:P

Przykladowo na jakim trybie najlepiej latac? generalnie to chodzi mi o wszystko hehe ;P np All Metal a pozniej mozna zmieniac tryby i dojść do tego przez to co to może być? Czy te tryby trzeba na wyłączonym zmieniać... ?? Jeśli tak to ace 150 chyba był by lepszy bo jest <b><font color=red>"po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!!</font></b> mniej "skomplikowany" i funkcji Discrim i Elim raczej bym nawet nie używał to jedynie co dodatkowego bede miał to Pinpoint i wiecej trybow gdzie i tak korzystal bym pewnie z dwoch ;P ?

Przepraszam za tak banalne pytania ,lecz po przeczytaniu instrukcji obslugi w internecie nie doszedlem do tego... Zależy mi na odpowiedzi.

Strzała rozbawiłeś :D mnie okrutnie :lol:
Kup 250
1-DISCRIM usuwanie tego czego nie chcemy szukać[np gwoździ} i w teorii :lol: guzik ELIM eleminuje wybrany przez ciebie przedział
2-PIN POINT tak jak napisałeś
3-Zacznij od ALlmetal wycinając dwa pierwsze kwadraciki {dyskryminując dwa pierwsze kwadraciki :D }
Starałem się naśladować Twój styl :h
Pozdrawiam :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 grudnia 2013, 15:25 
Plutonowy
Plutonowy

Aj no njak na amatora przystało nie potrafię jeszcze operować Waszym językiem heheh ;) Jednak stanęło na ace 150 (juz zamowiony) z tego względu ,że i tak nie wiem dokładnie jak sie z tymi dyscrim połapać xD a zasięg mają taki sam także.. jesli będę miał coś znaleźć to znajdę ;) Jedno jeszcze pytanie... skoro mam ace 150.. na jakim trybie najlepiej latać... dodam ,że zależało by mi na łuskach i drobnicy monetki itp ;P czy jesli bede smigał na all metal to gorzej będzie zbierało drobnicę? czy np wykryje cos na all metal moge przestawic np. na coin w celu upewnienia się czy to będzie coś takiego... ???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 grudnia 2013, 16:01 
Plutonowy
Plutonowy

All metal jak sama nazwa wskazuje to tryb otwarty w którym nie działa dyskryminacja. Krótko mówiąc wyrkywka "zadziała" na każdy metal który siedzi w ziemi, niezaleznie czy to jest śmiec w postaci gwoździa czy moneta. Ten tryb nie "męczy" tak procesora wykrywacza przez co w praktyce mamy wiekszy zasięg i stabilniejsze odczyty. Nauka trybu all metal pozwoli Ci wycisnąc ze Ace150 maks jego mozliwości. Jednak na początek tak jak pisal wyżej kolega wytnij dwa pierwsze kwadraty żeby nie kopać gwoździ. Zrób krótki test jak reaguje wykrywacz na monety i w terenie staraj się kopać kazdy powtarzalny sygnał. Możesz sporo ominąc bo jeżeli obok monety lezy np metalowy smiec to wykrywka może nie dawać jednoznacznego sygnału. Jednak jak już wychodzisz swoje to i takie moniaki zaczniesz powoli wyłapywać. 150 na początek dobry wybór. Odczujesz duża róznice z przesiadki z chinola. Możesz na początku kopać sporo śmieci ale szybko załapiesz o co w tym chodzi. No i nie ma sie czego bac bo to naprawde prosty wykrywacz- no i najwazniejsze jak na początek skuteczny

a i jeszcze jedno.. nic nie będziesz musiał przestawiać. Dykryminacja że tak powiem wycisza nieporządane sygnały. Jednak sam zauwazysz że niektóry śmieci mogą "oszukiwać" wykrywacz i na pierwszy rzut ucha i oka imitowac kolor. Czasem lepiej jest chodzić na all metal bo nawet pojedyńce przekakiwanie wskazania z koloru>>na żelastwo i odwortnie daje sporo info. Wiesz że z takimi sygnałami trzeba uważac bo albo obiekt jest skorodowanym żelastwem >> przez co raz jest odczyt na kolor a raz na żelastwo.. albo obiekt znajduje sie głęboko na granicy wykrywalności przez detektor. Krótko mówiąc kopiesz wszystkie stabilne sygnały na KOLOR, jak się oswoisz i zaczniesz przewidywac cóż jest pod cewka możesz pokusić się o te mniej jednoznaczne syganły. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 grudnia 2013, 16:12 
Generał Broni
Generał Broni

majasek napisał(a):
z gory przepraszam za BANALNE pytania ,lecz w mojej okolicy tylko ja sie tym interesuje ;/ a warto... Woj. Opolskie ma ładną historię :) .

Zdziwisz się ale w twojej okolicy jest sporo poszukiwaczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 grudnia 2013, 01:31 
Plutonowy
Plutonowy

Mantykor dzieki bardzo !!! dzięki temu wiem ,ze moge na all chodzic i tak samo wyłapywać monetki sreberka itp heheh :)

Jutro bedzie w domu to błąd ortograficzny!!! wyruszam w teren =)

Kolego to jesli znasz kogos z mojej okolicy kto szpera po lasach itp to daj znac z checia posmigam z Wami jesli jest taka mozliwosc... dodam ,iz jestem studentem i spaceruje w srody ,czwartki, soboty i niedziele ale w reszte dni tez dał bym rade :D pozdrawiam :D mam nadzieje ,ze w koncu coos ciekawego znajde a nie tak jak to z chinolem... wykrywalem tylko duze obiekty malych nie łapie... typu kontownik z dawnych drzwi... stary Bęben od żuka... i do tego kupe kupe ustawiania pokrętełek do gruntu itp itd.. masakra tylko stracony czas... tu u nas juz słyszałem od kolegow ,ze znalezli skrzynie z mundurami niemieckimi i dokumentami, kilka szabelek , pistoletow... trafił się też ponoć złoty dukat (rzymski?) co ich ponoć wysyp był na wyżynie głubczyckiej... :) interesuje sie tym od 10 lat ale zawsze kasy nie bylo dlatego tym garrettem ciesze się jak by mi sie miało dziecko rodzić hehe pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 grudnia 2013, 01:35 
Plutonowy
Plutonowy

o okolice chodzi mi generalnie: Nysa , Głuchołazy i pobliższe okolice + Czechy :) tam mam zamiar szperać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 grudnia 2013, 10:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
u u nas juz słyszałem od kolegow ,ze znalezli skrzynie z mundurami niemieckimi i dokumentami, kilka szabelek , pistoletow

Myślę że Garret ACE 150 to nie bardzo nadaje się do znajdowania depozytów, szczególnie z małą cewką, miałem Gareta ACE 250 dokupiłem dużą cewkę to głębokość i skuteczność trochę się poprawiły, mimo to szukanie nim depozytów raczej nie realne. Garret jest dobry na kolorowe przedmioty zalegające w miarę płytko i monety. Na pewno jest dobry dla początkujących bo obsługa jest bardzo łatwa, i szybko rozumiemy o co w tym chodzi

Cytuj:
Jeśli tak to ace 150 chyba był by lepszy bo jest "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! mniej "skomplikowany" i funkcji Discrim i Elim raczej bym nawet nie używał to jedynie co dodatkowego bede miał to Pinpoint i wiecej trybow gdzie i tak korzystal bym pewnie z dwoch ;P ?

ACE 150, wcale nie jest mniej skomplikowane od ACE 250, po prostu ma większe możliwości, których jak sam się przekonasz po kilkakrotnym wyjściu w pole i podstawowym opanowaniu wykrywacza zacznie ci brakować. Ale zawsze można zmienić sprzęt na inny, co każdy z nas prędzej czy później robił, jeśli załapał już "bakcyla poszukiwacza" czego i tobie życzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 grudnia 2013, 12:49 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Nie zgodzę się z przedmówcą, ACE 150 może znaleźć depozyt. Większe rzeczy nawet głęboko ściąga i reaguje na nie jako na kolor który się zawsze kopie. Pozdro

Kolego majasek jak masz kase kup 250 jak nie masz tyle kup uzywke 150 oblatasz się z tym wykrywaczem i sprzedaż w tej samej cenie co kupiłeś i kupisz coś lepszego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 grudnia 2013, 13:56 
Plutonowy
Plutonowy

Póki co bede latał na all metal aby się osłuchać mam nadzieje ,ze monetki w tej funkcji tak samo łapie jak na trybie Coins... hehe własnie kurier dzwonił ,ze juz jedzie dlatego zaraz wyruszam w pewien lasek gdzie niegdys były magazyny broni ;) nie jeden drwal tam łańcuchy w pile urwał gdy cieli drzewo a tam różne odłamy itp hehehe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 grudnia 2013, 14:11 
Kapitan
Kapitan

majasek napisał(a):
Póki co bede latał na all metal aby się osłuchać mam nadzieje ,ze monetki w tej funkcji tak samo łapie jak na trybie Coins... hehe własnie kurier dzwonił ,ze juz jedzie dlatego zaraz wyruszam w pewien lasek gdzie niegdys były magazyny broni ;) nie jeden drwal tam łańcuchy w pile urwał gdy cieli drzewo a tam różne odłamy itp hehehe

nie nie tak samo !!!!!!
w trybie COINS połowy monet europejskich NIE WIDZI
to dla tego wszyscy Ci zalecają allmetal

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 grudnia 2013, 16:48 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Sprawdz sobie wykrywacz w garażu z dala od żelaznych obiektów, urządzeń elektrycznych. Włącz go ustaw sobie ALL METAL mode i sprawdzaj jak reaguje jak pomachasz pod cewką. Weż monetki sprawdz sobie, weż klucze kombinerki, weź coś większego z metalu lub żelaza itp. zobaczysz jakie daje tony kanarek. Czułość ja miałem na FULL ( czyli 4 kreski) i tak też możesz chodzić, ewentualnie możesz zmniejszyć na 3 kreski jak będzie wariował i dawał ślepe sygnały.

Po tym teście będziesz miał "mniej więcej" rozeznanie o co chodzi :) a później uderzaj w teren

I jeszcze jedno kupuj 4x baterie GP Super z biedronki bo tańsze a wcale nie gorsze od np. DURACELLa. W Bricomarsche, CAstoramie lub jakimś sklepie z elektornicznymi pierdołami olecam zakup prześciówki z dużego JACKA na mini JACKA i podłączenie słuchawek ( baterie o wieleeeee dłużej potrzymają )

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 grudnia 2013, 17:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Nie zgodzę się z przedmówcą, ACE 150 może znaleźć depozyt. Większe rzeczy nawet głęboko ściąga i reaguje na nie jako na kolor który się zawsze kopie. Pozdro

Ja nie napisałem że nie znajdzie, tylko że ten wykrywacz przeznaczony jest raczej do szukania rzeczy drobnych, monet i niezbyt głęboko, jeśli ktoś szuka depozytów z ACE 150, to sporo tych głębokich pozostawi, nastawiając się na szukanie depozytów trzeba użyć wykrywaczy to tego przeznaczonych,

Jeśli chodzi o baterie to ja polecam wszystkim akumulatorki Eneloop nie tracą na pojemności przez długi okres i są doprawdy dobre tutaj można sobie o nich poczytać >>> http://www.hurt.com.pl/4-x-r6-aa-sanyo- ... 10458.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 grudnia 2013, 18:04 
Plutonowy
Plutonowy

Panowie pomocy!!! Właśnie wróciłem z pierwszej wycieczki w lesie z wykrywaczem... on chyba jest "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! "wulgaryzm.." na allmetal dajmy jak juz cos pikło po chwili przeszlo z IRON na COINS i wiecej sygnału nie było... Generalnie jak jest włączony to tam z tego procesorka cały czas taki cichy pisk słychac jak sie ucho przyłoży a w pewnym momencie zaczął pracować jak radio przy którym dzwoni telefon... potem wszystkie piszczenia na raz a to było jak trzymałem go w powietrzu o.O wyłączyłem i włączyłem i niby pozniej ustało po 2 takich razach ;/ dodam iż śmigałem na bateriach ,które sprzedawca dorzucił do zestawu energizer. To pikanie w powietrzu zrozumiem moze baterie ciulowate... ale ten pisk z procesora i raz ten dzwieki jak z radia?? jest to nówka dopiero wyjęta z pudełka :( :( :( co do fantów to chociaż łuska sie trafiłą ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 grudnia 2013, 18:19 
Porucznik
Porucznik

Zmniejsz sensitivity jak miałeś na full.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]