Nowy 1 napisał(a):
Ale mam często tak ,że cicho mi wyje sygnał wiodący non stop . Dopiero jak nacisnę wajchę (tak to nazwę)do namierzania, na jakiś moment jest cisza .
A mógłbyś to jakoś bardziej dokładnie opisać, a zwłaszcza co to znaczy, że "cicho wyje"?
W ogóle to jest tak, że:
- na mix-ie masz tylko sygnał wiodący od toru statycznego i ustawiasz jego poziom w opcjach toru stycznego (zwykle ustawia się go tak, aby był ledwo słyszalny) .
- naciśnięcie spustu, czyli "wajchy" powoduje RESET toru statycznego - co generalnie powinno się objawiać się powrotem poziomu sygnału wiodącego do wcześniej ustawionej, neutralnej wartości.
Jeśli po resecie sprzęt nie wraca do właściwego, wcześniej ustawionego poziomu tonu wiodącego, to:- RESET odbył się NAD jakimś obiektem i zaraz mamy w słuchawkach ciszę lub głośny dźwięk.
- źle ustawiony jest balans gruntu
- uszkodzony jest tor statyczny
- sprzęt pracujący w trybie statycznym (lub mixie - tor statyczny) ma zawsze tendencję od naturalnego odchodzenia z sygnałem wiodącym od pozycji neutralnej, co dzieje się z bardzo wielu powodów. Czasami jest tak, że to odchodzenie jest bardzo wolne, czasami zaś dzieje się w kółko i to bardzo szybko.
Za każdym razem, jeśli wyczujemy, że sprzęt odchodzi, trzeba go resetować. Niestety, czasami w niektórych terenach jest to upierdliwe, ale nie ma innego wyjścia, poza przejściem na dynamik. - przy pracy z torem statycznym istotny jest prawidłowy balans gruntu.
Przy 'czystej' od obiektów ziemi, podnoszenie i opuszczanie cewki NIE POWINNO dawać żadnych wyraźnych zmian w poziomie sygnału wiodącego.