Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 10:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Proxima v 5 problem z sygnałem ?
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2014, 19:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , mam problem (nie zawsze )z sygnałem wiodącym w moim wykrywaczu . Sytuacja wygląda następująco . Kopanie na nowym miejscu zaczynam zawsze tak samo. Czułość na maxa , dyskryminacja 0 . I teraz w zależności od ilości śmieci zmieniam . Ale mam często tak ,że cicho mi wyje sygnał wiodący non stop . Dopiero jak nacisnę wajchę (tak to nazwę)do namierzania, na jakiś moment jest cisza . Dodam że chodzę przeważnie na mikxcie. I zauważyłem że taka sytuacja ma miejsce tylko w niektórych terenach . Ostatnio w ustawieniach ogólnych zjechałem w dół z siłą sygnału wiodącego i dalej to samo . Może ktoś bardziej doświadczony podpowie co robię źle ? pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rutus Proxima v 5 problem z sygnałem ?
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2014, 20:52 
Podporucznik
Podporucznik

Wszystko jest w instrukcji obsługi, jeśli jej nie masz to jest tu http://www.rutus.com.pl/instrukcje.php

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2014, 20:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dzięki ,GOOGLE znam . Już to sprawdzałem . Mojego problemu nie znalazłem . !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2014, 07:54 
Podporucznik
Podporucznik

Wydaje mi się, że wzbudza ci się tor statyczny w mixie możesz go uspokoić za pomocą funkcji sat ale to zmniejsza zasięg toru statycznego. W sumie z tego co pamiętam sat = 3 to statyk miej więcej tak samo głęboki jak dynamik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2014, 09:44 
Generał Broni
Generał Broni

Nowy 1 napisał(a):
Ale mam często tak ,że cicho mi wyje sygnał wiodący non stop . Dopiero jak nacisnę wajchę (tak to nazwę)do namierzania, na jakiś moment jest cisza .
A mógłbyś to jakoś bardziej dokładnie opisać, a zwłaszcza co to znaczy, że "cicho wyje"?

W ogóle to jest tak, że:
  1. na mix-ie masz tylko sygnał wiodący od toru statycznego i ustawiasz jego poziom w opcjach toru stycznego (zwykle ustawia się go tak, aby był ledwo słyszalny) .
  2. naciśnięcie spustu, czyli "wajchy" powoduje RESET toru statycznego - co generalnie powinno się objawiać się powrotem poziomu sygnału wiodącego do wcześniej ustawionej, neutralnej wartości.
    Jeśli po resecie sprzęt nie wraca do właściwego, wcześniej ustawionego poziomu tonu wiodącego, to:
    • RESET odbył się NAD jakimś obiektem i zaraz mamy w słuchawkach ciszę lub głośny dźwięk.
    • źle ustawiony jest balans gruntu
    • uszkodzony jest tor statyczny
  3. sprzęt pracujący w trybie statycznym (lub mixie - tor statyczny) ma zawsze tendencję od naturalnego odchodzenia z sygnałem wiodącym od pozycji neutralnej, co dzieje się z bardzo wielu powodów. Czasami jest tak, że to odchodzenie jest bardzo wolne, czasami zaś dzieje się w kółko i to bardzo szybko.
    Za każdym razem, jeśli wyczujemy, że sprzęt odchodzi, trzeba go resetować. Niestety, czasami w niektórych terenach jest to upierdliwe, ale nie ma innego wyjścia, poza przejściem na dynamik.
  4. przy pracy z torem statycznym istotny jest prawidłowy balans gruntu.
    Przy 'czystej' od obiektów ziemi, podnoszenie i opuszczanie cewki NIE POWINNO dawać żadnych wyraźnych zmian w poziomie sygnału wiodącego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2014, 20:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Serdeczne dzięki za podpowiedzi , Jutro jadę na wykopki , zastosuję się do porad i dam znać . Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]