Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 12:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Posiadacze GTI 2500
PostNapisane: środa, 22 listopada 2006, 12:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam wszystkich,od 4 lat używam Garrettów,ACE 300,potem GTP 1350,teraz kupiłem GTI 2500.Właściwie ma sporo z tego poprzedniego,ale mam kilka pytań do posiadaczy GTP.
1.Funkcja All metal.Nigdy wcześniej na niej nie pracowałem,więc nie wiem,czy u Was także sprzęt właściwie wyje w tej funkcji cały czas ?czy jest to kwestia tego,że źla dostrajam do gruntu?Ciężko to wytrzymać.Owszem raz jest głośniej,raz ciszej,ale cały czas słychać płacz i nie jest to tylko sygnał wiodący,takie mam wrażenie.Wy też tak macie,czy ja coś pieprzę bo nie mam wprawy.Kilku z Was pisało,że jest to jedyna funkcja na jakiej pracujecie a mnie ciężko to sobie wyobrazić w takiej kakofonii.
Pytanie 2.W tej samej funkcji,jeśli już mam sygnał i chcę kopać.to ma sporo problemów z lokalizacją fantu,wtedy właściwie mniej lub bardziej,ale wyje wszędzie,podstawiane pod sondę kawałki ziemi dają sygnał prawie zawsze,mimo,że są puste.Co jest grane?co robię źle?
A może Wy już po wstępnej lokalizacji włączacie dyskryminację?Dodam ,że szukam głównie kolorów.Pomóżcie.Pozdrawiam wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2006, 16:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cóż, koledzy jakoś nie kwapią się żeby odpisać więc znowu pada na mnie choć nie uważam się za eksperta jeśli chodzi o ten sprzęt.
1 Polecam tryb all metal, tryb ruchowy to dla mnie nieporozumienie. Na statyku wykrywacz jest głęboki i czuły, można go też wetknąć w każde krzaczki.
GTI przecież sam się dostraja do gruntu, trwa to jakieś 10 sek. Dźwięk wiodący ustawiony w zakresie od 6 z hakiem w terenie porośniętym badziewkami – nie wzbudza się wtedy przy zamiataniu w roślinkach; do 8 z hakiem w czystym lesie, (np bukowym) – wtedy sygnał wiodący jest mocny a sprzęt ma niesamowity power. Czułość na 10, może tu jest ten Twój problem, może ustawiasz na maxa?
2. Ciężko powiedzieć co u Ciebie jest nie tak, GTI na statyku jest na tyle precyzyjny że nie ma konieczności używania pinpointa, cel wskazuje środek cewki.

Mam taki troche zwariowany pomysł, jeśli korzystasz z osłony - zobacz czy między nią a cewkę nie dostała się jakaś żelazna drobina – w trybie ruchowym GTI jej nie widzi a na statyku powoduje zakłócenia.

Ostatnio edytowano piątek, 29 czerwca 2007, 17:06 przez loloptaszek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Dzięki
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2006, 23:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam,nareszcie ktoś się ozwał.Bardzo dziękuję za wskazówki,na razie jestem na All metal zielony.Ja z kolei zawsze pracowałem na dyskryminacji,tyle,że dotąd na GTP 1350.Spróbuję ustawić jak radzisz.Najbardziej martwi mnie,że sezon się kończy a do opanowania nowego sprzętu jeszcze mi daleko.I znów wiosną będą kłopoty.Liczę jednak,że w końcu się uda i znajdę więcej.Co do Twojego dopisku,to osłony jeszcze nie mam,więc żelazny śmieć odpada.Nie wiem jak Ty,ale ja szukam głównie kolorów.
Jeszcze jedno,jak już kopiesz,to nie masz kłopotów z ostateczną lokalizacją?Może ja trafiłem po prostu na jakiś dziwaczny zmineralizowany grunt?
Jeszcze raz dzięki,pozdrawiam serdecznie i powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2006, 00:45 
Porucznik
Porucznik

witam ,odnośnie ostateczenej lokalizacij jakiej kolwiek monety w przypadku ;dynamików; jest to zawsze problem,dla tego niektórzy posiłkują sie sprzętem dodatkowym, pin-pointerem :que (detektor do namierzania).w przypadku statyka jest to dziecinnie proste(namierzanie) :666 .odnośnie GTI2500 nic nie mogę powiedzieć bo,nie znam sprzętu pozdrawiam :1 .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dzięki
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2006, 00:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wróbel napisał(a):
Jeszcze jedno,jak już kopiesz,to nie masz kłopotów z ostateczną lokalizacją?Może ja trafiłem po prostu na jakiś dziwaczny zmineralizowany grunt?
Jeszcze raz dzięki,pozdrawiam serdecznie i powodzenia.

Im bliżej przedmiotu tym mocniejszy sygnał, a jak jest już na wierzchu to najlepszy sygnał jest dokładnie na środku cewki, nie ma potrzeby naciskania pinpointa. Nie widziałem też żeby GTI reagował na mineralizację, a niedawno byłem w trudnym terenie z posiadaczem XLT, którego sprzęt wył na każdym kamieniu jak zarzynany byk. On klął a kolega z GTI szukał :)
Świeży użytkownicy mają też spore problemy z identyfikacją: kolor - żelazo, ale z czasem zaczną rozumieć swój sprzęt i te problemy będą zanikać.
Statyk jest super, spróbuj się przekonać.
Życzę wspaniałych chwil i sukcesów z GTI 2500!!! :1

Ostatnio edytowano piątek, 29 czerwca 2007, 17:13 przez loloptaszek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2006, 01:37 
Porucznik
Porucznik

witam odnośnie Statyka jestem bardzo przekonany,wszystkie dynamiki są wyposażone albo w średni/lub kiepski tryb statyczny,skoro tak wiele osób mówi ...(jakis tam wykrywacz z DObrym trybem statycznym) ja chodzę na C.scope 1220xd/1220R i mam cały czas b.dobry tryb statyczny i jest ok. pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2006, 11:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Przy używaniu statyka w GTI polecam słuchawki - naprawdę bardzo pomagają.

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Dziękować
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2006, 21:21 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Super panowie ,bardzo dziękuję za cenne wskazówki,będę walczył.by wdrożyć się do statycznego.Czas ucieka i zaraz ziemię zmrozi.Byłem dziś w nowym terenie,kilka monetek ,ale popularesów. Lipa.Pozdrawiam i życzę sukcesów jeszcze w końcówce sezonu !
PS 7 godzin szwendania się po gliniastych,głęboko oranych polach.Prawa ręka mi trochę osłabła,a buty ważą z gliną po 2 kg każdy :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2007, 09:27 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

witam i mam nadzieję że jeszcze się ktoś odezwie w tym temacie. Chodzi mi o pytanie nr 1 Na statyku GTI 2500 wyje mi na kamieniach. Nakopalem sie pustych dołków :wq Czułość mam na 8.5, sygnal wiodący na 7, automatyczne strojenie do gruntu i Fast track na Medium. Nie mam jeszcze osłony na cewkę więc paproch nie wchodzi w rachubę. Mam wrażenie że sprzęt wzbudza się na każdym kamieniu. To moje pierwsze 10 godzin w terenie więc prosze o podanie na jakich nastawach chodzicie w trybie all metal. Gotowe programy dyskryminacji dużo zostawiają a ja lubie kopać wszystko - kolorki i żelazo. Pozdrawiam
Ps. Ide znowu do lasu bo uparty jestem i może go w końcu opanuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2007, 18:22 
Kapral
Kapral

ja nie ma takich problemow a chodze praktycznie na takich samych ustawieniach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2007, 12:18 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

To może jest ktoś w okolicach Szczecina kto ma GTI i też nie ma takich problemów. Na dyskryminacji Relic tez mam mnóstwo takich pustych "pierdnięć". Pomaga włączenie funkcja eliminacji śmieci powierzchniowych... Mialem wcześniej chińczyka i tam jak byl sygnal to wiedzialem po co kopie i generalnie był tylko trochę slabszy jeśli chodzi o zasięg. Może na militarkę trzeba większą cewke żeby tych śmieci nie łapał....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2007, 14:19 
Kapral
Kapral

jak go masz na gwarncji to radzilby ci go odeslac do przegladu moze cojs z oprogramowaniem jest nie tak.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Odp
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2007, 15:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czołem,gwarancję mam jeszcze na dość długo,na razie nie chdziłem w trybie statycznym wystarczająco ,by mieć pewność,że jest coś nie tak.Teraz zima,poczekam do wiosny i sprawdzę.Może to co uznaję za błąd odczytów wynika z braku doświadczenia.Pozdrawiam.Wróbel.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Posiadacze GTI 2500
PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2007, 20:50 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Wróbel napisał(a):
Witam wszystkich,od 4 lat używam Garrettów,ACE 300,potem GTP 1350,teraz kupiłem GTI 2500.Właściwie ma sporo z tego poprzedniego,ale mam kilka pytań do posiadaczy GTP.
1.Funkcja All metal.Nigdy wcześniej na niej nie pracowałem,więc nie wiem,czy u Was także sprzęt właściwie wyje w tej funkcji cały czas ?czy jest to kwestia tego,że źla dostrajam do gruntu?Ciężko to wytrzymać.Owszem raz jest głośniej,raz ciszej,ale cały czas słychać płacz i nie jest to tylko sygnał wiodący,takie mam wrażenie.Wy też tak macie,czy ja coś pieprzę bo nie mam wprawy.Kilku z Was pisało,że jest to jedyna funkcja na jakiej pracujecie a mnie ciężko to sobie wyobrazić w takiej kakofonii.
Pytanie 2.W tej samej funkcji,jeśli już mam sygnał i chcę kopać.to ma sporo problemów z lokalizacją fantu,wtedy właściwie mniej lub bardziej,ale wyje wszędzie,podstawiane pod sondę kawałki ziemi dają sygnał prawie zawsze,mimo,że są puste.Co jest grane?co robię źle?
A może Wy już po wstępnej lokalizacji włączacie dyskryminację?Dodam ,że szukam głównie kolorów.Pomóżcie.Pozdrawiam wszystkich.

Witam,
początkowo miałem podobne problemy z ciągłym wyciem w słuchawkach ale wraz z nabraniem doświadczenia (oczywiście tylko wstępnego - 6 m-cy) sytuacja zmieniła się - i nadal poprawia się. Wg mojej oceny kluczowe jest ręczne dostrojenie do gruntu, a następnym krokiem ustawienie sygnału wiodącego i zasięgu. Bardzo cenne są uwagi kolegów z forum poszukiwaczy.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników GTI,
vM

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]