Teraz jest wtorek, 26 sierpnia 2025, 02:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: zawiedziony - a może jednak coś źle robię ??? SE
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2011, 22:44 
Specjalista
Specjalista

Do niedawna skakałem po terenie ze znaną wielu x-terrką 70 , ale z cewką 10,5 " DD 18,75 kHz. Postanowiłem jednak przeskoczyć o półkę wyżej i wszedłem w posiadanie Explorer SE z cewką wieloczęstotliwościową 11" DD. Oczywiście jak widzicie nastawiam się jednoznacznie na drobnicę . No i cóż, powiem tak, jeżeli chodzi o zasięgi, to na chwilę obecną wcale nie widzę żadnej różnicy, a i może wręcz przeciwnie, jestem nader zawiedziony, oczywiście na niekorzyść dla SE. Wierze że w przypadku hulania z cewką o częstotliwości 7,5 kHz i przeskoku na wieloczęstotliwościową jest różnica i to dość znaczna, jednak przy 18-tce i przejściu na SE, ja nie zauważyłem różnicy w osiągach praktycznie wcale i tu kieszeń boli bo przecież różnica między SE a X-terką 705 ( oczywiście nową ) nawet dokupując cewkę 18-tke to ponad 1000,-zł, wiec i zawód może być bolesny. Pytanie może jednak coś źle robię??? Może któryś z Kolegów miał właśnie taki sam przeskok i zauważył różnicę ( lub ma - miał podobne odczucia)??? Może jakieś podpowiedzi co do ustawień które pomogłyby w zwiększeniu zasięgów ( a zmniejszenie zawodu ) ??? Jakieś podpowiedzi ??? z góry dziękuje za wszelkie zainteresowanie . pozdro gepo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: zawiedziony - a może jednak coś źle robię ??? SE
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2011, 23:17 
Generał Broni
Generał Broni

podaj swoje ustawienia, zmien technike PROWADZENIA cewki, nie ma z Explorerem machania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 08:19 
Podporucznik
Podporucznik

Podaj swoje ustawienia to cos podpowiemy.Ja uzywalem go przez 1,5 roku i nie mialem takich problemow.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 08:27 
Generał Broni
Generał Broni

Normalne odczucie na początku z nowym sprzętem. Pochodzisz z nim, zapoznasz się, z lekka przyzwyczaisz i przez jakiś czas będziesz mówił i myślał, że nie ma na świecie już nic lepszego. Aż przyjdzie taki moment, że dojrzejesz do zmiany sprzętu i sytuacja zacznie się powtarzać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 11:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

He he i ja miałem tak na samym początku :lol: nawet miałem myśli o mocniejszym stuknięciu nim o drzewo :lol: ale kolega cehaigrek trochę naprowadził mnie odnośnie ustawień sprzętu oraz chodzenia z explorer se i jakoś po mału leci a jak dobrze jest explorer se ustawiony to ładnie rwie monetki z ziemi .Podaj kolego nastawy na jakich chodzisz to coś podpowiemy .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 19:46 
Plutonowy
Plutonowy

"Wierze że w przypadku hulania z cewką o częstotliwości 7,5 kHz i przeskoku na wieloczęstotliwościową jest różnica i to dość znaczna, jednak przy 18-tce i przejściu na SE, ja nie zauważyłem różnicy w osiągach praktycznie wcale " co to znaczy? znaczy że cewka 18 w xterce jest głębasz od 7,5?bo mi się wydaję odwrotnie 18 czulsza ale płytsza(mowie tu o 10,5DD)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 22:24 
Starszy Sierżant Sztabowy

Gepo na pola nie ma lepszego wykrywacza od explorera i xterka na pewno nie jest od niego głębsza. explorer wbrew pozorom jest bardzo prosty w obsłudze, ważne podczas pracy z nim jest prowadzenie cewki, dużo wolniejsze niż w przypadku innych wykrywaczy oraz osłuchanie sprzętu bo w terenie wydaje wiele dźwięków. wprawdzie nie miałem SE, ale przez moje łapki przewinęły się XS, II oraz etrack

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 22:41 
Major
Major

Ja posiadam od tego sezonu Pro SE i byłem niestety tylko raz w terenie bo pogoda na więcej nie pozwoliła .. Na pewno trzeba się go nauczyć ja się przesiadłem na niego z Di PRO SL i mam duuużo roboty :) w sensie tonalnym i to co mi pokazuje na wyświetlaczu :) . Jedno wiem na pewno od 5900 Di pro SL jest głębszy ( na drobnice ) i trzeba powolutku z cewka nie tak jak z white'sem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 23:05 
Specjalista
Specjalista

,,co to znaczy? znaczy że cewka 18 w xterce jest głębasz od 7,5?bo mi się wydaję odwrotnie 18 czulsza ale płytsza,, obryłem 18 i jestem zdecydowanie przekonany że jest w pełni porównywalna ( jak nie głębsza ) w zasięgach do 7,5. Owszem przyjęte jest że im mniejsza częstotliwość tym głębiej łapie ale mamy tu do czynienia jeszcze z różnicą w wielkości przedmiotu. Hulałem w towarzystwie 7,5 i w miejscach gdzie 7,5 wcale nie łapała sygnału ja wydrapywałem moniaki i to nie takie maluszki ( viewtopic.php?f=4&t=77699 )a gdy pojawiały się już na powierzchni 7 kolegi wskazywała wspaniały sygnał wiem wiem zaraz będzie większy zmasowany atak ale jestem skłonny bronic tej tezy bo kilkakrotnie sprawdzałem ją w terenie z łażącym obok kolegą a czasem nawet dwoma wyposażonymi w x-terrkę 7,5 koncentryk a drugi w DD Jeden z nich się dopiero uczył ale ustawiania bardzo podobne do moich i d... zbita mimo wolnego szybkiego w te i nazat w bok itd nic nawet nie popierdywała a gdy już się odezwała to za cholerę nie zainteresowałbym się tym dźwiękiem. Co do ustawień SE postaram się je opisać jutro. Jeżeli jednak chodzi o to co pisałem że osoby chodzące z 7,5 a następnie przechodzące na wieloczęstotliwościową SE widzą zdecydowana różnice bo ich wykrywacz łapie teraz wspaniałe dźwięki od małych przedmiotów , które wcześniej hulając z 7 były om zdecydowanie obce. Natomiast ja hulając na 18 i po przejściu na SE nie widzę by ten przeskok adekwatny był ( na chwilę obecną ) do pokładanych nadziejach no i do zadecydowanej różnicy cenowej. Po prostu targałem moniaki 18 z takich samych głębokości jak SE a se wcale ( i tu znów podkreślam - na razie ) mnie nie powaliło w wykrywaniu maluchów. Stąd też i ten wątek bo że się uczę a są już bardziej doświadczeni więc próbuję ich namówić na podzielenie się posiadaną wiedzą. Za wszelkie info dziękuje i tak jak mówiłem postaram się napisać coś więcej o moich nastawach w dniu jutrzejszym ( ale szału to się nie spodziewajcie - uczeń jeszcze się uczy )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2011, 00:02 

gawron napisał(a):
gepo na pola nie ma lepszego wykrywacza od explorera i xterka na pewno nie jest od niego głębsza. explorer wbrew pozorom jest bardzo prosty w obsłudze, ważne podczas pracy z nim jest prowadzenie cewki, dużo wolniejsze niż w przypadku innych wykrywaczy oraz osłuchanie sprzętu bo w terenie wydaje wiele dźwięków. wprawdzie nie miałem SE, ale przez moje łapki przewinęły się XS, II oraz etrack

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2011, 00:03 
Generał Broni
Generał Broni

Tylko nie sciemniaj i podaj aktualne ustawienia, a nie jakies na szybko sciagniete z netu (zeby glupio nie bylo) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2011, 19:35 
Specjalista
Specjalista

ściemniać to ja nie mam co jak się jest na razie laikiem w tym sprzęcie ( w przeciwieństwie do X-terrki która dobrze opanowałem ) to się nie ma co ściemniać wiem że trza z nowym sprzętem ok 1000 dołków dziabnąć by cokolwiek móc się wypowiadać wiec tak czułość 27 wycięte gwoździe dostrojenie do gruntu przed ruszeniem tyle RECOVERY czasem włączone na FAST czasem na DEEP a czasem bez włączonych obu tych ustawień i tyle. Potarzam uczę się a że co do swoich sposobów chodzenia z X-terrką się szczerze wypowiadałem by innym pomóc sam teraz liczę na to samo. Ps. zdradźcie to sposoby na niemachanie cewką bo tego nie kumam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2011, 21:13 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja chodzę dokładnie na takich ustawieniach jak chcesz to spróbuj wbić to u siebie .

W menu :
daj na select nastepnie na clear i tam wytnij NAIL tak aby był krzyżyk na wyświetlaczu zaciemni się tylko górny róg . Na tych wyciętych gwożdziach (Nail) łazisz na czystym dość terenie bez śmieci jak teren zaśmiecony to przechodzisz na IRON MASK tam w zależności od 26 do 30.

AUDIO:
RESPONSE - NORMAL
MAXLIMIT -10
GAIN - 7-8-9
Tone ThTone - 5
Tone- Variability - 7
Tone - limits - 8
Sound - conduct
Noise - noise cancel
Recovery - jak więcej śmieci to daj FAST jak czysto to DEEP
Sensitivity tu czułość ustaw na maxa tyle ile się da zależne od terenu i zakłóceń a i chodz bez auto czyli bez latającej kreski .
Treshold- tu sygnał wiodący mam ustawiony tak w granicach od 14-16

No i co jest najważniejsze w SE z nim chodzisz bardzo wolniutko i cewką ciągasz po podłożu .

Ale ja jestem tylko słabym uczniem cehaigrek on wytłumaczy ci tu pewnie trochę lepiej :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2011, 22:37 
Major
Major

Czemu uważasz że lepiej jest chodzić "bez auto" ? podpowiedz proszę bo ja mam ten wykrywacz dopiero od tego sezonu , byłem tylko raz w teranie ale używałem auto .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 marca 2011, 07:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja nie używam włączonych oby funkcji Fast i Deep z uwagi gdyż z tego co jest mi wiadomo filtry obu funkcji nie działają prawidłowo ze sobą i efekt jest taki jakby Fast i Deep był wyłączony . A i zapomniałem jeszcze dodać , że przy chodzeniu z minelab explorer SE niezbędne są słuchawki bo bez nich sporo sygnałów pominiesz .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]