,,co to znaczy? znaczy że cewka 18 w xterce jest głębasz od 7,5?bo mi się wydaję odwrotnie 18 czulsza ale płytsza,, obryłem 18 i jestem zdecydowanie przekonany że jest w pełni porównywalna ( jak nie głębsza ) w zasięgach do 7,5. Owszem przyjęte jest że im mniejsza częstotliwość tym głębiej łapie ale mamy tu do czynienia jeszcze z różnicą w wielkości przedmiotu. Hulałem w towarzystwie 7,5 i w miejscach gdzie 7,5 wcale nie łapała sygnału ja wydrapywałem moniaki i to nie takie maluszki (
viewtopic.php?f=4&t=77699 )a gdy pojawiały się już na powierzchni 7 kolegi wskazywała wspaniały sygnał wiem wiem zaraz będzie większy zmasowany atak ale jestem skłonny bronic tej tezy bo kilkakrotnie sprawdzałem ją w terenie z łażącym obok kolegą a czasem nawet dwoma wyposażonymi w x-terrkę 7,5 koncentryk a drugi w DD Jeden z nich się dopiero uczył ale ustawiania bardzo podobne do moich i d... zbita mimo wolnego szybkiego w te i nazat w bok itd nic nawet nie popierdywała a gdy już się odezwała to za cholerę nie zainteresowałbym się tym dźwiękiem. Co do ustawień SE postaram się je opisać jutro. Jeżeli jednak chodzi o to co pisałem że osoby chodzące z 7,5 a następnie przechodzące na wieloczęstotliwościową SE widzą zdecydowana różnice bo ich wykrywacz łapie teraz wspaniałe dźwięki od małych przedmiotów , które wcześniej hulając z 7 były om zdecydowanie obce. Natomiast ja hulając na 18 i po przejściu na SE nie widzę by ten przeskok adekwatny był ( na chwilę obecną ) do pokładanych nadziejach no i do zadecydowanej różnicy cenowej. Po prostu targałem moniaki 18 z takich samych głębokości jak SE a se wcale ( i tu znów podkreślam - na razie ) mnie nie powaliło w wykrywaniu maluchów. Stąd też i ten wątek bo że się uczę a są już bardziej doświadczeni więc próbuję ich namówić na podzielenie się posiadaną wiedzą. Za wszelkie info dziękuje i tak jak mówiłem postaram się napisać coś więcej o moich nastawach w dniu jutrzejszym ( ale szału to się nie spodziewajcie - uczeń jeszcze się uczy )