Teraz jest środa, 10 września 2025, 18:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Utrzymanie wykrywacza w dobrej kondycji.
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 12:09 
Porucznik
Porucznik

Witam,

Temat może i banalny, ale osobiście należę do osób które dbają o dobrą kondycję wykrywacza, bo wiadomo przy zmianie sprzętu zawsze można liczyć na większe zainteresowanie swoją ofertą. Do tej pory stosowałem taśmę maskującą. Taśma nie jest droga i jest bezklejowa. Po sezonie wykrywacz można rozpakować i jest w świetnym stanie. Sprawdziło mi się to w połączeniu z osłonami na elektronikę( cały wykrywacz za wyjątkiem cewki był odizolowany od warunków zewnętrznych). W tym roku rozważam zastosowanie rurek termokurczliwych, ma ktoś doświadczenie w tym temacie? Z tego co wiem rurki można kupić naprawdę w dużych średnicach tak żeby osłonić wysięgnik. Pytam, bo w tym roku okazało się, że taśma bezklejowa zawierała jednak trochę kleju i na skutek zawilgocenia cały wysięgnik stał się klejący, oczywiście po umyciu wodą z płynem do naczyń wszystko wróciło do normy, ale te rurki termokurczliwe mogą się okazać zbawienne. Poniżej zdjęcie takiej taśmy której używam. Kwestia wyglądy to raczej temat indywidualny, dla mnie liczy się, że spełnia to swoje zadanie, a wykrywacz po kilku sezonach nie wygląda jakby ktoś go wykopał razem z fantami (patrz niektóre oferty na alle... :666 )

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Utrzymanie wykrywacza w dobrej kondycji.
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 17:51 
Podporucznik
Podporucznik

Fajna sprawa, jeszcze dzisiaj sobie zamówie, a ciekawe czy ta samoprzylepna by się nadała, przeznaczona jest dla myśliwych, piszą że nie zostawia kleju. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 20:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Z tymi koszulkami termokurczliwymi mam pewne doświadczenie kumple tak swoje jable poubierali i zdaje to egzamin pod względem ochronnym tylko trzeba dobrać odpowiednią średnice żeby to wyglądało za czymś. Jak dopasujesz to cud malina, po tym zabiegu na pewno zwiększy się pancerność wykrywki przynajmniej pod względem wizualnym. Jak bedziesz kupował owe rurki to sprawdź czy nie mają od wewnętrznej strony kleju bo przy późniejszej wymianie lub demontażu termokurczek bedziesz miał problem z ich usunięciem. Podobał mi się pomysł i sam tak chcialem zrobic w proxie ale zostałem przy taśmie izolacyjnej też daje radę :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 22:04 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Owijacie stelaż taśmą izolacyjną ,zeby go nie porysowac ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2011, 00:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tak ja owijam po to żeby uchronić przed rysami odpryskami zabrudzeniem itp co nie znaczy ze wykrywacz wygląda jak rola taśmy, oklejoną mam tylko przednią część stelażu. Wielu poszukiwaczy zabezpiecza sprzęt w rożne sposoby. Jak intensywnie używasz wykrywki w ciężkich warunkach (błoto,piach, gałęzie drzew itp) to możesz go bardzo szybko zniszczyć i znacznie pozbawić wartości co się liczy w odsprzedaży tak jak ktoś już to zauważył. Dodam jeszcze tyle ,że jak Cie to śmieszy to daruj sobie. I przypominam ,że nie każdy ma hajs żeby w razie W kupić coś nowego. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 11:49 
Chorąży
Chorąży

Lubię dbać o swoje sprzęty :) Używam zawsze osłonek i nic więcej nie potrzebuje. A że czasami jest na nim trochę błota to tylko dodaje mu uroku :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]