|
Na jednym z zagranicznych for Rosjanie prezentują zdjęcia ze swoich "wykopków". Ale są to profesjonaliści (piły motorowe, pompy do drenażu a wykrywacze dopiero na samym końcu). Kopią w okolicach Demjanska, gdzie stacjonowało dużo jednostek SS i rozkopują stare bunkry. Jako, że ziemia w Demjansku to glina pierwszej klasy, riebiata wyciągają helmy, granaty, naczynia, maski, menażki, drewniane skrzynie i części mundurów (sic!) w stanie menniczym tzn. w takim, jakby ktoś wczoraj dopiero je tam "upuścił". Przez 10 lat kopania bunkrów ci panowie znaleźli tylko jedno ciało. W każdym razie po przeczytaniu ich postow (już teraz 50 stron ich tematu i wciąż rośnie) uważam, że i na "Zachodzie" ciężko byłoby znaleźć ludzi na tak wysokim poziomie, jak tamci. Mamy o Rosjanach wyrobiony stereotyp i jak papugi powtarzamy wszystko, co usłyszymy w TV, radio i przeczytamy w prasie... Po prostu media piorą nasze mózgi. Rosjanie to też Słowianie i w niczym nie różnia sie od nas.
Pewnie, że są też tacy, ktorych nie obchodzą zwłoki Niemców, ale też można to zrozumieć. Pamiętajcie ilu Rosjan zginęło w czasie wojny w walkach (szczegolnie w swoim kraju). Niemal każda rodzina kogoś straciła. Po takiej zagładzie bezczeszczenie zwłok Niemców to po prostu zemsta za to, co wydarzyło się nie tak dawno temu. Ja osobiscie takiego podejscia nie popieram, ale mogę to zrozumieć, a do tego nie raz czytałem na internecie wypowiedzi naszych rodaków, którzy również za nic mają sobie pamięć, lub po prostu szacunek do miejsca spoczynku.
Matt
|