Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 10:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2007, 22:35 
Podporucznik
Podporucznik

Dobrze, czy abyś się przekonał się że jest inaczej mam wklejać dalej linki? Na pewno w przeważającej mierze rosjanie dbają o swoje, ja im się nie dziwię. Na tej samej stronie którą podałem wcześniej są cmentarze niemieckich (aut. słownik - żolnierz przez rz!) z niemieckimi hełmami na brzozowych krzyżach, wystarcy poklikać i już wszystko jasne.

Pozdrawiam Stachu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2007, 11:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam! Nie Stachu nie musisz wklejać. Zdaje sobie sprawę,że dbają o swoich to normalne! Po drugie ta grupa z pierwszego linku chyba prowadzi ekshumacje w świetle prawa nie wiem mają jakieś pozwolenia może jakieś stowarzyszenie!Nie mam pojęcia na jakich tam zasadach to działa!Ze zdjęć zauważam że zajmują się głównie odnajdywaniem poległych ruskich żołnierzy! Ale najpewniej znajdując niemców też robią jakiś pochówek, tylko nie z taką pompą wiadome!Może zawiadamiają stronę niemiecką??nie mam pojęcia! A co do filmików widać że mają jakieś szczotki i koleś co wydobywa tą czaszkę kości odkłada w jedno miejsce i resztę też wyjmuje delikatnie i możliwe że pokazuje dekale ss aby pokazać po prostu z jakiej formacji trafili szczątki! Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2007, 13:28 
Podporucznik
Podporucznik

Możliwe że chodzi o to aby pokazać jaka formacja? nie wiem. Aczkolwiek w sumie wątpię aby rosjanie powiadamiali stronę niemiecką o tym że wykopali szczątki ich żołnierza/żołnierzy. Nie stwierdzę nic bo nie wiem. Więc przy okazji kopią jeden dołek więcej i tam umieszczają ich szczątki już bez dochodzenia tożsamości poległego. A w przypadku swoich żołnierzy nie jest to już zwykły polny grób.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2007, 16:17 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Na jednym z zagranicznych for Rosjanie prezentują zdjęcia ze swoich "wykopków". Ale są to profesjonaliści (piły motorowe, pompy do drenażu a wykrywacze dopiero na samym końcu). Kopią w okolicach Demjanska, gdzie stacjonowało dużo jednostek SS i rozkopują stare bunkry. Jako, że ziemia w Demjansku to glina pierwszej klasy, riebiata wyciągają helmy, granaty, naczynia, maski, menażki, drewniane skrzynie i części mundurów (sic!) w stanie menniczym tzn. w takim, jakby ktoś wczoraj dopiero je tam "upuścił". Przez 10 lat kopania bunkrów ci panowie znaleźli tylko jedno ciało. W każdym razie po przeczytaniu ich postow (już teraz 50 stron ich tematu i wciąż rośnie) uważam, że i na "Zachodzie" ciężko byłoby znaleźć ludzi na tak wysokim poziomie, jak tamci. Mamy o Rosjanach wyrobiony stereotyp i jak papugi powtarzamy wszystko, co usłyszymy w TV, radio i przeczytamy w prasie... Po prostu media piorą nasze mózgi. Rosjanie to też Słowianie i w niczym nie różnia sie od nas.

Pewnie, że są też tacy, ktorych nie obchodzą zwłoki Niemców, ale też można to zrozumieć. Pamiętajcie ilu Rosjan zginęło w czasie wojny w walkach (szczegolnie w swoim kraju). Niemal każda rodzina kogoś straciła. Po takiej zagładzie bezczeszczenie zwłok Niemców to po prostu zemsta za to, co wydarzyło się nie tak dawno temu. Ja osobiscie takiego podejscia nie popieram, ale mogę to zrozumieć, a do tego nie raz czytałem na internecie wypowiedzi naszych rodaków, którzy również za nic mają sobie pamięć, lub po prostu szacunek do miejsca spoczynku.

Matt

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2007, 17:15 
Podporucznik
Podporucznik

blitzmilit napisał(a):
Pewnie, że są też tacy, ktorych nie obchodzą zwłoki

Otóż tacy są wszędzie, wszędzie i bez wyjątków.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2007, 02:55 
Weteran
Weteran

W Kaliningradzie jest taki kopacz o nicku "nahabit".
Fotki same mówią za siebie.
Pogrzeb wykopanych żolnierzy.
Niestety serwer forum nie che przyjąć więcej fotek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2007, 21:51 
Porucznik
Porucznik

A przypadkiem nie chowa samych żołnierzy sowieckich :que :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2007, 23:38 
Podporucznik
Podporucznik

Nie Nowicjusz, chowa tylko eskimosów i papuasów :roll: Nie ma to najmniejszego znaczenia, po co to napisałeś? Aby ewentualnie chcieć udowodnić że jest nic nie wartą hieną cmentarną która nie szanuje poległych żołnierzy armi niemieckiej? Proszę Cię przestań! Ma gość szacunek do zmarłych i chwała mu za to.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2007, 23:47 
Weteran
Weteran

Na tym Forum któryś z kolegów napisał; (cytat z pamięci)
Cytuj:
Podobno Stalin mawiał o polakach:
-Jeśli wszyscy polacy wymrą, a zostanie jeden - będzie się kłócił sam ze sobą.
Nie udowadniajcie mi że miał rację...

Wiem że na uroczystości byli przedstawiciele Konsulatu Niemiec. Nic więcej ponadto.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2007, 22:46 
HANDLARZ - NIE IDENTYFIKOWAĆ !!!
HANDLARZ - NIE IDENTYFIKOWAĆ !!!

Wie ktoś gdzie można dostać pełną wersje takiego filmu, albo jak się nazywa??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 marca 2007, 18:01 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Przyłączam się do prośby o namiary na cały film! pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 marca 2007, 15:43 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Studiowałem swego czasu w Petersburgu. Tam jest oficjalnie zarejestrowane stowarzyszenie poszukiwaczy ciał poległych radzieckich żołnierzy. Co roku chodzą po lasach, penetrują okopy, i urządzają właśnie takie pogrzeby, jak były przedstawione na zdięciach. Z kompanią honorową i salwami. Nie mam pojęcia, co dzieje się z fantami znależionymi w tych poszkwaniach, ale na zdięciach widziałem całe skrzynie amunicji do mosinów, w oryginalnych paczkach papierowych, na tym stał maxim dobrze zachowany. Niestety to informacje kilkuletniej dawności, ae jak chcecie to przejżę papiery i może coś znajdę.
Widziałem też film, jak wyciągali T34 z bagna, pięknie zachowany, bo olej się wylał dookoła i wszystko zakonserwował. Od razu było powiedziane, że popłynie do USA, bo tam podobno do miliona dolarów cena takiego czołgu dochodz? Czy to możliwe?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]